Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Πρόγραμμα ΟΡΑΛΙ: Εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας | ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης Εθνικής Εμβέλειας "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ | Τίτλος Έργου: Εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας | ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: ΟΡΑΛΙ | ΚΩΔΙΚΟ ΕΡΓΟΥ Τ1ΕΔΚ-03793
Πρόγραμμα ΟΡΑΛΙ: Εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας | ΕΠΑνΕΚ 2014-2020
Κύρια προτεραιότητα του έργου είναι η Μείωση του κόστους παραγωγής και εισροών σε όλα τα συστήματα παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Αποτελεί σύμπραξη των Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς οργανισμούς

Η υλοποίηση του παρόντος έργου βασίζεται στη συνεργασία των εταιρειών παρόχων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καλλιεργητές, της Farmacon και της AGROLAB, και της εταιρείας διακίνησης των προϊόντων των παραγωγών, της Χατζησαλάτας Α.Ε., με τους ερευνητικούς φορείς που είναι το Εργαστήριο Δενδροκομίας (ΕΔΠΘ) και το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΤΔΠΘ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης τα 15 έτη εφαρμογής της έχει παραμείνει κύρια στην εφαρμογή της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και αυτή με αρκετά αρνητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών (πολλές εφαρμογές φυτοπροστατευτικών, ανθεκτικοί πληθυσμοί) και στην ποιότητα των καρπών (υπολείμματα φυτοφαρμάκων στους καρπούς).

Η ορθότερη άρδευση και λίπανση θα μείωνε τις ανάγκες φυτοπροστασίας και αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε καλλιέργειας, να βελτιώσει την παραγωγικότητα καρπών και ποιότητα / συντηρησιμότητα αυτών, και να βοηθήσει στην πιστοποίηση των προϊόντων και τη διείσδυση τους σε απαιτητικές αγορές.

ORALI BANNER ETAIRIES

Περιλαμβάνει 

Περιλαμβάνει κυρίως δράσεις εφαρμογής ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης (και αποτελεσματικότητα αυτών) στον αγρό και αναμένεται να επεκταθεί σε μια μορφή γεωργίας ακριβείας σε επίπεδο περιοχής.

Σκοπός έργου

Σκοπός του παρόντος έργου είναι:

► η δημιουργία ενός καινοτόμου πρωτότυπου χαμηλού κόστους δικτύου συλλογής δεδομένων αγρού για εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης σε οπωρώνες μηλιάς, αχλαδιάς, ροδακινιάς και κερασιάς στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Το παρόν έργο αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση της καλλιέργειας τεσσάρων οπωροφόρων ειδών, της ροδακινιάς, της αχλαδιάς, της μηλιάς και της κερασιάς που αποτελούν κύρια πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς σε δύο περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, στην επαρχία Τυρνάβου και στην επαρχία Αγιάς.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Το έργο αποβλέπει:

► στη μείωση του οικονομικού κόστους της καλλιέργειας,

► τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους της καλλιέργειας με την ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού και της λίπανσης (μείωση της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων),

► την πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές φυτοπροστασία (σε συνεργασία με την Farmacon και τον υπεργολάβο της Χατζησαλάτας Α.Ε.),

► την αύξηση της παραγωγικότητας,

► τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών,

► τη βελτίωση της θέσης στην αγορά των προϊόντων καθώς και των εταιρειών που συμμετέχουν.

Τρόποι επίτευξης στόχων

Στον Τύρναβο (ροδακινιά, αχλαδιά) και Αγιά (μηλιά, κερασιά) θα εγκατασταθούν δίκτυα με εξοπλισμό πεδίου με αισθητήρες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρα και αγωγιμότητας εδάφους (για υγρασία εδάφους) που θα στέλνουν τα δεδομένα τους σε κεντρικούς πλήρως εξοπλισμένους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Τα δεδομένα θα επεξεργάζονται με κατάλληλο λογισμικό που θα δημιουργηθεί και επικυρωθεί και οι ανάγκες σε άρδευση και λίπανση για κάθε αγρό, σε συνδυασμό με κατάλληλες αναλύσεις εδάφους, νερού και φυτικών ιστών και με παρατηρήσεις αγρού, θα στέλνονται μέσω του δικτύου συμβουλών στους καλλιεργητές. Τα κλιματικά δεδομένα θα υποστηρίξουν και τον υπεργολάβο φυτοπροστασίας για καλύτερη εφαρμογή αυτής.

Η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών θα μελετηθεί σε επίπεδο βλάστησης, παραγωγικότητας, παραλλακτικότητας εντός του αγρού, ποιότητας καρπού και συντηρησιμότητας αυτού, και, τελικά, εμπορικής αξίας και θέσης στην αγορά των προϊόντων.


Το άρθρο συντάχθηκε στα πλαίσια του Χρηματοδοτούμενο προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΔΡΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας
ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: ΟΡΑΛΙ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ Τ1ΕΔΚ-03793

 e bannerespaEΤΠΑ728X90

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας