Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας στη Δενδροκομία

Παναγιώτης Γ. Ξαφάκος - Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Instituto Sperimentale di Frutticoltura (Verona, Italia)
Εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας στη Δενδροκομία

Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της δενδροκομίας συντελείται µια αληθινή επανάσταση, µε κεντρικό άξονα τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας "hi-tech 4.0", στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δένδρων.

Νέες ορολογίες όπως: Robot, Drones(APR), Model Prevision, είναι πλέον τα μέσα για την εγκατάσταση έξυπνων κτημάτων (Smart-factory).

1.2

Photo 1 & 2

Έκθεση που διεξήχθη από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9,7 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050, συνιστώντας ότι η εστίαση των διεθνών κυβερνήσεων πρέπει να στραφεί προς τη βιωσιμότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

Παράλληλα έντονη παραμένει η ανησυχία ότι η διάβρωση και η ρύπανση του εδάφους έχουν οδηγήσει σε απώλεια του ενός τρίτου (1/3) περίπου της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, που παρουσιάσθηκαν στη σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα(Το Βήμα 03/12/15).

Η επιστημονική κοινότητα έχοντας γνώση την διαφύλαξη της μελλοντικής επάρκειας σίτισης του παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδιάζει καινοτόμους τρόπους επίλυσης.

1.Γενετική μηχανική.

2.Smart-factory with Hi-tech.(photo1,2,3 & 4)

Η γενετική μηχανική (genetic engineering), είναι η άμεση χειραγώγηση του γονιδιώματος ενός οργανισμού με τη χρήση της βιοτεχνολογίας.

Οι τεχνικές γενετικής μηχανικής έχουν εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας και της ιατρικής.

Με αυτήν την τεχνική δημιουργούμε νέες ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων με τα χαρακτηριστικά που εμείς επιθυμούμε, πράγμα αδύνατον μέχρι τώρα, με την χρήση των παραδοσιακών μεθόδων αναπαραγωγής.

Η αξιοποίηση του φυτικού κεφαλαίου στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων ενός οπωρώνα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Ήδη στην γειτονική μας Ιταλία έχουν συσταθεί εταιρείες παροχής τεχνογνωσίας ”knowledge”,για την παρακολούθηση έξυπνων κτημάτων”Smart-factory”.

photo3

Photo 3 

Ο τρόπος λειτουργίας βασίζεται στην δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμα πληροφοριών (Piattaforma Cloud),στην οποία συγκεντρώνονται όλοι οι τεχνικοί παράμετροι με την χρήση τεχνολογικών μέσων.

1.Μετεωρολογικούς σταθμούς.

2.Δορυφόρους (photo 3)

3.Drone.

4.Τράπεζα πληροφοριών.

5.Μοντέλα πρόγνωσης.

6.Κόστος παραγωγής.


Σκοπός του προγράμματος είναι:

Η άριστη θρέψη του οπωρώνα με τα απαραίτητα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης, με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος και την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

 

photo4

Photo 4

Τα δεδομένα από τους κλιματολογικούς παράγοντες, σε συνδυασμό με το είδος καλλιέργειας, φυλλικής επιφάνειας, ύψος βροχής κτλ, συνθέτουν μια αλγοριθμική εξίσωση απαιτήσεων της καλλιέργειας σε νερό.

Κάθε καλλιεργητική περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό φρούτων προσβάλλεται από μυκητολογικά και εντομολογικά παθογόνα και καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων, ζημιώνοντας οικονομικά ο παραγωγός και δημιουργείται έλλειψη των προϊόντων στην αγορά.

Η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας(hi-tech 4.0),δίνει την δυνατότητα να παράγουμε υγιείς καρπούς με τα μικρότερα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRL).

Η έξυπνη γεωργία (Smart-factory) αντιπροσωπεύει την εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, οπότε θα μπορούσε να ονομαστεί ως Τρίτη Πράσινη Επανάσταση.


Σκύδρα, Ιανουάριος 2018

Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ - Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia


Βιβλιογραφία

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=758880
https://www.ufficiostampa.provincia.tn.it/Comunicati/Eye-Scab-il-drone-di-Metacortex-in-campo-contro-la-ticchiolatura-del-melo
http://ifarming.it/piattaforma-cloud/
https://www.smart-akis.com/index.php/el/network-el/what-is-smart-farming-el/
Εξώφυλλο: https://www.ufficiostampa.provincia.tn.it/Comunicati/Eye-Scab-il-drone-di-
photo 1:Metacortex-in-campo-contro-la-ticchiolatura-del-melo
photo 2:https://terraevita.edagricole.it/tecnica-e-tecnologia/colture/presente-futuro-frutticoltura-precisione/
photo 3: http://ifarming.it/prodotti-e-servizi/
photo 4: http://www.agricolturanews.it/files/2016/10/Figura-2_.jpg

Video

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας