Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024

6 πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
6 πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου

Κατά την εγκατάσταση μιας καλλιέργειας μπορεί να γίνουν πολλά λάθη τα οποία τις περισσότερες φορές είναι μη αναστρέψιμα. Παρακάτω θα συζητήσουμε την περίπτωση της καλλιέργειας του αραβόσιτου και προτεινόμενες πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας.

1. Κατεργασία εδάφους πριν τη σπορά

Η κατεργασία του εδάφους πριν τη σπορά θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και μόνο όταν οι εδαφικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Η κατεργασία του εδάφους θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίπτωση που το έδαφος είναι υγρό καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται το δεύτερο πέρασμα του εδάφους. Εξαίρεση αποτελεί η επιπλέον κατεργασία για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών σποροκλινής.

corn planting3

Η ρηχή συνεκτικότητα του εδάφους ως αποτέλεσμα της επιπλέον κατεργασίας του μπορεί να μειώσει την απόδοση της καλλιέργειας. Το βαθύ όργωμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν όντως υπάρχει μια συμπαγής ζώνη και το έδαφος είναι σχετικά ξηρό.

Το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες περίοδοι για μια βαθιά κατεργασία του εδάφους. 

2. Σπορά

Ολοκλήρωση σποράς την κατάλληλη χρονική περίοδο. Συνήθως, για κάθε περιοχή υπάρχει μια βέλτιστη περίοδος σποράς. Ωστόσο, εάν το έδαφος είναι ξηρό και οι εδαφικές θερμοκρασίες ανέρχονται συνεχώς, τότε θα πρέπει η σπορά να πραγματοποιηθεί πριν τις βέλτιστες ημερομηνίες σποράς.

slider shot of young corn plants growing in cultivated field agricultural maize field rows in sunset h66ry2 7 F0007 1

Θα πρέπει να αποφεύγονται οι πρώιμες φυτεύσεις σε κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι αποδόσεις μειώνονται ραγδαία λόγω υπερβολικής υγρασίας στο περιβάλλον του σπόρου.

Έχει παρατηρηθεί πως μια όψιμη σπορά έχει δώσει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μία πρώιμη λόγω των ασυνήθιστα ευνοϊκών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών που προκύπτουν αργότερα.

3. Βάθος σποράς

Το βάθος σποράς θα πρέπει να οριστεί βάσει των επικρατουσών συνθηκών του εδάφους. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι μεταξύ 2,5 - 5 εκατοστά για να εξασφαλισθεί έτσι προστασία των σπόρων από τον παγετό καθώς να επιτευχθεί και η ικανοποιητική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

a corn seedling emerging from the soil in early morning light iowa2199672

Τα ακανόνιστα, ειδικά ρηχά βάθη σποράς συμβάλλουν στην άνιση εμφάνιση των φυτών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις.

4. Αριθμός σπόρων

Ο αριθμός των σπόρων σε κάθε χωράφι θα πρέπει να ορίζεται κατά περίπτωση. Τα ποσοστά φύτευσης θα πρέπει να προσαρμόζονται χρησιμοποιώντας το δυναμικό απόδοσης μιας περιοχής ως κύριο κριτήριο για τον προσδιορισμό του κατάλληλου πληθυσμού φυτών.

Υψηλότερα ποσοστά σποράς συνιστώνται σε τοποθεσίες με δυνατότητες υψηλής απόδοσης, με υψηλά επίπεδα γονιμότητας του εδάφους και χωρητικότητα αποθήκευσης νερού.

Χαμηλότερα ποσοστά σποράς είναι συνήθως προτιμότερα όταν τα εδάφη είναι ξηρά ή όταν η σπορά είναι όψιμη.

CornSeeding 800

Τα μειωμένα ποσοστά σποράς μπορεί να συνεπάγεται και χαμηλότερο κόστος αγοράς σπόρων αλλά συνήθως το τελικό αποτέλεσμα δε δικαιώνει αυτήν την επιλογή.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η σπορά ενός υβριδίου σε υποβέλτιστα ποσοστά σποράς είναι πιο πιθανό να προκαλέσει απώλεια απόδοσης σε σχέση με τη σπορά πάνω από τα συνιστώμενα ποσοστά.

5. Σπορά μίγματος υβριδίων διαφορετικής ωρίμανσης

Μια καλή πρακτική είναι αυτή της σποράς ενός μίγματος υβριδίων διαφορετικής ωρίμανσης. Η σπορά ενός τέτοιου μίγματος μειώνει τις απώλειες από ασθένειες, από περιβαλλοντικό στρες στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του αραβόσιτου και διευρύνει το χρόνο συγκομιδής. Ένα παράδειγμα τέτοιας σποράς είναι μια σπορά με ωριμότητες 25-50-25, δηλαδή με 25% στις αρχές της μέσης σεζόν, 50% στη μέση έως την πλήρη σεζόν και 25% στην πλήρη σεζόν.

Ίσως ο παραπάνω τρόπος σποράς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφοροποίησης και διεύρυνσης των υβριδικών γενετικών δεδομένων.

corn kernels jpg

6. Σπορά υβριδίων πρώιμης, μεσαίας και πλήρους περιόδου 

Πρώτα θα πρέπει να σπέρνονται τα υβρίδια πλήρους σεζόν. Η σπορά υβριδίων πλήρους σεζόν για πρώτη φορά και στη συνέχεια η εναλλαγή των υβριδίων πρώιμης και μεσαίας περιόδου επιτρέπουν στον καλλιεργητή να επωφεληθεί πλήρως από τις κλίμακες ωριμότητας και να δώσει στα υβρίδια της τελευταίας εποχής το πλεονέκτημα της μέγιστης συσσώρευσης θερμικών μονάδων.

Τα υβρίδια πλήρους περιόδου παρουσιάζουν γενικά μεγαλύτερη μείωση της απόδοσης όταν καθυστερεί η σπορά σε σύγκριση με τα υβρίδια μικρής και μεσαίας περιόδου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΠΟΡΑΣ

► Η σπορά του αραβόσιτου μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ο κίνδυνος παγετού έχει παρέλθει με θερμοκρασία εδάφους στους 16 οC με βέλτιστη αυτή των 18-24 οC. Οι σπόροι δε βλαστάνουν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 10 οC.

► Οι σπόροι βλαστάνουν σε περίπου 4-10 ημέρες.

► Το έδαφος θα πρέπει να διατηρείται υγρό. Διαφορετικά, στην περίπτωση ενός ξηρού εδάφους, η βλάστηση θα σταματήσει.

► Ο αραβόσιτος προτιμάει ένα έδαφος με τιμές pH 6-7.

► Η καλλιέργεια του αραβόσιτου θα πρέπει να γίνεται υπό το πλήρες ηλιακό φως για καλύτερες αποδόσεις.

34534594875 68e50c5a74 b

Βιβλιογραφία

https://harvesttotable.com/corn-seed-starting-tips/

Bullock, D. G., Bullock, D. S., Nafziger, E. D., Doerge, T. A., Paszkiewicz, S. R., Carter, P. R., & Peterson, T. A. (1998). Does variable rate seeding of corn pay?. Agronomy Journal, 90(6), 830-836

Staggenborg, S. A., Taylor, R. K., & Maddux, L. D. (2004). Effect of planter speed and seed firmers on corn stand establishment. Applied engineering in agriculture, 20(5), 573

West, T. D., Grifith, D. R., Steinhardt, G. C., Kladivko, E. J., & Parsons, S. D. (1996). Effect of tillage and rotation on agronomic performance of corn and soybean: Twenty-year study on dark silty clay loam soil. Journal of Production Agriculture, 9(2), 241-248.

Onstad, D. W., Mitchell, P. D., Hurley, T. M., Lundgren, J. G., Patrick Porter, R., Krupke, C. H., ... & Buschman, L. L. (2011). Seeds of change: corn seed mixtures for resistance management and integrated pest management. Journal of Economic Entomology, 104(2), 343-352

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας