Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πόσοι τύποι σπόρων υπάρχουν;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πόσοι τύποι σπόρων υπάρχουν;

Με τόσους πολλούς τύπους σπόρων στο εμπόριο, είναι μερικές φορές δύσκολο να διακρίνει κανείς τον τύπο σπόρου που πραγματικά αγοράζει. Ας δούμε παρακάτω τους πιο δημοφιλείς τύπους σπόρων που υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά του καθενός.

Ετήσιοι σπόροι

Τα ετήσια φυτά ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους εντός ενός έτους. Πολλά ετήσια φυτά αποτελούν τα λαχανικά καθώς φυτεύονται, καλλιεργούνται και συλλέγονται σε μια μόνο εποχή. Οι σπόροι από αυτά τα ετήσια είναι εύκολο να συλλεχθούν. Η συλλογή σπόρων από ετήσιες εκτάσεις κήπων με ώριμους σπόρους σε κανονική συγκομιδή, όπως πιπεριές, ντομάτες και πεπόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μερικές φορές τα ίδια φυτά καλλιεργούνται ως ετήσια σε ψυχρότερα κλίματα, και ως πολυετή σε ηπιότερα κλίματα.

Επικαλυμμένοι σπόροι

eidh sporwn 4

Οι επικαλυμμένοι σπόροι έχουν τεχνητή επικάλυψη που προσθέτει ένα ευεργετικό παράγοντα στο εξωτερικό περίβλημα του σπόρου. Πολυμερή χρησιμοποιούνται συχνά για τη σύνδεση των προσθέτων με τους σπόρους. Μερικοί επικαλυμμένοι σπόροι έχουν ένα συστατικό λιπάσματος το οποίο απομακρύνεται καθώς οι σπόροι βλαστάνουν. Αυτό παρέχει στο νέο φυτό επιπλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τα αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Οι μικροί σπόροι τείνουν να επωφελούνται περισσότερο από την επικάλυψη θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τους μεγάλους σπόρους, καθώς έχουν μικρότερες ρίζες κατά την βλάστηση. Ένας άλλος τύπος επικαλύψεως αφορά αζωτοδεσμευτικούς παράγοντες. Άλλες επικαλύψεις περιλαμβάνουν χρώματα για ορατότητα και ευκολία ταυτοποίησης ή για ελαχιστοποίηση της σκόνης σπόρων.

Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι (GMO)

eidh sporwn 2

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί έχουν αντικαταστήσει τμήματα του DNA τους με DNA από μια διαφορετικά ασυμβίβαστη μορφή ζωής.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν φυτά με γονίδια από βακτηρίδια, ιούς, έντομα ή ζώα που έχουν εισαχθεί στον γενετικό τους κώδικα. Αυτό γίνεται για να εισαχθούν χαρακτηριστικά που δεν είναι διαθέσιμα μέσω τυποποιημένων πρακτικών αναπαραγωγής και να δημιουργηθεί μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ζωή που μπορεί να ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία.

Μια ανησυχία είναι ότι η χρήση GMO μπορεί να εισαγάγει νέες γενετικές πιέσεις σε συναφή φυτά ή ότι ο πολλαπλασιασμός των καλλιεργειών GMO δημιουργεί γενετικά σημεία συμφόρησης και παρουσιάζει πολλά από τα ίδια μειονεκτήματα με τις μονοκαλλιέργειες.

Υβρίδια (F1)

Η διασταύρωση δύο διακριτών καθαρών γραμμών παράγει σπόρους που είναι παρόμοιοι μεταξύ τους.

Για παράδειγμα: Εάν ένα φυτό μπιζελιού που είναι αληθινό παράγωγο (ομόζυγο) για μοβ λουλούδια (κυρίαρχο χαρακτηριστικό) διασταυρώνεται με ένα αληθινό φυτό μπιζελιού για λευκά λουλούδια (υπολειπόμενο χαρακτηριστικό), τότε η πρώτη γενιά (F1-υβρίδιο, ετεροζυγωτό) θα εμφανίσει μοβ λουλούδια.

Ωστόσο, αν τα μέλη της γενιάς F1 διασταυρωθούν μεταξύ τους, η προκύπτουσα γενιά F2 θα παράγει μερικά φυτά με μωβ άνθη και μερικά με λευκά άνθη (περίπου 75% μοβ και 25% λευκά). Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα θα είναι μικτά, συνιστάται συνήθως να μην αποθηκεύονται σπόροι από υβρίδια, εάν είναι επιθυμητή η ομοιομορφία των απογόνων (εάν η ομοιομορφία δεν αποτελεί πρόβλημα, μπορούν να αναπτυχθούν σπόροι από υβρίδια και να παρατηρηθεί η ποικιλία των φυτών που προκύπτουν).

Βελτιωμένοι σπόροι

Βελτιωμένος σπόρος είναι αυτός που έχει παραπάνω ενισχυμένα τα ήδη επιθυμητά του χαρακτηριστικά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η επιπλέον προσαρμοστικότητα ή παραγωγικότητα των σπόρων, η αντοχή σε διάφορες ασθένειες κ.α.

Κατά τη διασταύρωση επιλέγονται ποικιλίες με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Παραδοσιακές ποικιλίες

Πρόκειται για του σπόρους που έχουν προέλθει από γονιμοποίηση στη φύση και τόσο οι απόγονοι θα μοιάζουν μεταξύ τους όσο και με τους γονείς. Αυτή η περίπτωση σπόρων αφορά την περίπτωση οικιακών και ερασιτεχνικών κήπων όπου τα εμπορικά χαρακτηριστικά δεν ενδιαφέρουν αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι η ποιότητα στη γεύση.

Οι σπόροι αυτής της κατηγορίας θεωρούνται οι καταλληλότεροι για αποθήκευση μετά τη συγκομιδή και χρήση την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οργανικοί (βιολογικοί) σπόροι

Πρόκειται για πιστοποιημένους βιολογικούς σπόρους οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές καλλιέργειας των φυτών από τα οποία προήλθαν, συλλογής καθώς και αποθήκευσης και χειρισμού πριν τη συσκευασία τους.

Σπόροι σε μορφή pellet

eidh sporwn 1

Οι σπόροι σε μορφή pellet αναμειγνύονται με ένα αδρανές υλικό για ευκολία στο χειρισμό. Αυτό γίνεται συνήθως με μικρούς σπόρους για να διευκολυνθεί η σπορά. Το μεγαλύτερο μέγεθος που προκύπτει είναι ευκολότερο για τη μηχανική σπορά και είναι λιγότερο επιρρεπές στην μετατόπιση λόγω ανέμων.

Πολυετείς σπόροι

Τα πολυετή φυτά χρειάζονται περισσότερες από μία εποχές για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Μερικά φυτά δεν παράγουν άνθη μέχρι το δεύτερο έτος μετά την σπορά τους και μερικά οπωροφόρα δέντρα μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσει η παραγωγή καρπών.

Επεξεργασμένοι σπόροι

eidh sporwn 3

Οι επεξεργασμένοι σπόροι έχουν εκτεθεί σε κάποιο φυτοφάρμακο, συντηρητικό ή άλλη θεραπεία για να βοηθήσουν στην επιβίωση των βλαστών που θα προκύψουν.

Στρωματοποιημένοι σπόροι

eidh sporwn 5

Μερικοί σπόροι πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία διαστρωμάτωσης πριν από τη βλάστηση. Στη φύση, αυτοί οι σπόροι εκτίθενται σε κρύες υγρές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα που μαλακώνουν την επικάλυψη του περιβλήματός τους και επιτρέπουν τη βλάστηση κατά την άνοιξη όταν βελτιώνονται οι συνθήκες.

Στο εμπόριο υπάρχουν τέτοιοι σπόροι που έχουν ήδη υποστεί την όλη διαδικασία και πωλούνται έτοιμοι προς σπορά.

 

Η κατανόηση κοινών όρων που σχετίζονται με τους σπόρους μπορεί να είναι χρήσιμος για τον προγραμματισμό σποράς και την αποκρυπτογράφηση των ετικετών των συσκευασιών των σπόρων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας