Τρίτη, 07 Απριλίου 2020

Αραίωμα οπωροφόρων δένδρων: Πώς και για ποιό λόγο;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Αραίωμα οπωροφόρων δένδρων: Πώς και για ποιό λόγο;

Το αραίωμα των οπωροφόρων δένδρων είναι μια διαδικασία η οποία αποτελείται από την αφαίρεση ανθέων ή και καρπών, για να αποφευχθεί η υπερβολική καρποφορία, που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση του δένδρου σε θρεπτικές ουσίες και το σχηματισμό καρπών μικρού μεγέθους.

Πού αποσκοπεί λοιπόν το αραίωμα;

✔ Βελτίωση του μεγέθους των καρπών

✔ Πρωίμιση της ωριμότητας

✔ Μείωση του κόστους συλλογής των καρπών

✔ Περιορισμός της θραύσης των κλάδων από το υπερβολικό φορτίο

✔ Σχηματισμός νέας βλάστησης για την καρποφορία της επόμενης χρονιάς

✔ Μεγαλύτερες αποδόσεις για μια σειρά ετών

appletreethining3

Τρόποι αραιώματος καρπών

Με τα χέρια

► Μηχανικά

► Με χημικά μέσα

Ένα από τα οπωροφόρα δένδρα στο οποίο εφαρμόζεται κατά κόρον το αραίωμα των καρπών είναι η μηλιά.

Κατά το αραίωμα με τα χέρια συνήθως αφήνουμε έναν καρπό σε κάθε ταξικαρπία και σε απόσταση 15-20 εκ. τον έναν καρπό από τον άλλον, στην περίπτωση μια μεγάλης αναμενόμενης παραγωγής ή διαφορετικά 2 καρπούς σε κάθε ταξικαρπία.

Το αραίωμα με τα χέρια είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αραιώματος από τη στιγμή που ο εργάτης βλέπει ποιόν καρπό αραιώνει αλλά αποτελεί μια χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία που επιβαρύνει τελικά κατά πολύ το συνολικό οικονομικό κόστος της παραγωγής.

appletreethining

Το μηχανικό αραίωμα γίνεται με τη χρήση δονητών συγκομιδής καρπών οι οποίοι προσαρμόζονται στον κορμό ή στους βραχίονες του δένδρου. Η μέθοδος αυτή δεν έχει σταθερά αποτελέσματα και πρακτικά δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Στην περίπτωση του χημικού αραιώματος, το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο. Τα κατάλληλα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα που εφαρμόζονται υπόσχονται πολύ καλά αποτελέσματα αλλά τις περισσότερες φορές δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αυτό συμβαίνει διότι η αποτελεσματικότητα αυτών των ψεκασμών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

► την ποικιλία

► τη ζωηρότητα του δένδρου

► τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες (κατά και μετά την άνθηση)

► την εφαρμοζόμενη ποσότητα φυτορρυθμιστικού σκευάσματος

► το στάδιο ανθοφορίας

► το μέγεθος των καρπών

Βάσει των παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η εφαρμογή των φυτορρυθμιστικών ουσιών γενικά δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση, αλλά μάλλον απαιτεί «χειρουργική ακρίβεια» για να είναι τελικά επιτυχημένη και αποτελεσματική.

Apple tree

Κατά το αραίωμα των μήλων θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα:

► Κάθε καρπός ειδικά της ποικιλίας Golden Delicious, κατά την καρπόπτωση του Ιουνίου, χρειάζεται φυλλική επιφάνεια περίπου 280 cm2 ώστε να αποκτήσει το κανονικό του μέγεθος κατά την ωρίμανση

► θα πρέπει η συνολική επιφάνεια των φύλλων να επαρκεί για να αποκτήσει τελικά ο καρπός  το κανονικό του μέγεθος, περίπου 100 cm2 φυλλικής επιφάνειας ανά καρπό

► ο αριθμός των φύλλων ανά καρπό επίσης θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, 15:1 στις πιο θερμές περιοχές, 22:1 στις ψυχρότερες και 18:1 σε περιοχές με μέση θερμοκρασία μεταξύ των δύο άκρων.

appletrees2

Άλλα σημεία ιδιαίτερης προσοχής κατά την εφαρμογή αραιωτικών σκευασμάτων ώστε να αποφευχθεί το υπερβολικό αραίωμα, είναι:

► Προσοχή κατά την εφαρμογή την περίοδο της άνοιξης, μετά από παγετό ή κατά τη διάρκεια ψυχρών περιόδων

► Προσοχή επίσης εφιστάται κατά τον ψεκασμό κλάδων δένδρων που βρίσκονται χαμηλά και προς το εσωτερικό της κόμης, διότι η ζωηρότητά τους εκεί είναι κατά πολύ μικρότερη οπότε και οι εφαρμογές θα πρέπει να γίνονται σε μικρότερο βαθμό ή και καθόλου.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας