Τετάρτη, 03 Μαΐου 2023

Πως οι Βιοδιεργέτες μπορούν να βοηθήσουν στην Καρπόδεση των φυτών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πως οι Βιοδιεργέτες μπορούν να βοηθήσουν στην Καρπόδεση των φυτών

Σύμφωνα με έρευνες του ΓΠΑ όπως και ερευνητικά ιδρύματα  διεθνώς οι Βιοδιεγέρτες μπορούν να προσφέρουν αρκετές λύσεις σε μια καλλιέργεια. 

Αρχικά ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην βιολογική καλλιέργεια και τα τελευταία χρόνια άρχισε μια ευρεία χρήση του όπως σε ανθοκομικές, κηπευτικές  και δενδροκομικές καλλιέργειες.

Bιοδιεγέρτες

Eίναι μια κατηγορία προϊόντων, που λόγω του περιεχομένου τους σε ουσίες και μικροοργανισμούς, έχουν την ικανότητα να επιδρούν στη αύξηση και την ανάπτυξη των φυτικών οργανισμών.

Τύποι βιοδιεγερτών

Οι βιοδιεγέρτες φυτών κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την πηγή των πρώτων υλών. Οι κύριες κατηγορίες είναι οι εξής:

1) Εκχυλίσματα φυκών και φυτικών μερών

2) Χουμικά και φουλβικά οξέα

3) Προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών και αμινοξέα

4) Εμβόλια μικροοργανισμών (μύκητες, βακτήρια)

5) Χιτοζάνη και άλλα βιοπολυμερή και

 6) Ανόργανες ενώσεις (Al, Co, Na, Se και Si

Χρησιμοποιούνται έχοντας σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της θρέψης, η ανοχή σε αβιοτικούς και βιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες και η ποιότητα των καλλιεργειών, γενικότερα στοχεύουν στην αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων ειδών αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας τους.

Ο ρόλος τους στην καρπόδεση

Ο ρόλος τους στην καρπόδεση είναι πολύ σημαντικός γιατί σύμφωνα με τις παρακάτω ιδιότητες μπορούμε να έχουμε τις βέλτιστες θετικές επιδράσεις.

► συμβάλουν άμεσα στις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών,

► βελτιώνεται η γονιμότητα του εδάφους, με αποτέλεσμα τη διέγερση του ριζικού συστήματος, την αύξηση της πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων και του νερού από το φυτό,

► την ανοχή στο αβιοτικό και βιοτικό στρες (π.χ. αλατότητα, ξηρασία),

► αύξηση χλωροφύλλης και καροτενοειδών στα φύλλα,

► την γονιμοποίηση και καρπόδεση,

► επιδρούν θετικά στην ανθοφορία,

► αυξάνουν την παραγωγή,

► βελτιώνουν την ποιότητα,

► καθώς και στην μείωση των καρπών που πέφτουν πρόωρα από το φυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φυσικοί βιοδιεγέρτες μπορεί να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και βιομηχανικά απόβλητα, ή/και να περιέχουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους.

Όπως και οι χουμικές ουσίες παράγονται από την αποικοδόμηση και οξείδωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων συνεπεία μικροβιολογικής δραστηριότητας και είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή οργανικής ουσίας στην επιφάνεια της γης.

Οι βιοδιεγέρτες δεν έχουν άμεση δράση κατά των παρασίτων και συνεπώς δεν εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο των φυτοφαρμάκων, ούτε και των λιπασμάτων που περιέχουν κάποια συγκεκριμένα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία

Ακολούθως, υπάρχει μια όλο και πιο ισχυρή άποψη ότι η βελτίωση της γεωργικής βιωσιμότητας, θα εξαρτηθεί μελλοντικά από τη βελτιστοποίηση της φυτικής παραγωγής, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης καθώς και την περιβαλλοντική διατήρηση.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας