Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022

Συμβουλές για προετοιμασία και σωστή αποθήκευση των ψεκαστικών τον χειμώνα

Γράφει: ο Γέμτος Θεοφάνης Καθηγητής Π.Θ.- Τμήμα Γεωπονίας, Φυτ. Παραγωγής & Αγρ. Περιβάλλοντος
Συμβουλές για προετοιμασία και σωστή αποθήκευση των ψεκαστικών τον χειμώνα

Στο επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη άνοιξη είναι πολύ πιθανόν να μη χρησιμοποιήσετε το ψεκαστικό σας μηχάνημα. Για να είστε σίγουροι ότι όταν το χρειάζεστε θα είναι σε άριστη κατάσταση για χρήση καλά είναι να ακολουθήσετε μια διαδικασία πριν από την αποθήκευση.

1. Πρώτα θα σας υπενθυμίσω ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να περάσετε το ψεκαστικό σας από έλεγχο. Ο έλεγχος θα σας εξασφαλίσει μια καλή λειτουργία του ψεκαστικού σας και αυτό θα βοηθήσει στην ακριβέστερη εφαρμογή των παρασιτοκτόνων και χωρίς σπατάλες και υπερβολικές δόσεις.

2. Όπως τονίζω σε πολλά κείμενα και ομιλίες μου καλά είναι να έχετε καταγράψει όλα τα τυχόν προβλήματα που παρουσίασε το μηχάνημα όταν το χρησιμοποιήσατε. Επομένως τώρα είναι η ώρα να κάνετε ότι επισκευές χρειάζονται ώστε να είστε έτοιμοι όταν το χρειαστείτε. Θα πρέπει να ελέγξετε ότι τυχόν διαρροές εμφανίζονται για να τις σταματήσετε. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές (λάστιχα με φθορές κλπ) που πρέπει να αποκαταστήσετε πριν από την επόμενη χρήση.

3. Πολύ καλό καθάρισμα του ψεκαστικού. Είναι αυτονόητο ότι μετά από κάθε χρήση το ψεκαστικού πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά. Υπάρχουν πολλά παρασιτοκτόνα που ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες είναι επικίνδυνα για άλλες καλλιέργειες και επομένως μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημίες στα φυτά και τελικά μείωση των αποδόσεων.

Το καθάρισμα του ψεκαστικού πρέπει να γίνει με επιμέλεια για όλα τα εξαρτήματά του δηλαδή το δοχείο του ψεκαστικού υγρού (από μέσα και εξωτερικά), τα φίλτρα, η αντλία, οι σωληνώσεις και τα ακροφύσια. Πολλά νέα ψεκαστικά έχουν σύστημα εσωτερικού καθαρισμού του ψεκαστικού δοχείου αλλά τα παλαιότερα εν έχουν. Πρέπει επομένως να γίνει πλύσιμο με νερό και απορρυπαντικό εσωτερικά. Προσέξτε κατά το πλύσιμο να αποφεύγετε να βάζετε το κεφάλι σας στο στόμιο εισαγωγής του νερού ιδιαίτερα στην αρχή της διαδικασίας. Εάν έχουν μείνει υπολείμματα μέσα μπορεί οι αναθυμιάσεις να σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Επομένως φροντίστε να αποφύγετε τον κίνδυνο. Καλά είναι στο τέλος να εκπλυθεί το εσωτερικό του δοχείου με κάποιο αμμωνιούχοαπορρυπαντικό για να καθαρίσει καλά. Μετά το καθάρισμα του δοχείου εσωτερικά και εξωτερικά πρέπει να καθαρίσουμε και τα υπόλοιπα τμήματα του ψεκαστικού.

psekastiko 3

Προσθέστε λίγο νερό στο δοχείο και βάλτε την αντλία να λειτουργήσει για λίγη ώρα αρχικά χωρίς τα ακροφύσια και μετά με αυτά για ξεπλυθούν όλα τα μέρη του ψεκαστικού. Θα πρέπει στο τέλος να στραγγίσετε όλα τα μέρη του ψεκαστικού από νερό. Σημειώστε ότι αν μείνει νερό και παγώσει με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα πιθανότατα θα σπάσει το εξάρτημα με το νερό. Όλη η διαδικασία του καθαρισμού του ψεκαστικού πρέπει να γίνει στο χωράφι ώστε τα νερά να διαχυθούν στο έδαφος. Αν γίνει σε τσιμεντένια δάπεδο να νερά πρέπει να συγκεντρωθούν και να διατεθούν με τρόπο που να μην ρυπαίνει το περιβάλλον.

4. Προστασία της αντλίας από σκουριά. Η αντλία έχει πολλά μεταλλικά μέρη και αν μείνουν με υγρασία το χειμώνα (αλλά και με την υγρασία της ατμόσφαιρας) μπορεί να σκουριάσει και να φθαρεί. Μια δυνατότητα είναι να προσθέσουμε λίγο λάδι στην αντλία και να τη γυρίσουμε με το χέρι 5-6 φορές για να πάει το λάδι παντού. Στις αντλίες μεμβράνης ή άλλες που έχουν ελαστικά μέρη (πλαστικά) όπως οι πτερυγιοφόρες με κυλίνδρους, τότε καλύτερα να προσθέσετε είτε αντισκωριακό είτε αντισκωριακό και αντιψυκτικό που βάζετε στο ψυγείο του τρακτέρ.

Μετά το καλό καθάρισμα και τη προστασία της αντλίας μπορείτε να αφαιρέσετε τα ακροφύσια και να τα αποθηκεύσετε σε ένα δοχείο με πετρέλαιο ή βενζίνη για να μην δημιουργήσουν επικαθήσεις που θα αλλοιώσουν τη διατομή εξόδου και την ποιότητα ψεκασμού.

5. Τέλος το ψεκαστικό καλά είναι να αποθηκευτεί σε στεγασμένο χώρο που να μη το βλέπει ο ήλιος. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου καταστρέφουν τα πλαστικά μέρη του ψεκαστικού και πρέπει να τα προστατεύσουμε. Όποτε η αποθήκευση γίνει στο ύπαιθρο καλά είναι να έχουμε ένα κάλυμμα που να το προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα ελκόμενα ψεκαστικά πρέπει να τα «τακάρουμε» και να μειώσουμε τη πίεση των ελαστικών για να τα συντηρήσουμε.

Ακολουθώντας τις πιο πάνω οδηγίες εξασφαλίσουμε να έχουμε το ψεκαστικό μας έτοιμο για χρήση μόλις μας χρειαστεί και κυρίως εξασφαλίζουμε τη μακροχρόνια σωστή λειτουργία του.

Πηγή: Φάνης Γέμτος, eleftheria.gr

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας