Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024

Προετοιμασία του ορυζώνα για τη συγκομιδή του

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Προετοιμασία του ορυζώνα για τη συγκομιδή του

Η συγκομιδή για τη καλλιέργεια ρυζιού ξεκινάει από τα μέσα Σεπτέμβρη και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Μία σημαντική καλλιεργητική πρακτική που χρειάζεται να προηγηθεί πριν τη συγκομιδή είναι η απομάκρυνση του νερού από τον ορυζώνα, ιδανικά να είναι 10-15 μέρες νωρίτερα πριν τη συγκομιδή ώστε το έδαφος να στεγνώσει.

Ποια τα κριτήρια συγκομιδής του καρπού;

rizi

1. ο χρωματισμός όλων κόκκων και της βάσεως της φόβης γίνει κίτρινος

2. ο χρωματισμός του περικάρπιου και οι ράχες της φόβης να είναι λευκός χωρίς καθόλου πράσινο. 

3. το στάδιο του καρπού να είναι αυτό της σκληρής ζύμης

4. υγρασία των καρπών να μην είναι πάνω από 21%, διότι η συγκομιδή είναι πιο εύκολη.

Τρόπος συγκομιδής

Για την επίτευξη της συγκομιδής ο καρπός θα πρέπει υγρασία ίση με 13%, σε περίπτωση που η υγρασία δεν είναι ιδανική τότε οι καρποί θα πρέπει να μεταφερθούν σε ξηραντήρια όπου με ειδική υγροθερμική διαδικασία αποκτούν το κατάλληλο χρώμα. Ακόμη η υψηλή υγρασία στο καρπό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα αποθήκευση του καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από παθογόνα. Η  υγροθερμική επεξεργασία αποτελεί μία οικονομική λύση για το παραγωγό και γίνεται σε κλίβανους με υψηλή θερμοκρασία.

sigkomidi riziou

Στην Ελλάδα συνήθως, χρησιμοποιούνται αυτοκινούμενες θεραλωνιστικές μηχανές µε ειδικές ερπύστριες , έτσι ο παραγωγός κερδίζει χρόνο διότι παράλληλα με τη συγκομιδή γίνεται και η ξήρανση στο χωράφι.

Αποθήκευση

Πριν ξεκινήσει η συγκομιδή ο παραγωγός θα χρειαστεί να προετοιμάσει την αποθήκη του έτσι ώστε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η καθαριότητα του χώρου (απολύμανση) και να είναι απαλλαγμένος από καρπούς προηγούμενων συγκομιδών. Ακολουθεί η απεντόμωση με εγκεκριμένα σκευάσματα, η οποία εξασφαλίζει ότι το προϊόν θα είναι ασφαλές για τον άνθρωπο.

kokkoi ryziou

Μετά τη συγκομιδή οι καρποί φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται στην αποθήκη. Πριν την αποθήκευση τους γίνεται ξεκαθάρισμα και επιλέγονται εκείνοι που είναι ακέραιοι. Η άριστη θερμοκρασία για να συντηρηθεί ο καρπός όσο το δυνατόν περισσότερο δε ξεπερνά τους 20oC. Εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει κατά πολύ τους 20oC, τότε υπάρχει η πιθανότητα προσβολής από εχθρούς και ασθένειες (μύκητες), οι οποίες παράγουν μυκοτοξίνες, ιδιαίτερα επικίνδυνες για το καταναλωτή.

Κατά την αποθήκευση είναι απαραίτητο να γίνεται σωστός αερισμός του χώρου. Συχνά, εφαρμόζονται ειδικοί σωλήνες είτε στο κέντρο είτε στο δάπεδο της αποθήκης οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας στο χώρο της αποθήκης. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεται ο καρπός άρτιος και αποφεύγονται οι προσβολές από έντομα και παθογόνους μύκητες. Μερικές φορές εντοπίζονται σημεία με προσβολές τα οποία και μπορούν να επιλυθούν εάν είναι νωρίς. Μία τέτοια περίπτωση είναι όταν εντοπίζεται τοπικά αύξηση της θερμοκρασίας τότε μιλάμε για το λεγόμενο «άναμμα» το οποίο οφείλεται στην έντονη αναπνευστική δραστηριότητα εντόμων και μυκήτων. Επίσης αν οι κόκκοι αποκτήσουν σκούρο καστανό χρώμα τότε πρόκειται για νεκρούς κόκκους οι οποίοι θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Τέλος, ένα ακόμη κακό σημάδι όξινης οσμής ή οσμής μούχλας.

Όταν η συγκομιδή πραγματοποιηθεί στο σωστό χρόνο, τότε ο παραγωγός έχει πιθανότητες να λάβει το μέγιστο δυνατό της αναμενόμενης παραγωγής του ορυζώνα.

Πηγή: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/olokl_fitoprostasia/ryzi_apr2016.pdf

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας