Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Χαρτογράφηση των εδαφών και γεωργία ακριβείας

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Χαρτογράφηση των εδαφών και γεωργία ακριβείας

Η χαρτογράφηση των εδαφών είναι ο προσδιορισμός της παραλλακτικότητας του εδάφους.

Πλέον, εξελιγμένα συστήματα είναι σε θέση και αναπτύσσουν αποτελεσματικότερες μεθόδους δειγματοληψίας και χαρτογράφησης με τις οποίες γίνεται ακριβής προσδιορισμός της χωρικής παραλλακτικότητας στο έδαφος.

Από τη χαρτογράφηση των εδαφών με τις καινούριες μεθόδους, προκύπτουν ψηφιακοί εδαφικοί χάρτες διαφόρων εδαφικών παραμέτρων για κάθε χωράφι.

Τέτοιες παράμετροι που επηρεάζουν τη λίπανση ενός χωραφιού, την άρδευση αλλά και τη σπορά/φύτευση είναι:

✔ Τα εδαφικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, όπως N, P, K, αλλά και ιχνοστοιχεία (Ca, Mg, S, Β κ.α.). Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι απαραίτητα για τα φυτά καθώς επίσης πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την ποσότητα που είναι απαραίτητη να εφαρμοσθεί σε ένα χωράφι αλλά και την κατάλληλη στιγμή εφαρμογής τους και τη σωστή εφαρμογή τους, π.χ. σωστό βάθος.

✔ Το εδαφικό pH. Ένα λάθος εδαφικό pH μπορεί να σημαίνει λιγότερο διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια, οπότε και η ρύθμισή του είναι απαραίτητη.

✔ Το ποσοστό υγρασίας του εδάφους σίγουρα επηρεάζει το πρόγραμμα άρδευσης

✔ Η θερμοκρασία του εδάφους μπορεί να επηρεάσει το βάθος σποράς

✔ Η γονιμότητα του εδάφους επηρεάζει τις αποστάσεις φύτευσης.

Με την ψηφιακή χαρτογράφηση προκύπτουν εδαφολογικοί χάρτες διαφορετικών παραμέτρων για κάθε χωράφι και στη συνέχεια καθορίζονται σε κάθε προκύπτων χάρτη, ζώνες διαχείρισης με απώτερο σκοπό την εφαρμογή των εισροών με μεταβλητές δόσεις.

Η Γεωργία Ακριβείας στηρίζεται στη διαμόρφωση ζωνών διαχείρισης στο χωράφι.

Λέγοντας ζώνη διαχείρισης, εννοούμε το επί μέρους τμήμα του αγρού που έχει κοινά χαρακτηριστικά και όπου η διαχείριση μπορεί να είναι κοινή (Kitchen et al., 2005).

managementzone

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ζωνών διαχείρισης είναι τα εξής:

✔ Σταθερότητα στο χρόνο.

✔ Ευκολία στην οριοθέτηση.

✔ Συσχέτιση με την παραγωγή.

✔ Χαμηλό κόστος δημιουργίας.

Σε ένα σύστημα Γεωργίας Ακριβείας η μέτρηση της εδαφικής ηλεκτρικής αγωγιμότητας χρησιμοποιείται στον εντοπισμό ομοιογενών ζωνών διαχείρισης στο έδαφος (Kitchen et al., 2005) του αγρού που χαρακτηρίζονται σαφέστερα με την ανάλυση εδαφικών δειγμάτων.

variablerateapp cover

Υπάρχουν δύο μέθοδοι χαρτογράφησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εδάφους:

► Με ηλεκτρομαγνητική επαγωγή

► Με επαφή

Με την μέθοδο της επαφής (contact method) μετριέται η πτώση δυναμικού μεταξύ ηλεκτροδίων στο έδαφος. Ο τρόπος αυτός προσφέρει ευκολία, ταχύτητα και χαμηλό κόστος.

Βάσει των νέων τεχνολογιών της γεωργίας ακριβείας, ένας μηχανισμός υψηλής τεχνολογίας σύρεται στην επιφάνεια του εδάφους με έναν αγροτικό ελκυστήρα ή ένα αυτοκίνητο και πραγματοποιεί μετρήσεις ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εδάφους κάθε δευτερόλεπτο, ενώ με τη βοήθεια του GPS καταγράφει και τη θέση του στον αγρό.

Οι τιμές ηλεκτρικής αγωγιμότητας καταγράφονται ταυτόχρονα στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους (0-30 εκ.) και στο υπέδαφος (0-90εκ.). Στη συνέχεια, οι μετρήσεις της ηλεκτρικής αγωγιμότητας σε συνδυασμό με το γεωγραφικό στίγμα των σημείων στα οποία αναφέρονται, μεταφέρονται σε Η/Υ όπου με το κατάλληλο λογισμικό μετατρέπονται σε χάρτη.

Σε κάθε ζώνη διαχείρισης θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι εισροές (σπόρος, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αρδευτικό νερό) ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ζώνης. Γίνεται στην ουσία εφαρμογή εισροών με μεταβλητές δόσεις.

Οι μέθοδοι εφαρμογής των μεταβλητών εισροών είναι δύο:

1. Με τη χρήση χαρτών όπου προσαρμόζεται η μεταβαλλόμενη δόση βάσει των πληροφοριών του χάρτη. H εφαρμογή εισροών με μεταβλητές δόσεις με χρήση χαρτών προσαρμόζει τη δόση της εισροής με βάση την πληροφορία που παίρνει από ένα χάρτη. Αυτά τα συστήματα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τη θέση της μηχανής στον αγρό και να τη συσχετίσουν με την επιθυμητή δόση διαβάζοντας ένα χάρτη. Η δόση εφαρμογής είναι ο όγκος στη μονάδα της επιφάνειας ή το βάρος στη μονάδα της επιφάνειας της εισροής.

2. Με τη χρήση real time αισθητήρων οι οποίοι δουλεύουν σε πραγματικό χρόνο και συλλέγουν δεδομένα του αγρού τα οποία στη συνέχεια αναλύονται και μεταφράζονται από τα αντίστοιχα συστήματα, ώστε να καθορισθούν οι μεταβαλλόμενες δόσεις.

soilmapping1

Πώς όμως λειτουργούν στην πράξη οι real time αισθητήρες;

Ας πάρουμε την περίπτωση που το μηχάνημα μετράει τις ανάγκες της καλλιέργειας σε άζωτο:

• Ο αισθητήρας σαρώνει την καλλιέργεια χρησιμοποιώντας LED.

• Εκτιμά την υγεία της καλλιέργειας χρησιμοποιώντας έναν δείκτη

• Προβλέπει το δυναμικό παραγωγής της καλλιέργειας.

• Καθορίζει την άριστη δόση αζώτου ανά ζώνη.

• Εφαρμόζει το άζωτο σε μεταβλητές δόσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ζώνης.

Τα συστήματα εφαρμογής εισροών με μεταβλητές δόσεις μπορούν να διακριθούν σε τρεις τύπους ανάλογα με το προϊόν που εφαρμόζεται:

• Σπόρος

• Στερεά χημικά (κοκκώδη λιπάσματα, κοκκώδη εντομοκτόνα, ασβέστη)

• Υγρά χημικά (λιπάσματα, φυτοφάρμακα)

Συμπεράσματα

Η καλλιέργεια, το έδαφος, η ατμόσφαιρα κ.α., είναι γεωργικές παράμετροι γεμάτες δεδομένα που αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες για τον καλλιεργητή.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην προθυμία του κάθε παραγωγού να συλλέξει και να διατηρήσει τα ακατέργαστα δεδομένα του χωραφιού του έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελός του (ελαχιστοποίηση των εισροών στο χωράφι, οικονομικό όφελος, μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων).

 

Πηγές:

-Βιβλιογραφια: Σπύρος Φουντάς, Θεοφάνης Γέμτος, ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

-http://fieldcropnews.com/2016/11/understanding-precision-agriculture-starting-to-map-yield-and-elevation-data/

- http://farmnxt.com/use-of-gps-mapping-in-precision-agriculture/

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας