Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024

Τα βασικά βήματα εκκόκκισης στο Βαμβάκι

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Τα βασικά βήματα εκκόκκισης στο Βαμβάκι

Ο εκκοκκισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ποιότητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αλλά και στη τελική αξιοποίηση του βαμβακιού. Το σημαντικότερο στάδιο της εκκόκκισης  είναι ο διαχωρισμός του σπόρου από τις ίνες του βάμβακος.

Απαραίτητο στάδιο της εκκόκκισης είναι η επιλογή του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και η διαρκής συντήρηση του. Κατά το στάδιο εκφόρτωσης και τροφοδοσίας η ροή του βάμβακος θα πρέπει να ελέγχεται αυτόματα ώστε να υπάρχει μία συνεχής και σταθερή ροή για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα εκκοκκισμού πιο αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να απομακρύνονται μεγάλα ξένα σώματα πριν οποιαδήποτε διαδικασία για να αποφευχθούν τυχόν ζημιές στα μηχανήματα αλλά και για να διατηρηθεί η ποιότητα της ίνας του βάμβακος.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής ο παραγωγός μεταφέρει το προϊόν του στο εκκοκκιστήριο όπου θα γίνει ζύγιση, η αποθήκευση (κατάλληλες συνθήκες αερισμού) και αργότερα η εκκόκκιση του. Η επεξεργασία του βάμβακος ξεκινάει μετά από τροφοδότηση με ειδικούς απορροφητήρες οι οποίοι οδηγούν σε ειδικές ταινίες μεταφοράς.

vamvaki

Παλαιότερα, όταν η συλλογή βαμβακιού γινόταν με το χέρι, οι μηχανές που χρειαζόταν για την εκκόκκιση ήταν ένα μηχάνημα εκκόκκισης, μία πρέσα και ο εξοπλισμός μεταφοράς. Σήμερα όμως, η εκμηχάνιση της συγκομιδής προκάλεσε την ανάμειξη περισσότερης υγρασίας και ξένων σωμάτων κατά τη συγκομιδή στο βαμβάκι. Έτσι προστέθηκαν νέα βήματα στη παραγωγική διαδικασία που αφορούν τη απαλλαγή από ξένα σώματα (καθαριότητα) και τη ξήρανση του βαμβακόσπορου. Τα συγκεκριμένα βήματα αποτελούν σημαντική προϋπόθεση ώστε οι ίνες βαμβακιού να ξεμπλέκονται πιο εύκολα.

Ξήρανση

Ο ξηραντήρας «πύργου» είναι αυτός που χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διαδικασία ξήρανσης. Σε αυτή τη περίπτωση εφαρμόζεται σταθερή και ελεγχόμενη θερμοκρασία (με χρήση θερμού αέρα) έτσι ώστε να επιτύχουμε την επιθυμητή ξήρανση δίχως να υποβαθμιστεί η ποιότητα της ίνας. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι καλό να διαθέτει διακόπτες με όρια, οι οποίοι δεν θα επιτρέπουν να ξεπεραστεί η επιθυμητή θερμοκρασία ξήρανσης.

Απαλλαγή από ξένα σώματα

Χρησιμοποιούνται κύλινδροι οι οποίοι μέσω της περιστροφής και των ειδικών πλεγμάτων που εμπεριέχουν, απομακρύνουν ξένα υλικά ή αλλιώς σκουπίδια. Σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας επιδιώκεται η «καθαριότητα» της ίνας βάμβακος.

ekkokkisi vamvaki

Διαχωρισμός σπόρου από ίνα βαμβακιού και Δεματοποίηση

Το βαμβάκι οδηγείται στα μηχανήματα εκκοκκισμού όπου θα ξανακαθαριστεί. Για το διαχωρισμό των ινών από τους σπόρους χρησιμοποιούνται ειδικά πριόνια πάνω σε πριονοφόρους άξονες. Ειδικά μηχανήματα διαχωρίζουν τις ίνες του βαμβακιού με μικρότερα τμήματα ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουν σπόρους και σκουπίδια προς ξεχωριστούς χώρους αποθήκευσης. Μετά την εκκόκκιση ακολουθούν ένα ή δύο στάδια επιπλέον καθαρισμού της ίνας. Έπειτα, γίνεται η δεματοποίηση για ασφαλέστερη αποθήκευση του τελικού προϊόντος. Τα παραγόμενα προϊόντα του βάμβακος είναι η ίνα, η οποία χρησιμοποιείται για τη παραγωγή κλωστής και υφασμάτων και ο σπόρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη παραγωγή ελαίου ή βαμβακόπιτας (ζωοτροφή).

ekkokkisi vamvaki 1

Η ποιότητα της ίνας τους βάμβακος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη καθαριότητα που έχει γίνει σε όλα τα παραγωγικά στάδια. Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά υλοποιούνται συνδυάζοντας μία προσεγμένη συγκομιδή αλλά και εκκόκκιση.

Πηγή: Cotton Production Manual, University of California, 1996, “Defoliation, Harvest & Ginning” p.305

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας