Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020

10 Βασικές Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικά με τη σπορά και εγκατάσταση της φυτείας του Βαμβακιού

Γιάννης Ραμνιώτης - Γεωπόνος MSc, Τεχνικός Σύμβουλος SIPCAM HELLAS
10 Βασικές Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικά με τη σπορά και εγκατάσταση της φυτείας του Βαμβακιού

10 Βασικές Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικά με τη σπορά και εγκατάσταση της φυτείας του Βαμβακιού.

1. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού;

H επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού, δεδομένης της καλής ποιότητας του σπόρου, εξαρτάται από:

►  Την κατάλληλη θερμοκρασία εδάφους.

► Την ύπαρξη επαρκούς εδαφικής υγρασίας.

► Την καλή επαφή του σπόρου με το έδαφος.

2. Ποια είναι η ελάχιστη θερμοκρασία εδάφους για μια ασφαλή σπορά βαμβακιού;

Η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 16οC σε βάθος 10εκ. στις 10 το πρωί για 3 συνεχόμενες ημέρες. Η χρήση ενός απλού θερμομέτρου εδάφους μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

1

3. Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η θερμοκρασία του εδάφους;

Η θερμοκρασία του εδάφους επηρεάζεται από:

► τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

► την ηλιοφάνεια.

► τη μηχανική σύσταση και το χρώμα του εδάφους.

► την υπάρχουσα υγρασία του εδάφους.

Τα εδάφη τα οποία είναι αμμώδη και στραγγίζουν πιο εύκολα, ζεσταίνονται ταχύτερα σε σύγκριση με τα βαριά και υγρά εδάφη. Επιπρόσθετα, τα πιο σκουρόχρωμα εδάφη τείνουν να ζεσταίνονται γρηγορότερα σε σύγκριση με τα πιο ανοιχτόχρωμα. Σχετικά με την υγρασία, βροχοπτώσεις μεγαλύτερες από 25χιλ. μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του εδάφους μέχρι και 3οC. 

4. Επηρεάζει η θερμοκρασία περιβάλλοντος την απόφαση για σπορά;

Σαφώς την επηρεάζει. Επιθυμούμε οι ελάχιστες προβλεπόμενες θερμοκρασίες περιβάλλοντος να είναι πάνω από 10οC για τουλάχιστον 2 συνεχόμενες ημέρες. Χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος τις πρώτες μέρες μετά τη σπορά δίνουν σημαντική πιθανότητα για καθυστερημένο φύτρωμα που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλούς πληθυσμούς, αυξημένο ρίσκο προσβολής από σηψηρριζίες και βεβαίως μειωμένη τελική παραγωγή.

2

5. Πότε είναι μεγαλύτερη η ευαισθησία του βαμβακιού στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά το φύτρωμα;

Η απορρόφηση της υγρασίας από το σπόρο, συμβαίνει στις 24 με 48 ώρες μετά τη σπορά, εφόσον υπάρχει βέβαια επαρκής υγρασία. Ψυχρές συνθήκες τις 2 πρώτες ημέρες μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα ψύξης και να καταστρέψουν την ευαίσθητη κορυφή του ριζιδίου.

3

6. Γιατί είναι σημαντική η ύπαρξη επαρκούς εδαφικής υγρασίας σε όλη τη διάρκεια του φυτρώματος;

Η ύπαρξη εδαφικής υγρασίας εφόσον δεν πρόκειται να υπάρξει άρδευση είναι κρίσιμη. Ο σπόρος του βαμβακιού εύκολα απορροφά υγρασία από ένα μέτρια υγρό έδαφος και ξεκινάει την διαδικασία του φυτρώματος. Αν ο σπόρος μαλακώσει θα πρέπει να υπάρχει σημαντική επαρκής υγρασία ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία του φυτρώματος. Απουσία επαρκούς υγρασίας οδηγεί σε διακοπή της διαδικασίας ανάπτυξης του ριζιδίου.

7. Είναι καθοριστική η καλή στράγγιση του εδάφους κατά την προετοιμασία της σποροκλίνης και γιατί;

Είναι καθοριστική καθώς ο βαμβακόσπορος είναι ευαίσθητος σε εδάφη με υπερβολική συγκράτηση νερού και κακό αερισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σπόρος περιέχει μεγάλο ποσοστό λαδιού και γίνεται ευαίσθητος στη χαμηλή περιεκτικότητα του οξυγόνου στο έδαφος. H καλή στράγγιση μέσω της καλής προετοιμασίας της σποροκλίνης είναι κρίσιμη ώστε να υπάρχει επαρκές οξυγόνο στο σημείο τοποθέτησης του σπόρου ειδικά σε βαριά, συνεκτικά εδάφη.

8. Πως πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή επαφή του σπόρου με το έδαφος κατά τη σπορά με την σπαρτική μηχανή;

Η καλή επαφή του σπόρου με το έδαφος, είναι απαραίτητη για μια γρήγορη και επιτυχή βλάστηση του σπόρου. Αν το έδαφος είναι ξηρό, η πίεση στο σημείο επαφής του σπορέα με το έδαφος θα πρέπει να αυξηθεί έτσι ώστε να ανέβει η εδαφική υγρασία στο επίπεδο του σπόρου. Αν το έδαφος είναι υγρό, η πίεση στο σημείο επαφής του σπορέα με το έδαφος θα πρέπει να είναι μειωμένη, για να αποφεύγεται η συμπίεση του εδάφους γύρω από το σπόρο. Σημαντική τέλος είναι η επιλογή της κατάλληλης ταχύτητας της σπαρτικής μηχανής για να επιτυγχάνεται μια ομοιόμορφη σπορά.

9. Ποιο είναι το άριστο βάθος σποράς;

Είναι αποδεκτό ότι το ιδανικό βάθος σποράς κυμαίνεται από 1,5 μέχρι 4 εκ. ανάλογα με τη δομή του εδάφους και την ομοιομορφία της υγρασίας.

► Στα χονδρόκοκκα εδάφη (αμμώδη) η σπορά πρέπει να γίνεται στα 2,5-4 εκ. ώστε ο σπόρος να είναι συνεχώς σε υγρασία και να μην ξηραθεί κατά την εκπτυξη του ριζιδίου.

► Στα λεπτόκοκκα εδάφη (αργιλώδη) καλά ψιλοχωματισμένα η σπορά πρέπει να γίνεται σε μικρότερο βάθος δηλ. 1,5- 3 εκ.

► Στα εδάφη που ποτίζονται και δε δημιουργείται κρούστα το ιδανικό βάθος σποράς είναι 1,5 – 2 εκ.

10. Πως αντιμετωπίζεται καλύτερα ο σχηματισμός εδαφικής κρούστας;

Ο σχηματισμός κρούστας στο έδαφος μπορεί να εμποδίσει τη βλάστηση των σπόρων. Αυτό είναι πιο σύνηθες φαινόμενο σε συμπιεσμένα εδάφη με χαμηλό ποσοστό οργανικής ουσίας. Είναι σημαντικό το προσεκτικό σπάσιμο της κρούστας αν αυτή δημιουργηθεί, με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Όταν το πρόβλημα της κρούστας του εδάφους είναι σύνηθες, σημαντική βοήθεια μπορεί να δώσει η πραγματοποίηση προάρδευσης (άρδευση πριν τη σπορά), η σπορά σε αυλάκια, η αυξημένη πυκνότητα σποράς, η χρήση σπόρων με άριστη πρώτη ανάπτυξη και η σπορά σε χαμηλό βάθος(10-20 χιλ.).

Optimax σημα 002

Η εταιρία Sipcam φέρνει την νέα τεχνολογία Optimax στην επένδυση του βαμβακόσπορου. Η τεχνολογία έρχεται από την Ιταλία, όπου εφαρμόζεται στην επένδυση σπόρων σόγιας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Από φέτος η ποικιλία Fidel θα διατίθεται και με επένδυση Optimax Technology, για άριστη φυτρωτικότητα και καλύτερη πρώτη ανάπτυξη των βαμβακόφυτων, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολα εδάφη.


logo tr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας