Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020

Απαραίτητο στάδιο η αποφύλλωση στο βαμβάκι!

Γράφουν: Τσιγαρδή Νεκταρία, Ζαφειριάδης Σπύρος | AgroEconomy ΙΚΕ
Απαραίτητο στάδιο η αποφύλλωση στο βαμβάκι!

Ποιες είναι οι διαδικασίες για μία σωστή αποφύλλωση; Η χρήση φυτορυθμιστικών ουσιών προκαλεί την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών με αποτέλεσμα την πτώση των φύλλων. 

Ποιες είναι οι διαδικασίες για μία σωστή αποφύλλωση;

Η πρώτη επέμβαση υλοποιείται με τον ψεκασμό κατάλληλων σκευασμάτων αιθυλενίου, τα οποία δρουν στα φύλλα και στα καρύδια. Τα σκεύασματα επιταχύνουν και αυξάνουν το άνοιγμα των ώριμων καρυδιών πριν από τη συγκομιδή, κινητοποιούν τα αποθέματα θρεπτικών ουσιών στα καρύδια, πρωιμίζουν τη συγκομιδή και υποβοηθούν την αποφύλλωση.

Έπειτα εφαρμόζονται τα αποφυλλωτικά Carfentrazone-ethyl (Spotlight) και Pyraflufenethyl 2,5%β (Kabuki),για την επίτευξη της πρόωρης πτώσης του φυλλώματος, νωρίτερα του φυσιολογικού.

Η δράση των αποφυλλωτικών μεταβάλει την ισορροπία των ορμονών στο φυτό με αποτέλεσμα το σχηματισμό της στιβάδας αποχωρισμού στη ζώνη αποκοπής, η οποία βρίσκεται στη βάση του μίσχου.

Με κανονικές συνθήκες αγρού η πτώση των φύλλων γίνεται 7-14 ημέρες μετά την εφαρμογή. Εάν δεν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα ο 1ος ψεκασμός, γίνεται ένας δεύτερος 8-10 ημέρες αργότερα.

cotton fibres

Τρόποι αποφύλλωσης;

1. Αποφύλλωση της βάσης των φυτών:

Εφαρμόζεται σε φυτείες με πλούσια βλάστηση, όπου με μικρότερη δόση και κατάλληλη ρύθμιση του ψεκαστικού, ψεκάζεται τα φυτά από τη μέση και κάτω. Με αυτό το τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος σαπίσματος των καρυδιών καθώς το βαμβακόφυτο βρίσκεται σε ευνοϊκές συνθήκες ηλιοφάνειας και αερισμού. Μετά από λίγες ημέρες ψεκάζεται και στο υπόλοιπο μέρος του φυτού.

2. Προκαταρκτική αποφύλλωση:

Εφαρμόζεται η μισή περίπου δόση της μεγαλύτερης, έτσι επιτυγχάνεται μερική αραίωση της φυλλικής επιφάνειας και καλύτερες συνθήκες φωτισμού και αερισμού χωρίς νέκρωση του φυτού. Μέσα σε 8-10 ημέρες επανερχόμαστε για δεύτερη επέμβαση με καλά αποτελέσματα.

3. Καθολική αποφύλλωση:

Με κανονικές συνθήκες φυτείας εφαρμόζεται επέμβαση μια φορά σε ολόκληρη την ένταση.

Χρόνος και κατάλληλες συνθήκες εφαρμογής

Ο καταλληλότερος χρόνος εφαρμογής των αποφυλλωτικών είναι όταν το ποσοστό των ανοιγμένων καρυδιών φτάνει το 40-50% του συνόλου της καρποφορίας. Τα υπόλοιπα καρύδια έχουν ηλικία πάνω από 30-40 ημέρες, ώστε μετά από 12-14 ημέρες που θα πέσουν τα φύλλα θα έχει ανοίξει το 60-70% των καρυδιών. Για την βελτιστοποίηση τόσο της απόδοσης όσο και της ποιότητας των ινών (ελαχιστοποίηση των ανώριμων ινών και των κόμβων στις ίνες κατά την εκκόκκιση) τα αποφυλλωτικά να εφαρμόζονται όταν το 60% των καρυδιών είναι ανοιχτά. Η αποφύλλωση στη χώρα μας αρχίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ίσως και αργότερα, σε όψιμες φυτείες.

Καταλληλότερες ώρες εφαρμογής είναι οι πρωινές γιατί η υγρασία πάνω στα φύλλα βοηθά στην εξάπλωση του αποφυλλωτικού. Πρέπει να αποφεύγεται ο ψεκασμός κατά το μεσημέρι και κυρίως όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Σταθερές θερμοκρασίες 20oC για 4-5 ημέρες μετά την εφαρμογή, θεωρούνται ιδανικές. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνίσταται η χρήση προσκολλητικών ουσιών.

cotton metasyllektika3 crop

Πλεονεκτήματα αποφύλλωσης

1. Άμεση αποφύλλωση 

2. Προάγεται το άνοιγμα των ώριμων καρυδιών

3. Διευκόλυνση της συγκομιδής

4. Αφυδάτωση φυτικών ιστών/ιστοί κάψας

5. Προκαλείται ο σχηματισμός αφοριστικού ιστού στο μίσχο των φύλλων (ενεργοποίηση αμπσισικού οξέος)

6. Αποφυγή του σαπίσματος και της καραμελοποίησης των καρυδιών της βάσης του φυτού

7. Έλεγχος των αναβλαστήσεων που υποβαθμίζουν την ποιότητα

8. Μείωση των όψιμων προσβολών από έντομα (π.χ. ρόδινο και πράσινο σκουλήκι) και ασθένειες

 

Βιβλιογραφία

Δ.Παπακώστα-Τασοπούλου, 2013, Βιομηχανικά Φυτά Β’ έκδοση, εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, σελίδες 95- 96.

Φυτιλής Βασίλειος, 2008, Επίδραση δόσης άρδευσης σε καλλιέργεια βαμβακιού, Πτυχιακή Διατριβή, Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σελίδα: 25.

Κοσμίδου-Δημητροπούλου, Κ. 1994. Ρυθμιστές ανάπτυξης στο βαμβάκι σελίδα: 125-136, Πρακτικά Συνεδρίου με θέμα Το Ελληνικό βαμβάκι στην Ευρώπη, Λάρισα, 13-14 Μαΐου, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/1708-i-apofyllosi-tou-vamvakioy-kai-giati-einai-simantiki-i-epityxia-tis

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας