Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022

"ΑΕΡΟΠΟΝΙΑ" - Μία νέα καινοτόμα μέθοδος καλλιέργειας!

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
"ΑΕΡΟΠΟΝΙΑ" - Μία νέα καινοτόμα μέθοδος καλλιέργειας!

Η αεροπονία είναι μια παραλλαγή της καλλιέργειας σε καθαρό θρεπτικό διάλυμα. Στη μέθοδο αυτή το θρεπτικό διάλυμα ψεκάζεται πάνω στο γυμνό ριζικό σύστημα των φυτών, το οποίο βρίσκεται σε ένα κλειστό φυτοδοχείο.

Ο χώρος πρέπει να είναι κορεσμένος σε σχετική υγρασία, ώστε να διαβρέχεται η ρίζα και να απορροφά νερό και θρεπτικά στοιχεία. Το υπέργειο μέρος του φυτού βρίσκεται εκτός του φυτοδοχείου. Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας είναι το μέγεθος της ψεκαζόμενης σταγόνας. Εφόσον εφαρμόζεται ανακύκλωση, η αεροπονία έχει όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κλειστών συστημάτων.

AEROPONICS

Η αεροπονία θεωρείται η πιο πολλά υποσχόμενη καλλιεργητική τεχνική του μέλλοντος!

Αποτελεί το πιο μοντέρνο και προηγμένο σύστημα καλλιέργειας που έχει μακράν τις μικρότερες απαιτήσεις σε κατανάλωση νερού, θρεπτικών στοιχείων, και ενέργειας.

Οι ρίζες κρέμονται στον αέρα και τρέφονται από ένα νέφος θρεπτικού διαλύματος. Η υδρονέφωση λαμβάνει χώρα κάθε μερικά λεπτά. Ένας χρονοδιακόπτης ελέγχει την αεραντλία όπως και στα περισσότερα υδρονικά συστήματα, με τη διαφορά ότι ο κύκλος ποτίσματος στην αεροπονία είναι μικρός. Δηλαδή οι ρίζες ψεκάζονται κάθε μερικά λεπτά για λίγα δευτερόλεπτα.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Σύμφωνα με πειράματα στην αεροπονία καταναλώνεται λιγότερο από 1% του νερού που χρειάζεται ένα φυτό που μεγαλώνει στο έδαφος. Σε σχέση με μια υδροπονική καλλιέργεια στην αεροπονία καταναλώνεται 65% λιγότερο νερό και μόλις το 25% των θρεπτικών στοιχείων.

► Η κάλυψη των αναγκών σε οξυγόνο στην αεροπονία είναι 99%, στην υδροπονία 80% και στο έδαφος 30%.

► Ο συνδυασμός εντατικής παροχής θρεπτικών και οξυγόνωσης των ριζών, επιτρέπει στα φυτά να μεγιστοποιούν την ανάπτυξη και τις αποδόσεις τους.

► Η μέγιστη δυνατή οικονομία σε νερό και θρεπτικά μέσω των ψεκαζόμενων υδροσταγονίων βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών οσμωτικά. Η οικονομία στη κατανάλωση των θρεπτικών στοιχείων προσεγγίζει το 90% σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα.

► Ο ευκολότερος έλεγχος των ασθενειών του ριζικού συστήματος λόγω της δυνατότητας αποστείρωσης του θρεπτικού διαλύματος(περιβάλλον απαλλαγμένο από μικρόβια και φορείς ασθενειών.

► Η δυνατότητα συνεχούς καλλιέργειας και παραγωγής χωρίς υποστρώματα καθόλη τη διάρκεια του έτους χωρίς διακοπή.

► Η αυτοματοποίηση η μη χρήση υποστρωμάτων, η ελαχιστοποίηση των εργατικών και της ενέργειας όπως και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας ελαχιστοποιούν το κόστος παραγωγής.

► Είναι μια οικολογικά ασφαλείς μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον.

► Παράγονται υγιεινά προιόντα απαλλαγμένα από ξένες ύλες και μικρόβια.

► Η οργανοληπτική ποιότητα των προιόντων είναι εξαιρετική, με μηδενικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μικροβίων.

AEROPONICS3

Μειονεκτήματα της μεθόδου

► Το υψηλότερο σχετικά αρχικό κόστος εγκατάστασης σε σχέση με την υδροπονία (περίπου 20%) που όμως υπερκαλύπτεται από την μεγάλη αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους.

► Η μεγαλύτερη ευαισθησία του συστήματος σε πιθανές βλάβες (διακοπές ρεύματος).

► Η πιθανή έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών στις νέες τεχνολογίες.

Η ελάχιστη κατανάλωση νερού θα καταστήσει μελλοντικά την αεροπονία πολύτιμη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ερημοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΠΗΓΕΣ

Καραμάνης, Γ. (2018). Ανάπτυξη συστήματος αυτοματισμού για τον έλεγχο υδροπονικού θερμοκηπίου.

Παπαχρήστος, Α. (2018). Σύγχρονες τάσεις στις υδροπονικές καλλιέργειες.

http://www.agritech.teiwest.gr/gr/wp-content/uploads/A%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A6%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1.pdf

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας