Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018

Άσπερμα και ένσπερμα σταφύλια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Άσπερμα και ένσπερμα σταφύλια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο, κάποιες ποικιλίες σταφυλιού να έχουν σπέρματα ενώ κάποιες άλλες όχι. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ποιές διαδικασίες λαμβάνουν χώρα κατά τη γονιμοποίηση και τελικά έχουμε τη μία ή την άλλη περίπτωση ή μπορεί και μια ενδιάμεση κατάσταση;

Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, θα πρέπει αρχικά να εξετάσουμε τους διαφόρους τύπους γιγάρτων (σπερμάτων).

1. Κανονικά γίγαρτα

Είναι τα γίγαρτα που προκύπτουν από κανονική γονιμοποίηση και αποτελούνται από ένα εξωτερικό και λεπτό κάλυμμα, από ένα εσωτερικό σκληροποιημένο, από το έμβρυο και την αλβουμίνη.

Batch6 Grapeseedbenefits 768x295

Τα κανονικά γίγαρτα αντέχουν στη θραύση εάν αυτά πιεστούν με τα δάχτυλα και εμβαπτιζόμενα σε νερό, βυθίζονται στον πυθμένα. Βλαστάνουν κανονικά.

2. Κενά (χωρίς έμβρυο) κύτταρα

Τα γίγαρτα αυτά έχουν κανονική εξωτερική εμφάνιση, αλλά η αλβουμίνη τους στερείται εμβρύου. Επίσης κατά την εμβάπτισή του σε νερό, επιπλέουν και σπάνε εάν πιεστούν. Δεν μπορούν να βλαστήσουν και αν κάποια στιγμή μπορέσουν, τα φυτά που προκύπτουν είναι πολύ αδύναμα.

3. Στενοσπερμοκαρπικά γίγαρτα

Αυτά τα γίγαρτα αποτελούνται από ένα υποτυπώδες έμβρυο χωρίς καλύμματα ή σε ορισμένες περιπτώσεις με μαλακά καλύμματα τα οποία σπάζουν εύκολα με την πίεση των δακτύλων. Ίχνη αλβουμίνης μπορεί να υπάρξουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι η Σουλτανίνα.

seeds

4. Παρθενοκαρπία ή απυρηνία (απουσία σπερμάτων)

Η απουσία γιγάρτων μπορεί να είναι τυχαία ή φυσιολογική. Στην περίπτωση της τυχαίας απυρηνίας, ποικιλίες που κανονικά φέρουν  γίγαρτα, για κάποιο λόγο ένα μεγάλο ή μικρό ποσοστό των ραγών τους δεν έχει γίγαρτα. Στην ουσία αναφερόμαστε σε περιπτώσεις μικρορραγίας.

Οι αγίγαρτες ράγες παραμένουν μικρές, σφαιρικές, ωριμάζουν κανονικά, είναι πλουσιότερες σε σάκχαρα και φτωχότερες σε οξέα.

seedlessgrape

Στην περίπτωση τώρα που η παρθενοκαρπία είναι φυσιολογική,  αυτή έχει εμφανιστεί από μετάλλαξη στις καλλιεργούμενες ποικιλίες οι οποίες δεν μπορούν να πολλαπλασιασθούν παρά μόνο αγενώς.

grapeswithseeds1

Δύο κύριοι τύποι απυρηνίας είναι της Κορνθιακής και της Σουλτανίνας

► Απυρηνία τύπου Κορινθιακής σταφίδας.

Η απυρηνία οφείλεται σε ελαττωματική ωοθήκη οπότε και αδυναμία πραγματοποίησης της γονιμοποίησης.

Για ικανοποιητική καρπόδεση είναι απαραίτητη η εφαρμογή των κατάλληλων φυτορρυθμιστικών σκευασμάτων και της πρακτικής της χαραγής.

► Απυρηνία τύπου Σουλτανίνας

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ράγες περιέχουν πολύ μικρά και μαλακά γίγαρτα. Σε αυτήν την περίπτωση η γονιμοποίηση γίνεται κανονικά άλλα το έμβρυο στην πορεία εκφυλίζεται.

Και εδώ είναι απαραίτητη η εφαρμογή ορμονών καθώς και η πρακτική της χαραγής ώστε να αυξηθεί ικανοποιητικά το μέγεθος των ραγών.

5. Μικρορραγία (απυρηνία οφειλόμενη σε ατύχημα, ανισορραγία)

Παρουσία μικρών αγίγαρτων ραγών ανάμεσα σε εγγίγαρτες. Κύρια αιτία ατής της μη φυσιολογικής κατάστασης είναι η απώλεια της βλαστικότητας της γύρης.

grapeswithseeds

Πιθανές αιτίες απώλειας της βλαστικότητας της γύρης μπορεί να είναι:

► Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η βροχή που διαβρέχουν τη γύρη

► Ουσίες που παρεμποδίζουν τη βλάστηση της γύρης, όπως για παράδειγμα τα χαλκούχα σκευάσματα

► Μολυσματικός εκφυλισμός

► Επίσης, η υπερβολική ζωηρότητα των πρέμνων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας