Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024

Οδηγίες και καλλιεργητικά μέτρα κλαδέματος Ελιάς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οδηγίες και καλλιεργητικά μέτρα κλαδέματος Ελιάς

Οι ελαιοκαλλιεργητές αυτή την εποχή εφαρμόζουν προληπτικά όλα τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα τα οποία, σε συνδυασμό με το κλάδεμα συντελούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση επιβλαβών εχθρών και ασθενειών για την βλαστική περίοδο που ακολουθεί.

Οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές εργασίες πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από το αν η καρποφορία της προηγούμενης χρονιάς ήταν περιορισμένη ή όχι. Ενδεχόμενη παράλειψη τους οδηγεί σε πολυετείς επιπτώσεις σε ότι αφορά την υγεία των δένδρων.

Το κλάδεμα της ελιάς εφαρμόζεται το χειμώνα μετά τη συγκομιδή και πάντα πριν την έναρξη της βλαστικής δραστηριότητας των δένδρων. Παράταση δίνεται σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσουν συνθήκες παγετού (αρχές άνοιξης).

Το κλάδεμα της ελιάς διακρίνεται σε:

Κλάδεμα διαμόρφωσης

Εφαρμόζεται σε δένδρα νεαρής ηλικίας έτσι ώστε εκτός από το επιθυμητό σχήμα να επιτυγχάνεται η πρώιμη είσοδό τους στο στάδιο της καρποφορίας.

Κλάδεμα καρποφορίας

Εφαρμόζεται κάθε χρόνο κατά την λήξη της χειμερινής περιόδου με σκοπό το «άνοιγμα» της κόμης με την αφαίρεση λαίμαργων ή πολύ ζωηρών βλαστών. Ταυτόχρονα αραιώνουμε τους βλαστούς στους βραχίονες του δένδρου έτσι ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη απόδοση σε καρποφορία.

Κλάδεμα ανανέωσης

Εφαρμόζεται σε δένδρα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε εγκαταλελειμμένους ελαιώνες με σκοπό την επαναφορά τους στην παραγωγή. Στην περίπτωση αυτή γίνονται μεγάλες τομές στα σημεία διακλάδωσης των κύριων βραχιόνων με σκοπό την ανανέωση της κόμης των δένδρων.

Σε ελαιόδενδρα προσβεβλημένα από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi pv savastanoi (προκαλεί την ασθένεια της βακτηρίωσης ή καρκίνωσης της ελιάς) προτείνεται αυστηρό κλάδεμα με ταυτόχρονη απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτικών τμημάτων. Σε προσβεβλημένα από το βακτήριο δέντρα και σε όσα έχουν πληγεί από παγετό αμέσως μετά το κλάδεμα εφαρμόζονται εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα.

Όπου υπάρχουν οι τομές κλαδέματος (μεγάλες ή μέτριες) πρέπει άμεσα να καλύπτονται με ειδική επουλωτική πάστα ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις του δένδρου από το παραπάνω βακτήριο. Τα προϊόντα του κλαδέματος τεμαχίζονται, με την χρήση ή όχι καταστροφέα, και απομακρύνονται με ασφάλεια από τον ελαιώνα. Δεν συνιστάται η εναπόθεση καθώς και η ενσωμάτωσή τους στο έδαφος προς αποφυγή μετάδοσης ασθενειών.

Το ορθό κλάδεμα (ιδιαίτερα σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης), ο επαρκής αερισμός και φωτισμός στην κόμη των δένδρων συντελούν στη μείωση της σχετικής υγρασίας με αποτέλεσμα τον περιορισμό των προσβολών από εχθρούς και ασθένειες.

Επίσης σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορθής λίπανσης και άρδευσης περιορίζεται το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας στην ελιά.

Δεν πραγματοποιούνται ψεκασμοί όταν οι θερμοκρασίες που επικρατούν, ανά περιοχή, βρίσκονται στο όριο του παγετού.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας