Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018

Η γενετική προέλευση της Νεκταρινιάς

Κωνσταντίνος Καζαντζής1, Παναγιώτης Ξαφάκος2 1: ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τ.Φ.Ο.Δ. Νάουσας 2: Ειδικός Δενδροκόμος, Εθνικής Αντιστάσεως 71, Σκύδρα
Η γενετική προέλευση της Νεκταρινιάς

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ορθώς μας ενημερώνει, ότι η νεκταρινιά ή μηλοροδακινιά (καρποί χωρίς χνούδι) είναι μια φυσική μετάλλαξη της ροδακινιάς (χνουδωτοί καρποί) και όχι κάποια ιδιαίτερη διασταύρωση.

Στην ουσία δηλαδή, τα νεκταρίνια είναι γονιδιακώς ροδάκινα, παρ’ όλες τις διαφορές μεταξύ τους, όπως στην παρουσία χνουδιού, το μέγεθος, το χρωματισμό, κ.λπ.

Η εμφάνιση των καρπών νεκταρινιάς είναι μια τυχαία εμφάνιση σε κάποιο δένδρο ή κλάδο ροδακινιάς που οφείλεται στη λεγόμενη “οφθαλμική μετάλλαξη”, κατά τη διαδικασία της οποίας, λίγα οφθαλμικά κύτταρα ή ολόκληρος ο οφθαλμός (αν η μετάλλαξη συμβεί αρκετά νωρίς) παρουσιάζουν μεταλλαγμένους χαρακτήρες, από διάφορους φυσικούς (ή και ελεγχόμενους εργαστηριακά σήμερα) λόγους, με συνέπεια τη φαινοτυπική τους εμφάνιση σε ένα τμήμα του δένδρου (Φωτογραφία 1).

Φωτ. 1

Φωτογραφία 1. Οφθαλμική μετάλλαξη ροδακινιάς στην περιοχή της Σκύδρας το 2017.

Η “οφθαλμική μετάλλαξη” (bud mutation) ανήκει στην κατηγορία των “σωματικών μεταλλάξεων” (somatic mutations), στις οποίες εμφανίζονται ξαφνικές αλλοιώσεις στους σωματικούς χαρακτήρες ενός ατόμου, οι οποίες συνήθως δεν επηρεάζουν ολόκληρο το φυτό, εκφράζονται μόνο στις περιοχές όπου ένα κύτταρο έχει υποστεί αλλαγές και συνήθως δεν είναι μόνιμες.

Τα αποτελέσματα μιας “σωματικής μετάλλαξης” μπορεί να είναι αρνητικά, ουδέτερα ή και θετικά (οικονομικά εκμεταλλεύσιμα), όπως στην περίπτωση της εμφάνισης των καρπών νεκταρινιάς, δεν είναι συνηθισμένη διαδικασία στη φύση αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, σε ανύποπτο χρόνο (Φωτογραφία 1).

Οι “σωματικές μεταλλάξεις” δεν πρέπει να συγχέονται με τις “βλαστικές μεταλλάξεις” (germinal mutations), οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε αναπαραγωγικά κύτταρα και είναι κληρονομήσιμες.

Έτσι εξηγείται γιατί η ροδακινιά [Prunus persica (L.) Batsch] και η νεκταρινιά (Prunus persica var. nucipersica ή var. nectarina) εξετάζονται και αντιμετωπίζονται καλλιεργητικά μαζί ως φυτικοί οργανισμοί.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας