Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Compost και έδαφος

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Compost και έδαφος

Η κομποστοποίηση είναι μια από τις πιο παλιές γεωργικές τεχνικές και η ιστορία του ανάγεται σε πολλούς αιώνες πριν. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα η τεχνική αυτή παρέμενε ουσιαστικά πρωτόγονη, χωρίς κανέναν έλεγχο της βιολογικής αποδόμησης των οργανικών υλικών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απλή συστηματοποίηση της διαδικασίας με διπλό σκοπό. Ο πρώτος ήταν ο περιορισμός της μετάδοσης ανθρωπογενών ασθενειών από τη διαχείριση των ανθρώπινων αποβλήτων και ο δεύτερος η παρασκευή οργανικού λιπάσματος προκειμένου να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή και να καταστεί δυνατή η διατροφή των αυξημένων πληθυσμών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ο όρος κομποστοποίηση αναφέρεται στην αερόβια βιολογική διεργασία αποδόμησης των οργανικών αποβλήτων υπό ελεγχόμενες συνθήκες και τη σταδιακή μετατροπή τους σε ένα βιολογικά σταθεροποιημένο προϊόν ευρύτερα γνωστό ως κόμποστ.

► Οι μέθοδοι βιολογικής επεξεργασίας βασίζονται στην ελεγχόμενη ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών, οι οποίοι επεξεργάζονται τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα.

Οικιακή κομποστοποίηση :

Μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση των αποβλήτων και μια καλή επιλογή επεξεργασίας στην πηγή.

► επιτυγχάνεται μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που πρέπει να συλλέγεται,

► και σύμφωνα με όσα απορρέουν και από την Οδηγία 98/2008, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης,

Με τον όρο «οργανικά απόβλητα» ορίζονται τα υλικά τα οποία δύναται να αποδομηθούν βιολογικά ενώ με τη φράση «ελεγχόμενες συνθήκες» η κομποστοποίηση διαφοροποιείται από τη βιολογική αποδόμηση που λαμβάνει χώρα στη φύση, καθώς ελέγχονται οι συνθήκες της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του αερισμού κατά τη διάρκεια της διεργασίας. Το τελικό προϊόν ορίζεται ως βιολογικά σταθεροποιημένο όταν δεν υπόκειται πλέον έντονη μικροβιακή δραστηριότητα, ενώ η τελική του χρήση εξαρτάται από ποικίλες φυσικοχημικές και βιολογικές παραμέτρους που προσδιορίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

 "Το κομπόστ είναι κάτι παραπάνω από λίπασμα ή θεραπευτικός παράγοντας για τα τραύματα του εδάφους. Είναι ένα σύμβολο συνεχούς ζωής... Το κομπόστ είναι για τον βιολογικό καλλιεργητή ότι είναι για τον συγγραφέα η γραφομηχανή του ή ότι είναι για τον εργάτη το φτυάρι του."

Γενικά η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία που διαχειρίζονται οι άνθρωποι, η οποία συνεπάγεται την ανάπτυξη μικροοργανισμών που αποδομούν και μετασχηματίζουν βιολογικά υλικά με την παρουσία οξυγόνου. Με σωστή διαδικασία, το κομπόστ αποικίζεται τόσο πυκνά από θερμόφιλους οργανισμούς, ώστε παράγει αρκετή θερμότητα. Οι μικροοργανισμοί στο κομπόστ, μπορούν αν γίνουν τόσο αποτελεσματικοί στο να μετατρέπουν τα βιολογικά υλικά σε χούμο, που κάνουν την διαδικασία να μοιάζει με θαύμα.

Μίκρο (αόρατοι) και μάκρο (ορατοί) -οργανισμοί όπως έντομα και μύκητες επικουρούν επίσης την διαδικασία της κομποστοποίησης. Όταν η θερμοκρασία του κομπόστ πέφτει, ο σωρός εποικίζεται συχνά από γαιοσκώληκες που αναζητούν και βρίσκουν εκεί τροφή. Τα εκκρίματα τους προσφέρουν επιπλέον διύλιση στο κομπόστ.

Ενδεχόμενες χρήσεις του κόμποστ περιλαμβάνουν τη ρύθμιση εδαφών, την αποκατάσταση εδαφών την αξιοποίησή του ως φυσικό εδαφοβελτιωτικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την προσθήκη κόμποστ στα φυτά;

► Το κόμποστ αποτελεί μια άριστη τροφή για τα φυτά αφού είναι πολύ πλούσιο σε οργανική ουσία, αλλά και σε ανόργανα στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά, σε μορφή που είναι εύκολα αφομοιώσιμα από αυτά.

► Το κόμποστ είναι ένα ολοκληρωμένο οργανικό προϊόν, έτοιμο για χρήση στον κήπο, στο λαχανόκηπο ή στις γλάστρες – στη βεράντα, το μπαλκόνι και την ταράτσα.

► Βελτιώνει την ποιότητα (γονιμότητα) του εδάφους, όχι μόνο την περίοδο που προστίθεται στο έδαφος αλλά και μετά. Η βελτίωση του χώματος γίνεται σταδιακά καιρό με τον καιρό.

► Αυξάνει την υγρασία του εδάφους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του χώματος ακόμα και σε περιόδους ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, όπως είναι τους καλοκαιρινούς μήνες.

► Βελτιώνει τις συνθήκες αερισμού του χώματος. Ουσιαστικά το κάνει πιο αφράτο με αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα των φυτών να αναπτύσσονται καλύτερα και πιο γρήγορα μέσα στο έδαφος.

► Αυξάνει το ωφέλιμο μικροβιακό φορτίο και τους ωφέλιμους οργανισμούς του χώματος, όπως βακτήρια, γαιοσκώληκες και ωφέλιμα έντομα.

► Βελτιώνει το pH του εδάφους με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα στοιχεία και το νερό να λαμβάνονται ευκολότερα από τα φυτά.

► Εμποδίζει την ανάπτυξη ασθενειών των φυτών. Το κόμποστ αυξάνει την ευρωστία των καλλιεργούμενων/καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών. Επομένως, πιο δυνατά φυτά είναι λιγότερο ευπαθή σε προσβολές από ασθένειες. Επιπλέον, έχει φανεί ότι η προσθήκη κόμποστ στο έδαφος αυξάνει το ωφέλιμο μικροβιακό φορτίο το οποίο λειτουργεί θετικά στην ανθεκτικότητα των φυτών απέναντι στις ασθένειες.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας