Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Συζήτηση για τη σημασία της Γεωργίας Ακριβείας στην Ευρώπη

YARA
Συζήτηση για τη σημασία της Γεωργίας Ακριβείας στην Ευρώπη

Στις 23 Μαΐου 2017, η Yara καλωσόρισε στο παγκόσμιο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στο Hanninghof περισσότερους από 70 ειδικούς, αγρότες, εκπροσώπους της βιομηχανίας, καθώς και μέλη των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια διαδραστική εκδήλωση σχετικά με την διεύρυνση των εφαρμογών της Γεωργίας Ακριβείας.

«Μέσω της Γεωργίας Ακριβείας μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας λιγότερες εισροές (νερό, ενέργεια, λιπάσματα, προϊόντα φυτοπροστασίας κ.λπ.)», όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνοντας να συμπεριληφθεί η Γεωργία Ακριβείας στα βασικά θεματα της επόμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης, ο Jurgen Tack, επιστημονικός διευθυντής του European Landowners Organisation (ELO), χαρακτήρισε τη Γεωργία Ακριβείας ως «ένα πλήρες πακέτο εργαλείων και μεθοδολογιών, με τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση της παραγωγικότητας, προσφέροντας συγχρόνως οφέλη προς το περιβάλλον. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία».

Από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στα πλαίσια στρογγυλής τραπέζης, προέκυψε ότι πράγματι η Γεωργία Ακριβείας θεωρείται από πολλούς ως ο δρόμος που θα οδηγήσει σε εξέλιξη, ειδικά για τη γενιά της χιλιετίας (millennial generation).

Ωστόσο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Γεωργία Ακριβείας χρειάζεται ακόμη υποστήριξη για να μπορέσει να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ευρέως.

Το 81% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά σε μια ηλεκτρονική έρευνα που έγινε στα πλαίσια των συζητήσεων και στην οποία ερωτήθηκαν εάν η εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές αρχές.

«Λόγω της πολυμορφίας και της πολυπλοκότητας της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η ενσωμάτωση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς ένα πλαίσιο που να επιτρέπει ευελιξία και κάποια υποστήριξη από τις αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.

Η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε από την Tiffani Stephani της Fertilizers Europe, η οποία τόνισε ότι «τα πράσινα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένα, εν μέρει επειδή πρέπει οι αγρότες να ελέγχονται και περιορίζεται η δυνατότητά τους να αυξήσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Γεωργία Ακριβείας στην πραγματικότητα αποτελεί μια λύση ώστε να είναι πιο ευέλικτοι και να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους».

Μεταξύ των προβληματισμών που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ήταν η στήριξη μέσω αποζημιώσεων των περιβαλλοντικών ωφελειών που προκύπτουν από την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και η αναμενόμενη σταδιακή εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας, λόγω της αλληλεξάρτησης με άλλες πολιτικές της ΕΕ.

Η επιτάχυνση της ευρείας εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας, ώστε να παραμείνει βιώσιμα ανταγωνιστική, αναγνωρίζεται και δεν πρέπει να καθυστερεί από άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

Όπως αναφέρθηκε:

«Μην υποστηρίζετε τον προορισμό, να υποστηρίξετε το ταξίδι»

Λεπτομερής αναφορά των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και των επιτροπών θα είναι σύντομα διαθέσιμη, έτσι ώστε οι γόνιμοι προβληματισμοί που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να συνεχίσουν και να στηρίζονται.

Πράγματι, όπως σχολίασε ο Luc Vernet από τη Farm Europe "Μια ημέρα όπως αυτή, δείχνει πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο τομέας [..]. Χρειαζόμαστε το επόμενο βήμα της πολιτικής να ξεκινήσει από τον τομέα. Ποια είναι η κατάσταση; Πού κατευθυνόμαστε και πού θέλουμε να οδηγηθούμε; Η έναρξη της συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι το κλειδί για την επιτυχία και τον σωστό δρόμο για την έναρξη ευρύτερης εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας".

Η μέρα περιελάμβανε επιδείξεις εργαλείων Γεωργίας Ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών που παρέχονται δωρεάν όπως το ImageIT.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι αγροτών και φορείς της βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της Γεωργίας Ακριβείας για το μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

epideiksh agrou YARA Nsensor

Επίδειξη Γεωργίας Ακριβείας στον αγρό: Yara N-Sensor

epideiksh agrou YARA ImageIT

Επίδειξη Γεωργίας Ακριβείας στον αγρό: Εφαρμογή Yara ImageIT

syzhthsh stroggylhs trapezis

Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης

parousiash COOL FARM TOOL

Richard Burkinshaw παρουσιάζοντας το Cool Farm Tool, ένα εργαλείο online υπολογισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της βιοποικιλότητας (www.coolfarmtool.org)

syzhthsh panel

Συζήτηση πάνελ - Από αριστερά προς τα δεξιά: Liz McNamara Hundere (Yara), Louis Mahy (European Commission), Ulrich Adam (CEMA), Luc Vernet (Farm Europe), Tiffanie Stephani (Fertilizers Europe) και Jurgen Tack (ELO)

Με παρουσία σε 150 χώρες, η Υara είναι η μεγαλύτερη εταρεία παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων παγκόσμια και ηγείται στην ανάπτυξη λύσεων για την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας στη θρέψη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: www.yara.com

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας