Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022

Αντιμετώπιση των σημαντικότερων εχθρών των Πυρηνοκάρπων

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ& ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αντιμετώπιση των σημαντικότερων εχθρών των Πυρηνοκάρπων

Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι η πτήση της 2ης γενεάς του εντόμου συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές, χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι προνύμφες της 2ης γενεάς προσβάλλουν τους βλαστούς που είναι ακόμη τρυφεροί και ακολούθως τους νεαρούς νεαρούς καρπούς. Από τους επιτόπιους ελέγχους δεν διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα. Σε όσους οπωρώνες έχουν διαπιστωθεί προσβολές είτε σε βλαστούς είτε σε νεαρούς καρπούς και υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος μέχρι τη συγκομιδή τους, συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με τη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σε ποικιλίες που βρίσκονται κοντά στην συγκομιδή δεν απαιτείται να γίνει ψεκασμός.

Οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση της καρπόκαψας αυτή την περίοδο καταπολεμούν αποτελεσματικά και τις προσβολές από την Ανάρσια και τον Φυλλοδέτη όπου εμφανίζονται.

ΑΝΑΡΣΙΑ (Anarsia lineatella)

Διαπιστώσεις

Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι η πτήση του εντόμου συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές χωρίς σημαντικές εξάρσεις.

Στις ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και οι καρποί μαλακώνουν, οι προνύμφες εισέρχονται και στο εσωτερικό του καρπού όπου τρέφονται με το εσωτερικό στρώμα του μεσοκαρπίου, κοντά στο ενδοκάρπιο.

Συστάσεις

Χημική καταπολέμηση

Σε όσους οπωρώνες έχουν διαπιστωθεί προσβολές είτε σε βλαστούς είτε σε νεαρούς καρπούς και υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος μέχρι τη συγκομιδή τους, συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με τη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σε ποικιλίες που βρίσκονται κοντά στη συγκομιδή δεν απαιτείται να γίνει ψεκασμός.

Φυλλοδέτης Ροδακινιάς (Adoxophyes orana)

Διαπιστώσεις

Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες στις περιοχές της Ξάνθης και της Χρυσούπολης Καβάλας όπου και διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου, ο αριθμός των συλλήψεων είναι πολύ μικρός και δεν εμπνέει ανησυχία.
Τονίζεται ότι στους Νομούς Σερρών και Δράμας δεν καταγράφηκαν συλλήψεις του εντόμου στις φερομονικές παγίδες.
Οι νεαρές προνύμφες τρέφονται μεταξύ των νεύρων των φύλλων και στις κορυφές των βλαστών. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής σε αυτό το στάδιο είναι η συστροφή των φύλλων.

Συστάσεις

Χημική Καταπολέμηση

Οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση της καρπόκαψας της ροδακινιάς και της ανάρσιας καταπολεμούν αποτελεσματικά και τυχόν προσβολές από φυλλοδέτη.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ημέρες υπολειμματικής διάρκειας τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή.
Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.
Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες με την ένταση των προσβολών. Οι φερομονικές παγίδες μας παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του κύκλου ζωής των εντόμων εχθρών. Για τη λήψη απόφασης για ψεκασμό θα πρέπει επιπλέον να λαμβάνεται υπόψη η επιτόπια παρατήρηση για ύπαρξη αυγών και προνυμφών, το ιστορικό των προηγούμενων ετών των συγκεκριμένων αγρών καθώς και το φαινολογικό στάδιο που βρίσκεται η καλλιέργεια.

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ.
Να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας