Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019

Φιστικιά: Ιδανική περίοδος για λίπανση και κλάδεμα

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου
Φιστικιά: Ιδανική περίοδος για λίπανση και κλάδεμα

Η τρέχουσα περίοδος (στάδιο λήθαργου) θεωρείται ιδανική για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, η λήψη κάποιων βασικών, προληπτικών κυρίως μέτρων, μπορεί να περιορίσει σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα καρποφορίας αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού), διαφορετικά κόβουμε πιο χαμηλά. Οι εργασίες κλαδέματος και καθαρισμού των δένδρων θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών (π.χ. νοβαρίλ).

Με το σωστό καθαρισμό των δένδρων επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό της κόμης,. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία, η οποία ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως η βοτρυοσφαίρια και η σεπτορίωση.


Λίπανση

Η φιστικιά απαιτεί σχετικά υψηλές ποσότητες λίπανσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των καρπών της σε πρωτεΐνη, με τις ανάγκες να είναι μειωμένες σε ξηρικούς και σε χρονιά ακαρπίας φιστικεώνων.

Για τη λίπανση της φιστικιάς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

1. Εδαφολογικής ανάλυση πριν τη φύτευση και επανάληψη αυτής ανά πενταετία. Τυχόν ελλείψεις ή υψηλές απαιτήσεις σε φώσφορο (P) και κάλιο (Κ) να καλύπτονται πριν τη φύτευση, με ενσωμάτωση σε μια λωρίδα γης επί της μελλοντικής γραμμής των δένδρων σε πλάτος 2 περίπου μέτρων, ώστε να αξιοποιηθούν τα μέγιστα τα επόμενα χρόνια. Η οργανική ουσία, επίσης, εφαρμόζεται πολύ αποτελεσματικά μόνο πριν από τη φύτευση με ενσωμάτωση, καθώς τα επόμενα χρόνια η αναμόχλευση του εδάφους πρέπει αν αποφεύγεται.

2. Φυλλοδιαγνωστική ανάλυση κάθε 2η χρονιά (τη χρονιά της ακαρπίας) στα τέλη Ιουλίου. Έτσι, μπορεί να προταθεί η καταλληλότερη λίπανση για την επόμενη χρονιά που το δένδρο θα έχει υψηλή παραγωγή και ανάγκες.

Επειδή στην κεντρική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειμώνα και κατά την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, δεν είναι απαραίτητη η πιο πρώιμη βασική λίπανση.

Παρακάτω παραθέτουμε τις συστάσεις του Δρ. Γεώργιου Νάνου, καθηγητή δενδροκομίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη λίπανση παραγωγικών φιστικεώνων, ξηρικών και αρδευόμενων.

Πίνακας 1. Λίπανση ξηρικού φιστικεώνα

Λίπανση (γρ. / δένδρο)
Χρονιά ακαρπίας Τέλος χειμώνα

300 - 400 Ν

100        Κ 

Χρονιά καρποφορίας Τέλος χειμώνα

600 Ν

500 Κ 

150 P

Μάιος - Ιούνιος  > 200 Κ
Ιούνιος - Ιούλιος Διαφυλλικοί ψεκασμοί με πλήρη λιπάσματα πλούσια σε P, N και K

 

Πίνακας 2. Λίπανση αρδευόμενου φιστικεώνα

Λίπανση (γρ. / δένδρο)
Χρονιά ακαρπίας Τέλος χειμώνα

600 - 700 Ν

Χρονιά καρποφορίας Τέλος χειμώνα

600 - 700 Ν

1000 K

250 - 350 P


Ιούνιος - Ιούλιος

500 N

200 - 300 K

Διαφυλλικοί ψεκασμοί με πλήρη λιπάσματα πλούσια σε P, N και K

Φυτοπροστασία

Βοτρυοσφαίρια

Συστήνεται συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων από βοτρυοσφαίρια ταξικαρπιών της περσινής περιόδου (εικ.1), καθώς και των αντίστοιχων κλάδων που τις φέρουν. Τα προσβεβλημένα όργανα που απομένουν πάνω στα δένδρα αποτελούν την κύρια πηγή μολύσματος για τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη άνοιξη.

TAXIKARPIA BOTRYOSFAIRIA

Εικ. 1 Ταξικαρπία προσβεβλημένη από βοτρυοσφαίρια

Ασθένειες κορμού και ριζικού συστήματος

Επειδή αδιόρατες ρωγμές από ελαφρές παγωνιές του χειμώνα είναι αναπόφευκτες , καλό είναι νωρίς την άνοιξη να γίνει επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αν η εφαρμογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με ένα άλλο χαλκούχο μυκητοκτόνο στην ισχυρότερη δόση που συνιστάται από τον παρασκευαστή.

Σκολύτης

Απαιτείται συλλογή και κάψιμο των ξερών κλάδων που τοποθετήθηκαν το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα, με σκοπό να χρησιμεύσουν ως παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των ακμαίων του σκολύτη (γεωργική προειδοποίηση 02.10.2018). Εάν δεν εφαρμόστηκε το παραπάνω μέτρο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση και καύση ξερών βλαστών και κλάδων.

Ψύλλα

Αν την προηγούμενη χρονιά υπήρχε έντονη προσβολή ψύλλας, συνίσταται εφαρμογή χειμερινού πολτού στις αρχές της άνοιξης (λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών), για τον περιορισμό του διαχειμάζοντος πληθυσμού. Με την επέμβαση αυτή περιορίζονται επίσης δραστικά διαχειμάζοντες πληθυσμοί σκώρου και κοκκοειδών, σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί τέτοιες προσβολές.

Ευρύτομο

Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου συστήνεται επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών (εικ.2). μέσα στους οποίους διαχειμάζει το ευρύτομο ως ώριμη προνύμφη (εικ.3), τόσο πάνω στο δένδρο, όσο και στο έδαφος.

Ένα ποσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους, ώστε να τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου και την αποφυγή άσκοπων ψεκασμών πριν την εμφάνιση του.

MOYMIOPOIHMENOI KARPOI

Εικ. 2 Μουμιοποιημένοι καρποί φιστικιάς

PRONYMFH

Εικ. 3. Διαχειμάζουσα προνύμφη στο εσωτερικό μουμιοποιημένου καρπού

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας