Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021

NITROSTIM: Ανακαλύψτε τον καινοτόμο βιοδιεγέρτη

HUMOFERT
NITROSTIM: Ανακαλύψτε τον καινοτόμο βιοδιεγέρτη

Τι είναι το Nitrostim? Το Nitrostim είναι ένα προιόν βιοτεχνολογίας, αποτέλεσμα έρευνας της Humofert A.E. σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών εξαιτίας της δραστηριότητας συγκεκριμένων αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων τα οποία έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στα υπέργεια μέρη των φυτών (φυλλόσφαιρα) και να γίνονται ενδόφυτα. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι το Nitrostim μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις καλλιέργειες (Σιτάρι, Καλαμπόκι, Βαμβάκι, Βρώμη, Μηδική, φαρμακευτικά φυτά, ρύζι, πατάτες, αμπέλι, δέντρα, κηπευτικά κ.α.) με ψεκασμούς στα φύλλα των φυτών στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Τα ενδόφυτα Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια της φυλλόσφαιρας αφού δεσμεύσουν το ατμοσφαιρικό Άζωτο, το μετατρέπουν σε μορφή άμεσα αφομοιώσιμη από τα φυτά με σταθερό ρυθμό, εξασφαλίζοντας γρήγορη, έντονη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Επιπλέον, παράγουν φυτορμόνες διακυτταρικά, οι οποίες διεγείρουν τις λειτουργίες των φυτικών κυττάρων και «ξεκλειδώνουν» την εν δυνάμει παραγωγικότητα των φυτών που προδιαγράφεται από το DNA τους. Ο συνδυασμός Αζωτοδέσμευσης και βιοδιέγερσης που προκαλεί το Nitrostim έχει ως αποτέλεσμα μία εντυπωσιακή αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων με χαμηλό κόστος και περιβαλλοντική ασφάλεια.

Τα Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια του Nitrostim:

  1. Παρέχουν στα φυτά μία εσωτερική πηγή Αζώτου, η οποία παράγει Άζωτο σε μορφή άμεσα απορροφήσιμη από τους φυτικούς ιστούς.
  1. Παρέχουν συνεχώς Άζωτο στα φυτά, καθώς ο κύκλος της Αζωτοδέσμευσης μπορεί να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου των φυτών.
  1. Παράγουν αυξητικές ορμόνες (π.χ. αυξίνες) οι οποίες διεγείρουν και προωθούν την ανάπτυξη.
  1. Αυξάνουν την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από το φύλλωμα.

ΟΦΕΛΗ

► Διεγείρει την βλαστική ανάπτυξη

► Αυξάνει την απόδοση ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος παραγωγής

► «Θωρακίζει» τα φυτά εναντίον αντίξοων περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η ξηρασία, η αλατότητα κ.α.

► Βελτιώνει την αντοχή των φυτών έναντι βιοτικών στρεσσογόνων παραγόντων

► Μειώνει τη χρήση Αζωτούχων λιπασμάτων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί πλήρως να την αντικαταστήσει

► Συμβάλλει στη μείωση της νιτρορύπανσης που προκαλείται από τη χρήση χημικών λιπασμάτων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η αποτελεσμάτικότητα του Nitrostim στην αύξηση της στρεμματικής απόδοσης και της ποιότητας της σοδειάς έχει καταγραφεί για διάφορες καλλιέργειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναφέρεται ενδεικτικά η μελέτη της επίδρασής του σε καλλιέργεια Καλαμποκιού στην Ελλάδα. Το πρώτο πείραμα έγινε σε υγιείς καλλιέργειες καλαμποκιού κατά τη διάρκεια μίας χρονιάς με χαμηλή αναμενόμενη απόδοση εξαιτίας της ξηρότητας και το δεύτερο πείραμα έγινε σε καλλιέργειες καλαμποκιού που αντιμετώπιζαν σοβαρή προσβολή από σκουλήκι (Diabrotica Virgifera). Το Nitrostim εφαρμόστηκε μία φορά με διαφυλλικό ψεκασμό σε δοσολογία 250ml/στρέμμα όταν τα φυτά είχαν ύψος 20-30 εκατοστά.

Κατά το πρώτο πείραμα, η εφαρμογή του Nitrostim οδήγησε σε αύξηση της απόδοσης κατά 27%. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση αυξήθηκε από 1100 κιλά/στρέμμα σε 1400 κιλά/στρέμμα. (Διάγραμμα 1).

DIAGRAMMA1

Κατά το δεύτερο πείραμα, όπου η καλλιέργεια ήταν σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένη λόγω προσβολής από σκουλήκια, η εφαρμογή του Nitrostim οδήγησε σε αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κατά 30%. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση αυξήθηκε από 600 κιλά/στρέμμα σε 780 κιλά/στρέμμα (Διάγραμμα 2).

DIAGRAMMA2


 LOGO HUMOFERT

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας