Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Εσπεριδοειδή: προσοχή στις προσβολές στους ασυγκόμιστους καρπούς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εσπεριδοειδή: προσοχή στις προσβολές στους ασυγκόμιστους καρπούς

Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις μειώνονται παραμένοντας όμως σε επίπεδα επικίνδυνα για προσβολές σε ασυγκόμιστους καρπούς. Οι πληθυσμοί της μύγας φέτος ήταν ιδιαίτερα υψηλοί από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

29.07 ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ:

(Ceratitis capitata)

Οδηγίες:

Να συνεχιστεί η προστασία όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών. Οι προσβεβλημένοι καρποί πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΩΡΑ

(Aonidiella aurantii )

ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ Μαύρη ψώρα

(Parlatoria zizyphi)

ΜΥΤΙΛΟΜΟΦΗ ΧΩΡΑ

(Lepidosaphes beckii)

Σύσταση:

Παρατηρούνται προσβολές σε δέντρα πυκνής βλάστησης ή παραμελημένα. Το κλάδεμα και το καθάρισμα των δέντρων περιορίζει την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών κοκκοειδών. Οι κινητές μορφές, έρπουσες και νεαρά προνυμφικά στάδια της δεύτερης γενιάς που είναι τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια των κοκκοειδών, βρίσκονται στο μέγιστο των πληθυσμών τους.

Συστήνεται καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σε δέντρα σοβαρά προσβεβλημένα στο διάστημα: 30 Ιουλίου – 2 Αυγούστου.

Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Λόγω πρόγνωσης υψηλών θερμοκρασιών τις προσεχείς ημέρες θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα π α ρ α φ ι ν ι κ ά   λ ά δ ι α  χρησιμοποιούνται όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 32οC τουλάχιστον για ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό σε δέντρα ποτισμένα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ:

(Planococcus citri)

Συμπτώματα:

Προσβάλει καρπούς, κλαδιά και φύλλα. Σε υγρά και σκιερά μέρη του δέντρου, συνήθως στα σημεία επαφής των καρπών μεταξύ τους ή με κλαδιά και φύλλα, σχηματίζει αποικίες καλυμμένες με λευκά κηρώδη νήματα. Λόγω της έκκρισης μελιτωμάτων αναπτύσσονται οι μύκητες της καπνιάς, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών και φυλλόπτωση.

Οδηγίες:

Έλεγχος των δέντρων για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων. Όταν οι προσβεβλημένοι καρποί αυτή την περίοδο είναι πάνω από 5 - 10% συστήνεται καταπολέμηση στο ίδιο χρονικό διάστημα με τις ψώρες: 30 Ιουλίου – 2 Αυγούστου. Όπου συνυπάρχουν γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

Δ Ι Α Λ Ε Υ Ρ Ω Δ Η Σ

(Dialeurodes citri)

Πυκνή βλάστηση των δέντρων και αυξημένη υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών. Προσβάλλει την κάτω επιφάνεια των φύλλων με απομυζήσεις. Δευτερευόντως, λόγω των μελιτωμάτων που εκκρίνει, προκαλεί την ανάπτυξη των μυκήτων της καπνιάς.

Οδηγίες:

Συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν την ανάπτυξη πυκνών πληθυσμών: 

Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών.

Περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις, κανονικές αρδεύσεις.

Διαπιστώνονται όλα τα βιολογικά στάδια σε αλληλοεπικάλυψη γενιών.

Σε δέντρα με έντονες προσβολές συνιστάται άμεση επέμβαση.

Συστάσεις:

Επιλέγετε σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα (παρασιτοειδή, αρπακτικά). Αποφύγετε γενικευμένους ψεκασμούς με χρήση φυτοπροστατευτικών ευρέως φάσματος που μειώνουν σημαντικά τους φυσικούς εχθρούς.

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ:

Παρατηρούνται ωοτοκίες και νεαρά στάδια στην τρυφερή βλάστηση. Συνιστώνται κυρίως καλλιεργητικά μέτρα όπως αναφέρονται και στον διαλευρώδη. Αποφεύγετε άσκοπες επεμβάσεις που περιορίζουν τον φυσικό παρασιτισμό.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ :

( Eutetranychus orientalis )

Επιζήμιο άκαρι, προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα τις λεμονιές που είναι περισσότερο ευαίσθητες στην προσβολή. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς συνήθως την περίοδο του φθινοπώρου όμως οι φετινές καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη δραστηριότητά του μέσα στο καλοκαίρι.

Διαπιστώσεις :

Το άκαρι ζει και αναπτύσσεται στην άνω επιφάνεια των φύλλων κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης όπου βρίσκονται αυγά, ενήλικα και προνυμφικά στάδια. Μεταδίδεται με τον άνεμο αλλά και με μεταφορά προσβεβλημένων φύλλων και καρπών.

Συμπτώματα:

Προσβάλει κυρίως τα φύλλα προκαλώντας χαρακτηριστική σταχτιά χλώρωση σε ολόκληρη τη φυλλική επιφάνεια. Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής ακολουθεί φυλλόπτωση, απογύμνωση και ξήρανση των κλάδων και μειωμένη παραγωγή. Στους καρπούς προκαλείται ποιοτική υποβάθμιση με το σχηματισμό υπόφαιων αποχρωματισμών

Οδηγίες:

Ελέγχετε τα δέντρα, ιδιαίτερα τις λεμονιές, καθώς η προσβολή δε γίνεται εύκολα αντιληπτή παρά μόνο όταν έχει ήδη προκληθεί αρκετή ζημιά. Στα προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται άμεση αντιμετώπιση με εφαρμογή εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων σκευασμάτων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας