Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνων, έναντι ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών

Hybrid Insurance & Consultancy Services Ltd – Μεσίτες (Αντ)ασφαλίσεων
Εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνων, έναντι ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, όπως η «Παραμετρική Ασφάλιση» (Parametric Insurance or Index Based), αποτελώντας ένα πραγματικό εργαλείο αντιστάθμισης από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, προστατεύοντας ουσιαστικά το εισόδημα τους.

Η αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Οι επιπτώσεις της παρατηρούνται ήδη και προβλέπεται ότι θα γίνουν ακόμη εντονότερες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες αναμένεται να γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα.

► Ακραία καιρικά φαινόμενα 4 φορές πιο συχνά σε σχέση με το 1970

► Περίπου 400 ακραία καιρικά φαινόμενα ανά έτος

► Συνήθη φαινόμενα: καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές

Από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περίπου το 80% των κλάδων της οικονομίας αναμένεται να επηρεαστούν (γεωργία, τρόφιμα, κατασκευές, λιανεμπόριο, ενέργεια κ.α.)

► Αγροτικός Κλάδος:

Όσον αφορά τον αγροτικό κλάδο και ειδικότερα στην ασφάλιση κινδύνων έναντι καιρικών φαινομένων, η λύση προέρχεται από το κράτος μέσω του ΕΛΓΑ, αλλά και συμπληρωματικών καλύψεων που παρέχονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Πλέον, προστίθεται ένα ακόμη «εργαλείο», που σκοπό έχει την μέγιστη δυνατή μείωση των επιπτώσεων ως συνέπεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Έως σήμερα οι Ασφαλισμένοι κατανοούσαν τον τρόπο λειτουργίας ενός «παραδοσιακού» ασφαλιστηρίου. Δηλαδή, ότι πληρώνει ένα ασφάλιστρο για ένα συμφωνημένο κίνδυνο με την υπόσχεση ότι όταν ο κίνδυνος επέλθει και υπάρξει φυσική ζημία,  να αποζημιωθεί για την αξία ή για την αντικατάσταση αυτού.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, όπως η «Παραμετρική Ασφάλιση» (Parametric Insurance or Index Based), αποτελώντας ένα πραγματικό εργαλείο αντιστάθμισης από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, προστατεύοντας ουσιαστικά το εισόδημα τους.

Απευθύνεται σε : Ομάδες παραγωγών, Συνεταιρισμούς, Εταιρείες, παραγωγούς

Αν και ακούγεται πολύπλοκο, στη πράξη όμως δεν είναι

Όπως είναι κατανοητό, η χρήση της τεχνολογίας είναι το κρίσιμο στάδιο της Παραμετρικής Ασφάλισης:

► Τα δεδομένα συλλέγονται από μετεωρολογικούς ή δορυφορικούς σταθμούς

► Σχεδιασμός εξατομικευμένου δείκτη μετά από ανάλυση των δεδομένων της δραστηριότητας του πελάτη και των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων.

► On-line παρακολούθηση δεδομένων και άμεση αποζημίωση όταν οι παράμετροι που έχουν τεθεί ικανοποιηθούν.

Η διαδικασία ασφάλισης είναι απλή αφού ελάχιστα στοιχεία απαιτούνται:

► Επωνυμία Ασφαλισμένου, την ακριβή γεωγραφική θέση καθώς και τον πίνακα αξιών των προς ασφάλιση περιοχών.

► Τα επιθυμητά όρια ασφάλισης καθώς και γενική επεξήγηση του σκοπού ασφάλισης π.χ. για την μείωση γενικών απαλλαγών σε άλλα ασφαλιστήρια ή για τη μείωση κερδών λόγω ακραίων φαινομένων ή τη κάλυψη τους κόστους παραγωγής κ.α.

► Τις συνθήκες κινδύνου, (π.χ. 1. μείωση της αγροτική παραγωγής λόγω υψηλής ή μειωμένης βροχόπτωσης, 2. Μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών λόγω δυσμενών συνθηκών π.χ. μειωμένη πρωτεΐνη σε σκληρό σιτάρι 3. Μείωση παραγωγής κ.α.

Πληροφορίες που σχετίζονται με ετήσια παραγωγή, τιμές κ.α. θα προέρχονται μόνο από τρίτο ανεξάρτητο φορέα (κρατικό ή ιδιωτικό)

Δεν απαιτείται καθορισμός του ύψους της ζημίας από εμπειρογνώμονα, ούτε ακολουθείται η  συνήθης διαδικασία διαχείρισης ζημιών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που η Παραμετρική Ασφάλιση θα εφαρμοζόντανε στην Ελλάδα:

1. Βιομηχανικά φυτά -Καπνά περιοχή Πιερίας:

Υποβάθμιση παραγωγής λόγω παρατεταμένου καύσωνα. Στη περίπτωση αυτή αν υποθέσουμε ότι ο εν λόγω συνεταιρισμός είχε ασφαλιστεί για τον Δείκτη Θερμοκρασίας π.χ. για θερμοκρασία άνω των Χ βαθμών κελσίου και ημερήσια αποζημίωση Χ% επί της παραγωγής, τότε θα ενεργοποιούνταν άμεσα το συμβόλαιο και θα λαμβάνανε την προσυμφωνημένη αποζημίωση.

2. Βιομηχανική Ντομάτα περιοχή Θεσσαλίας:

Μείωση παραγωγής λόγω καύσωνα. Σε αυτή τη περίπτωση ο Συνεταιρισμός θα μπορούσε να ασφαλιστεί για την % μείωση παραγωγής, για την απώλεια κερδών, για το αυξημένο κόστος κ.α.

Η Hybrid Insurance & Consultancy Services Ltd – Μεσίτες (Αντ)ασφαλίσεων παρέχει ολοκληρωμένη διαχείριση των κινδύνων με σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τυχόν ζημιές που δύναται να προκύψουν τόσο από την παραγωγική διαδικασία, την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία αυτής, διαφυλάσσοντας ουσιαστικά την οικονομική θέση των μετόχων και συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες νομικές υποχρεώσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Hybrid Insurance πατώντας ΕΔΩ

hybrid insurance logo

 

Δημήτρης Σπανός - Μεσίτης (αντ)ασφαλίσεων

 

[1] The economist,2017,NOAA

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας