Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024

Σαλικυλικό οξύ η "ασπιρίνη" των φυτών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Σαλικυλικό οξύ η "ασπιρίνη" των φυτών

Μία νέα προσέγγιση στον έλεγχο των ασθενειών των φυτών είναι η χρήση χημικών ενώσεων που επάγουν την ενεργοποίηση των μηχανισμών άμυνας του φυτού-ξενιστή.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το σαλικυλικό οξύ;

Το σαλικυλικό οξύ είναι γνωστό για τις θεραπευτικές και αναλγητικές ιδιότητες στον άνθρωπο. Η ουσία αυτή συντέθηκε χημικά το 1858 στη Γερμανία και η βιομηχανική του παραγωγή άρχισε το 1874. Οι πρώτες ενδείξεις για πιθανή δράση του σαλικυλικού οξέος στα φυτά προήλθε από παρατηρήσεις ότι μια ασπιρίνη στο νερό των ανθέων επιβραδύνει τη γήρανση τους. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι αυτό οφείλεται στην παρεμπόδιση βιοσύνθεσης αιθυλενίου. Η φυτορυθμιστική δράση του σαλικυλικού οξέος στα φυτά έχει συνδεθεί με την επαγωγή της ανθογένεσης σε φυτά μακράς ημέρας, καθώς και με την ενεργοποίηση των μηχανισμών άμυνας των φυτών σε παθογόνα.

salicylic acid

Ανήκει στα αντιπαθογονικά σκευάσματα, ενώσεις οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας ασθένειας χωρίς να είναι άμεσα τοξικές στο παθογόνο. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τους μηχανισμούς-άμυνας που διαθέτει το φυτό και από τους μηχανισμούς παθογένειας που διαθέτει το παθογόνο.

Έτσι, οι αντιπαθογονικοί παράγοντες δρουν:

α)μειώνοντας την παθογόνο ικανότητα του παθογόνου,

β) αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του φυτού-ξενιστή.

Ποια οι επιδράσεις από την εφαρμογή σαλικυλικού οξέος σε ροδιές;

Είναι ευρέως γνωστό ότι το σχίσιμο των καρπών και τα ηλιοεγκαύματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές ζημιές στη ροδιά. Η εφαρμογή σαλικυλικού οξέος στη ροδιά αυξάνει τη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών ουσιών στο φυτό και συνεπώς την ανθεκτικότητά του σε δυσμενείς συνθήκες. Η αποτελεσματικότητα της δράσης εξαρτάται από τις διάφορες δόσεις που εφαρμόζονται ανάλογα τη ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν.

rodia

Μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε με εφαρμογές σαλικυλικού οξέος τα αποτελέσματα εμφάνισαν βελτίωση της ποιότητας των καρπών ως προς τον εξωτερικό χρωματισμό καθώς επίσης αυξήθηκε η συγκέντρωση των διαλυτών στερεών συστατικών (αντιοξειδωτικών). Κατά την έρευνα εφαρμόστηκαν 4-6 ψεκασμοί ανά 15 ημέρες πριν τη συγκομιδή για δύο έτη.

Πηγές: Γεωργική Φαρμακολογία, Β. Ζιώγας, Α. Μαρκόγλου, Αθήνα 2017 Σελ.: 230, 761,763

Δρογούδη Π., Γ. Παντελίδης, Σ. Βεκιάρη. 2015. Επιδράσεις από την εφαρμογή σαλικυλικού οξέος στην απόδοση και την ποιότητα καρπών ροδιάς ποικ. Wonderful. Πρακτικά της 26ης Επιστημονικής Συνεδρίασης της ΕΕΕΟ, 158-161. Microsoft Word - Σαλικυλικό οξύ σε ροδιά Wonderful, Καλαμάτα 26ο ΕΕΕΟ.doc (pomologyinstitute.gr)

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας