Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021

Αμπέλι - Nέες μολύνσεις από τις βροχοπτώσεις

Αμπέλι - Nέες μολύνσεις από τις βροχοπτώσεις

Η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 - 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).

Εργασίες κλαδέματος

Την περίοδο αυτή συνεχίζονται οι εργασίες του κλαδέματος. Οι οδηγίες φυτοπροστασίας που σχετίζονται με το κλάδεμα περιγράφηκαν στο προηγούμενο δελτίο.

Φαινολογικά στάδια αμπελιού

AMPELI STADIA

Στην παραλιακή ζώνη και στις πιο πρώιμες ποικιλίες η βλάστηση σταδιακά ξεκινά. Αντίθετα, στην ηπειρωτική και στην ορεινή ζώνη του νησιού τα μάτια είναι ακόμα κλειστά. Ειδικότερα, στη βόρεια παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου, στις πρώιμες ποικιλίες (π.χ. superior) η βλάστηση έχει προχωρήσει (στάδια C-D-E) ενώ στη σουλτανίνα τα μάτια φουσκώνουν και σταδιακά ξεκινούν να ανοίγουν (στάδια Α-Β-C). Επειδή οι πρώτες επεμβάσεις για εχθρούς και ασθένειες σχετίζονται με συγκεκριμένα βλαστικά στάδια και με τις καιρικές συνθήκες, συνιστάται να παρακολουθούνται τα αμπέλια και τα δελτία καιρού ΕΜΥ. Πιν.1.

Βλαστικά στάδια αμπελιού και ενδεικτικοί χρόνοι αντιμετώπισης φυτοπαρασίτων.

Ω Ι Δ Ι Ο : (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Τα μολύσματα βρίσκονται μέσα σε μάτια και προσβάλλουν τη νέα βλάστηση με το ξεκίνημά της. Από αυτά τα μάτια προκύπτουν οι πρώτοι μολυσμένοι βλαστοί, οι οποίοι είναι ελάχιστοι στο σύνολο των βλαστών του αμπελιού (συνήθως 2-3 ‰). Διατηρούν όμως και παράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορούν να διασκορπιστούν σε όλο το αμπέλι.

- Το ωίδιο, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, προσβάλλει κάθε χρόνο τα αμπέλια της Κρήτης, συνεπώς απαιτείται προληπτική αντιμετώπιση.

Οδηγίες :

Η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 - 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).

Καλλιεργητικά μέτρα:

Αφαίρεση και καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών που συνήθως γίνονται αντιληπτοί μετά το στάδιο F.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωίδιο πατήστε εδώ

Φ Ο Μ Ο Ψ Η : (Phomopsis viticola)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Ο μύκητας ευνοήθηκε επί δυο συνεχόμενες χρονιές (2019, 2020) με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα μολύσματά του (εμφανίζονται πολλά πυκνίδια).

- Την άνοιξη και με υγρό καιρό, τα πυκνίδια απελευθερώνουν σπόρια που διασκορπίζονται με τη βροχή. Οι νέες μολύνσεις γίνονται σε πολύ νεαρούς βλαστούς (στάδια D–Ε) που βρίσκονται κοντά στις προσβεβλημένες κληματίδες.

Οδηγίες :

Σε αμπέλια με προσβολές, εφόσον προβλέπονται βροχές κοντά στο στάδιο D, συνιστάται να γίνει προστασία πριν από τη βροχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φόμοψη πατήστε εδώ

Α Κ Α Ρ Ε Α : (Colomerus vitis)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ακανόνιστο άνοιγμα των ματιών σε πολλές ποικιλίες αμπελιού.

- Στις εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων έχει διαπιστωθεί αυξημένη παρουσία ακάρεων του είδους Colomerus vitis (φυλή των οφθαλμών) που δικαιολογούν σε ένα μεγάλο βαθμό το ακανόνιστο άνοιγμα. Τα ακάρεα της φυλής των οφθαλμών, ανάλογα με τον πληθυσμό τους στα μάτια που θα προσβάλλουν είτε τα καταστρέφουν ολοκληρωτικά οπότε δεν ανοίγουν την επόμενη άνοιξη είτε τα ζημιώνουν εν μέρει με αποτέλεσμα αφού ανοίξουν να δίνουν ασθενική βλάστηση.

Οδηγίες :

- Στα αμπέλια με ιστορικό προσβολών, συνιστάται ψεκασμός με καλή διαβροχή : όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 - 10 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).

- Οι επεμβάσεις με βρέξιμο θειάφι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το ωίδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ακάρεα πατήστε εδώ

Παρατήρηση : Εάν δεν προβλέπονται βροχές στο ξεκίνημα της βλάστησης συνιστάται μια συνδυασμένη εφαρμογή στα πρώτα φύλλα (στάδιο E, μήκος 5 - 6 εκ.) για ταυτόχρονη αντιμετώπιση ωιδίου, φόμοψης, ακάρεων. Διαχείριση της αυτοφυούς βλάστησης των αμπελιών Μην καταστρέφετε την ξινίθρα, δεν επιβαρύνει το αμπέλι. Προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση (κυρίως τα επικλινή), συγκρατεί τα νερά της βροχής, ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια και είναι μελισσοκομικό φυτό.


ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας