Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023

Μηλοειδή: συνιστώνται επεμβάσεις στη διόγκωση των οφθαλμών έως το στάδιο της πράσινης κορυφή

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μηλοειδή:  συνιστώνται επεμβάσεις στη διόγκωση των οφθαλμών έως το στάδιο της πράσινης κορυφή

Σε οπωρώνες με προσβολές συνιστάται επέμβαση στη διόγκωση των οφθαλμών έως το στάδιο της πράσινης κορυφής.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ

(Venturia inaequalis (Cooke) Wint.) 

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες της μηλιάς. Σε υγρές χρονιές μπορεί να εξαπλωθεί επιδημικά και να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Το παθογόνο διαχειμάζει στα νεκρά – πεσμένα φύλλα στο έδαφος. Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και το παράχωμα των πεσμένων φύλλων με όργωμα .

Από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους μηλεώνες και αχλαδεώνες στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας (Αλεξάνδρεια, Λουτρός, Καβάσιλα, Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά, Γαλατάδες, Έδεσσα), διαπιστώθηκαν στο εργαστήριο ώριμα ασκοσπόρια. Τα ασκοσπόρια βλαστάνουν και προκαλούν προσβολές όταν παραμένουν υγρά για μερικές ώρες και σε θερμοκρασίες από 6οC έως 26οC. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται όταν τα σπόρια παραμείνουν υγρά συνεχόμενα για 28 ώρες στους 6οC, για 14 ώρες στους 10οC, για 9 ώρες στους 18-24οC ή για 12 ώρες στους 26οC.

Οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία – σχετική υγρασία) των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται για την Κεντρική Μακεδονία κατά τόπους βροχοπτώσεις την Παρασκευή το βράδυ, ενώ από το Σάββατο το πρωί τείνουν να εξασθενήσουν (Εικ. 1 και 2).

Συστήνεται η κάλυψη των οπωρώνων όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στο στάδιο της πράσινης κορυφής (C έως C3).

ΣΑΝ ΖΟΖΕ, Ψώρα του San José

(Quadraspidiotus perniciosus, Homoptera: Diaspididae)

Σε οπωρώνες με προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται επέμβαση με παραφινέλαια εναντίον της διαχειμάζουσας μορφής, στη διόγκωση των οφθαλμών έως το στάδιο της πράσινης κορυφής (B έως C3).  Με την εφαρμογή αυτή επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και μία σημαντική μείωση των χειμερινών αυγών του κόκκινου τετράνυχου, καθώς και καταπολέμηση των διαχειμαζόντων μορφών του Ανθονόμου της μηλιάς (Anthonomus pomorum L., Coleoptera: Curculionidae) και της Βαμβακάδας της μηλιάς (Eriosoma lanigerum Hausmann, Homoptera: Aphididae).

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

(Venturia pirina Aderhold)

Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής μας, διαπιστώθηκαν ώριμα ασκοσπόρια. Συνιστάται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα στο στάδιο της πράσινης κορυφής (C3 έως D).

Εάν επιλεγεί Copper hydroxide επιτυγχάνεται και ταυτόχρονη κάλυψη για το βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora Burrill Winslow et al.).


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας