Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021

Εσπεριδοειδή: Ο άστατος καιρός την περίοδο της καρπόδεσης έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Εσπεριδοειδή: Ο άστατος καιρός την περίοδο της καρπόδεσης έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή

Οι άστατες καιρικές συνθήκες από την περίοδο της καρπόδεσης μέχρι σήμερα, φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά στην εξέλιξη της παραγωγής. Κατά τόπους, εντοπίζονται σημαντικές προσβολές από Αφίδες, Αλευρώδεις και Κόκκινη Ψώρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επόμενο διάστημα για Ψευδόκοκκους και Μύγα Μεσογείου.

Βλαστικά Στάδια

vlastika stadia


 Ψευδόκοκκος (α,β)

(Planococcus citri)

Ισέρυα (γ)

(Icerya Purcasi)

pseydokokkos

Στις περισσότερες περιοχές έχουν γίνει οι πρώτες επεμβάσεις και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με την εξέλιξη του ψευδόκοκκου αυτή τη εποχή.

Συστάσεις :

Καλλιεργητικά μέτρα: που θα ευνοήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Χημικά μέσα: Συστήνονται άμεσα επεμβάσεις αυτή την περίοδο κυρίως στις πρώιμες περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές οι επεμβάσεις να γίνουν λίγες ημέρες πιο μετά.


Ψώρες

- Μυτιλόμορφη (α),

- Παρλατόρια (β),

- Κόκκινη (γ),

- Λευκή (δ)

psores

Οι προσβολές εντοπίζονται κυρίως σε οπωρώνες με πυκνή βλάστηση ή σε παραμελημένους οπωρώνες οι οποίοι είχαν παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια.

Συστάσεις :

Καλλιεργητικά μέσα που θα περιορίσουν την υγρασία και θα βοηθήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό των δέντρων.

Χημικά μέσα: να προτιμηθούν επεμβάσεις με σκευάσματα που έχουν περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα, σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί σε παλαιότερο Τεχνικό Δελτίο της Υπηρεσίας μας, στις ίδιες ημερομηνίες με τον Ψευδόκοκκο.


Αλευρώδεις

Εριώδης

(Aleurothrixus floccosus) (α)

Διαλευρώδης

(Dialeurodes citri) (β, γ)

aleyrwdeis

Προσβολή από αλευρώδεις στην κάτω επιφάνεια φύλλων πορτοκαλιάς (α) Εριώδης, (β,γ) Διαλευρώδης.

Έχουν ξεκινήσει πτήσεις ακμαίων εντόμων του Διαλευρώδη, ιδιαίτερα αισθητά τα προβλήματα σε περιοχές που παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα.

Συστάσεις :

Συστήνεται επιμελής και τακτικός έλεγχος των οπωρώνων ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των τοπικών γεωπόνων, των οικείων Δ.Α.Ο.Κ. και της Υπηρεσίας μας σχετικά με την εμφάνιση του εντόμου.

Χημικά μέσα: καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα όπου παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί.

Καλλιεργητικά μέτρα:

- Να προτιμηθούν μέτρα με στόχο τον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων (καθαρισμός και καταστροφή λαίμαργης βλάστησης)

- Περιορισμός αζωτούχου λίπανσης και άρδευσης στα απολύτως απαραίτητα.


Ακάρεα - Τετράνυχοι

Κίτρινος (α),

Κόκκινος (β),

Άκαρι (γ),

Παραμορφωτικό (δ)

afides

Ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό. Αναπτύσσουν πολλές γενεές κυρίως το καλοκαίρι, (1 γενεά κάθε 10-12 ημέρες σε θερμοκρασία 25-30 oC).

Μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Μεγάλη ευαισθησία παρουσιάζουν οι λεμονιές και οι μανταρινιές ιδιαίτερα στον κίτρινο τετράνυχο, για το λόγο αυτό κρίνονται απαραίτητες χημικές επεμβάσεις όταν οι πληθυσμοί των εχθρών δείχνουν αυξητική τάση, με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Η χρήση Θερινού πολτού να μην γίνεται σε θερμοκρασίες άνω των 320C γιατί μπορεί να εμφανιστούν φυτοτοξικότητες. περισσότερο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός θερινού πολτού με ένα από τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που μπορούν να συνδυαστούν με αυτόν.

Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό ή συνδυασμό του, πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

Αφίδες

afides

Συστάσεις :

Σε οπωρώνες που υπάρχει έντονη χρήση εντομοκτόνων αναπτύσσονται πληθυσμοί λόγω καταστροφής των φυσικών τους εχθρών. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με προσεκτικό και συστηματικό έλεγχο της καλλιέργειας. Επιμελής έλεγχος των οπωρώνων ανά τακτά διαστήματα (8-10 ημέρες), για τον έλεγχο της έκτασης της προσβολής, και αν ξεπερνάει τα ανεκτά όρια (5-10% αποικίες σε βλαστούς μανταρινιών και πορτοκαλιών αντίστοιχα) να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί.

Για την αντιμετώπιση των αφίδων υπάρχουν φυσικοί τους εχθροί, όπως το αρπαχτικό Harmonia axyridis ή με σκευάσματα Beauveria bassiana. Επίσης, μπορούν να γίνουν ψεκασμοί με άλατα καλίου, εκχύλισμα τσουκνίδας, ή με φυσικές πυρεθρίνες.

Οι χημικές επεμβάσεις ανάλογες του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος που έχει χρησιμοποιηθεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας