Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Περονόσπορος: μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Περονόσπορος: μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες

Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες η οποία με δροσερό και βροχερό καιρό εξαπλώνεται ταχύτατα οδηγώντας σε ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέγειας.

Συνθήκες ανάπτυξης-Βιολογικός κύκλος

Το παθογόνο διαχειμάζει ως μυκήλιο σε αυτοφυή φυτά ή φυτά ξενιστές (υπολείμματα καλλιεργειών, κονδύλους φυτών πατάτας).

Την άνοιξη όταν το παθογόνο βρεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας σχηματίζει τις καρποφορίες του (σποριαγγειοφόροι με σποριάγγεια ) στους προσβεβλημένους ιστούς. Τα σποριάγγεια (ζωοσποριάγγεια) διασπείρονται με το νερό ή τον αέρα και όταν βρεθούν σε βρεγμένη φυτική επιφάνεια βλαστάνουν και μολύνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βλάστηση των σπορίων και τη μόλυνση είναι η διαβροχή των φυτικών ιστών για πάνω από 24 ώρες και η επικράτηση σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Σε ξηρή φυτική επιφάνεια ή με σχετική υγρασία κάτω του 80% τα σποριάγγεια χάνουν τη βλαστική τους ικανότητα μέσα σε 3-6 ώρες. Σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 15οC (άριστη 15-25οC) τα σποριάγγεια βλαστάνουν προς μυκηλιακή υφή και το παθογόνο εισέρχεται στο φυτό με διάτρηση των επιδερμικών κυττάρων ή από τα στομάτια.

Σε θερμοκρασίες κάτω από 15οC τα σποριάγγεια μετατρέπονται σε ζωοσποριάγγεια που περιέχουν 3-8 ζωοσπόρια. Τα ζωοσπόρια ελευθερώνονται και σε βρεγμένη φυτική επιφάνεια κολυμπούν με τη βοήθεια μαστιγίων, εγκυστρώνονται, βλαστάνουν και προκαλούν μολύνσεις. Τα ζωοσπόρια έχουν την ικανότητα να κινούνται και στο νερό που βρίσκεται στο έδαφος με αποτέλεσμα να μολύνουν κονδύλους πατάτας. Ο μύκητας αναπτύσσεται ενδοκυτταρικά και σχηματίζει μυκήλιο και σποριάγγεια στους προσβεβλημένους ιστούς τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα και το νερό σε υγιή φυτά προκαλώντας νέες μολύνσεις.

Η παραγωγή των σποριαγγείων γίνεται κυρίως το βράδυ με συνθήκες υψηλής υγρασίας για περίπου 8 ώρες και με θερμοκρασία πάνω από 10οC, ενώ η διασπορά τους κυρίως τις πρωινές ώρες αν και έκθεση των σπορίων στο ηλιακό φως για πάνω από 2 ώρες προκαλεί την καταστροφή τους. Η ανάπτυξη του μυκηλίου μέσα στο φυτό ευνοείται από θερμοκρασίες 17-21οC (άριστη 21-22οC) και σχετική υγρασία πάνω από 95% για περίπου 8 ώρες.

Γενικά η ασθένεια ευνοείται από δροσερό καιρό με υψηλή σχετική υγρασία, ενώ θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 25-30οC αναστέλλουν την ανάπτυξη του μύκητα ο οποίος αναπτύσσεται ξανά όταν βρεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες.

Κυρίως η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι περίοδοι που ευνοείται η εξέλιξη της ασθένειας.

Συμπτώματα-Ζημία

Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες η οποία με δροσερό και βροχερό καιρό, εξαπλώνεται ταχύτατα οδηγώντας σε ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέγειας.

Τα προσβεβλημένα φυτά εμφανίζουν εκτεταμένη αποφύλλωση, μειωμένη ευρωστία και φωτοσυνθετική ικανότητα, ολοκληρωτική ξήρανση και μεγάλη απώλεια παραγωγής.

Προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια.

Στα φύλλα αρχικά, στην πάνω επιφάνεια, εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες (λαδιές) που αργότερα γίνονται καστανόμαυρες, μεγαλώνουν και καλύπτουν μεγάλο μέρος του ελάσματος, ενώ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων στην περιοχή των κηλίδων, με υγρό καιρό, αναπτύσσονται οι λευκές καρποφορίες του μύκητα που εξέρχονται από τα στομάτια. Τα φύλλα κιτρινίζουν, γίνονται καστανά και μαραίνονται, συστρέφονται και τελικά ξηραίνονται. Στους μίσχους των φύλλων και στους βλαστούς εμφανίζονται αρχικά υποκίτρινες κηλίδες που εξελίσσονται σε καστανόμαυρες και νεκρωτικές, οι οποίες καλύπτονται από υπόλευκη εξάνθηση με υγρό καιρό. Οι προσβεβλημένοι ιστοί καταρρέουν και το φυτό ξηραίνεται από το σημείο της προσβολής και πάνω.

Στους καρπούς, γύρω από τον ποδίσκο, σχηματίζονται καστανοπράσινες βυθισμένες κηλίδες πάνω στις οποίες σχηματίζεται λευκό μυκήλιο του παθογόνου. Οι κηλίδες εξαπλώνονται σε όλη την επιφάνεια του καρπού ο οποίος τελικά σήπεται. Όταν οι καρποί προσβάλονται όταν είναι ακόμη πράσινοι τότε δεν ωριμάζουν και μπορεί να πέσουν από το φυτό.

Παρακολούθηση

Για την παρακολούθηση της ασθένειας έχουν αναπτυχθεί διάφορα μοντέλα που υπολογίζουν την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποσότητα του μολύσματος. Όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας (συνήθως την περίοδο από το κλείσιμο των γραμμών) οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται προληπτικά, αλλά μπορεί να γίνονται και για θεραπευτικούς λόγους αν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τρόποι καταπολέμησης

Καλλιεργητικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα καλλιεργητικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ

Χημικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα  Χημικά μέτρα αντιμετώπισης  πατώντας ΕΔΩ

Βιολογικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα Βιολογικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας