Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Λίπανση αραβόσιτου σε προβληματικά εδάφη

Farmacon Team
Λίπανση αραβόσιτου σε προβληματικά εδάφη

Πως θα διορθώναμε ένα έδαφος βαριάς μηχανικής σύστασης με κακή δομή; Σε ποια μορφή και πότε θα πρέπει να χορηγηθεί η αζωτούχος λίπανση;

Βασικά στοιχεία θρέψης του αραβόσιτου είναι το Άζωτο (Ν), ο Φώσφορος (Ρ), το Κάλιο (Κ) και δευτερευόντως Ca, Mg, Mn, Zn, Fe, B και Cu.

Η ευχέρεια απορρόφησης αυτών των θρεπτικών στοιχείων εξαρτάται από την χημική, μηχανική σύσταση του εδάφους και την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών.

Ο αραβόσιτος προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφικών συνθηκών όμως το άριστο εδαφικό περιβάλλον είναι το μέσης συστάσης έδαφος, βαθύ, καλώς αποστραγγιζόμενο, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και pH 6.8.

Στα βαριάς μηχανικής σύστασης εδάφη ανήκουν και τα ιλύο-αργιλώδη εδάφη, τα οποία όταν είναι υγρά, είναι λεία, πολύ κολλώδη, με μεγάλη πλαστικότητα, ενώ όταν είναι ξηρά σχηματίζουν πολύ σκληρά συσσωματώματα. Ο σχηματισμός σκληρών συσσωματωμάτων επιβαρύνεται περαιτέρω και από την υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε μαγνήσιο. Συνήθως όταν η περιεκτικότητα του εδάφους σε μαγνήσιο είναι μεγαλύτερη από 500 ppm και η περιεκτικότητα του στην εναλλακτική φάση του εδάφους >15%, το έδαφος είναι σκληρό, σχίζεται εύκολα και γίνεται δύσκολη η κατεργασία του. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όσο η αναλογία Ca:Mg γίνεται μεγαλύτερη της μονάδας. Η μεγάλη περιεκτικότητα του εδάφους σε μαγνήσιο μειώνει την υδραυλική αγωγιμότητα καθώς και τον ρυθμό της διαπερατότητας του νερού και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην άρδευση.

Ένα έδαφος με μεγάλα συσσωματώματα και κακή διάταξη μεταξύ αυτών, είναι ένα έδαφος κακής δομής. Η κακή δομή οφείλεται μερικώς και στην μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, στην υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και στην κακή κατεργασία του εδάφους. Τέτοια εδάφη έχουν υψηλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και είναι γενικά πιο όψιμα. Γενικότερα τα εδάφη αυτά στραγγίζουν ανεπαρκώς και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα με ασθένειες του εδάφους. Για την βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων συνιστάται

  • η προσθήκη οργανικής ουσίας,
  • η κατάλληλη αμειψισπορά καθώς και
  • η κατεργασία του εδάφους να γίνεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην σχηματίζουν μεγάλα σβώλους.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν ευνοούν την ανοργανοποίηση και νιτροποίηση του οργανικού αζώτου και η απόπλυση από υψηλές βροχοπτώσεις τον χειμώνα δημιουργούν έδαφος φτωχό σε οργανική ουσία με χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό άζωτο. Σε τέτοια εδάφη, η περιεκτικότητα σε οργανική ουσία πρέπει να αυξηθεί. Ένας εύκολος τρόπος είναι με την προσθήκη κοπριάς εάν είναι εφικτό να βρεθεί και συμφέρει οικονομικά.

Συνιστάται η προσθήκη τουλάχιστον κάθε δεύτερο χρόνο, καλά χωνεμένης κοπριάς 2–3 τόνων/στρ και ενσωμάτωση σε βάθος 10-15 cm. Η καλύτερη εποχή για την εφαρμογή της κοπριάς είναι ο χειμώνας. Η προσθήκη κοπριάς και η σωστή κατεργασία του εδάφους θα διατηρήσουν τον καλό αερισμό και συγκράτηση υγρασίας και θα δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό περιβάλλον για την καλή ανάπτυξη της ρίζας των φυτών. Επιπλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί αύξηση της οργανικής ουσίας μέσω αμειψισποράς με το κατάλληλο ψυχανθές.

Όταν προσδιορίζεται η περιεκτικότητα του εδάφους σε νιτρικό άζωτο προσδιορίζεται το υπολειμματικό άζωτο το οποίο έχει παραμείνει στο έδαφος από την προηγούμενη καλλιέργεια ή κατά την διάρκεια του χειμώνα από την ανοργανοποίηση και νιτροποίηση του αζώτου της οργανικής ουσίας. Το περισσότερο από το υπολειμματικό άζωτο είναι με την νιτρική μορφή και η λίπανση του αραβόσιτου συνήθως επικεντρώνεται στο άζωτο αυτό. Παρόλα αυτά σημαντικές ποσότητες αζώτου μπορεί να υπάρχουν στο έδαφος με την αμμωνιακή μορφή ως αποτέλεσμα περιορισμένης νιτροποίησης του αζώτου λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Η περιεκτικότητα του νιτρικού αζώτου είναι όμως πιο σημαντική ώστε να προσδιοριστούν οι ποσότητες της αζωτούχου λίπανσης. O προσπαρτικός προσδιορισμός του νιτρικού αζώτου δεν είναι τόσο αποτελεσματικός για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης ποσότητας του λιπάσματος που χρειάζεται συνολικά ο αραβόσιτος κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, παρά μόνο της ποσότητας του αζώτου η οποία πρέπει να εφαρμοσθεί προσπαρτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ποσότητα του αζώτου που θα απελευθερωθεί από την οργανική ουσία του εδάφους κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.

Η προσπάθεια προσέγγισης του αζώτου της οργανικής ουσίας, συνήθως προκαλεί υπέρ-εκτίμηση της ποσότητας του αζώτου η οποία θα πρέπει να προστεθεί με το λίπασμα. Ο καλύτερος τρόπος είναι η εφαρμογή λιπάσματος βάση της περιεκτικότητας του εδάφους πριν την σπορά και προσδιορισμός της υπόλοιπης ποσότητας βάση της ανάλυσης του εδάφους σε νιτρικό άζωτο στο στάδιο ανάπτυξης του αραβόσιτου V5-V6, δηλαδή στο στάδιο του 5ου και 6ου φύλλου.

Η λίπανση με άζωτο του αραβόσιτου, καθορίζεται από την δυνητική παραγωγή και από την περιεκτικότητα του εδάφους σε νιτρικό άζωτο. Όταν η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία είναι χαμηλή, δεν περιμένουμε περισσότερο από 2-3 kg/στρ άζωτο να απελευθερωθεί κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.

Βάση αυτών των δεδομένων, σε ένα έδαφος με περιεκτικότητα σε νιτρικό άζωτο περίπου 5 ppm και για παραγωγή περίπου 1300 – 1700 kg/στρ συνιστάται η αζωτούχος λίπανση να είναι γύρω στα 25 kg αζώτου/στρ. Καλό είναι το μισό της ποσότητας αυτής να χορηγείται σε αμμωνιακή μορφή κατά τη σπορά και το υπόλοιπο σε νιτρική μορφή όταν τα φυτά έχουν ύψος 50-60 εκ. Οι συνηθισμένες μορφές λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται είναι η φωσφορική αμμωνία (20-10-0), η νιτρική αμμωνία (33,5-0-0) κλπ.

Όταν η περιεκτικότητα του εδάφους σε φώσφορο είναι επαρκής δεν συνιστάται λίπανση με φώσφορο στο αραβόσιτο. Γενικά εάν η περιεκτικότητα του εδάφους σε φώσφορο είναι μεγαλύτερη από 15 ppm (Olsen), δεν χορηγείται το μακροστοιχείο. Παρόλα αυτά επειδή οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους δεν είναι οι βέλτιστες συνιστάται η προσθήκη μικρής ποσότητας φώσφορου για να βοηθήσει τα φυτά να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν στο αρχικό στάδιο.

Όταν η περιεκτικότητα του εδάφους σε κάλιο είναι επαρκής, γενικά όταν η συγκέντρωση του καλίου είναι μεγαλύτερη από 120 ppm δεν συνιστάται λίπανση με κάλιο.
Όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία, οι ποσότητες που χρειάζεται το φυτό είναι πολύ μικρές και φαίνεται ότι είναι διαθέσιμες σχεδόν σε όλα τα κανονικά εδάφη της χώρας μας.

Πράγματι σε λίγες περιπτώσεις (οργανικά εδάφη ή εδάφη με μεγάλες συγκεντρώσεις Ρ) παρατηρείται τροφοπενία ιχνοστοιχείων, με πιο συνηθισμένη την τροφοπενία Zn, η οποία παρουσιάζεται περισσότερο στο πρώτο βλαστικό στάδιο ανάπτυξης του φυτού, προκαλώντας χλώρωση των μεσαίων φύλλων και επιβράδυνση της ανάπτυξης. Εάν μετά από εδαφοανάλυση προκύψει ανάγκη χορήγησης ψευδαργύρου συνιστάται η προσθήκη θεϊκού ψευδαργύρου επταυδρικού σε όλο τον αγρό σε δόση 1-2 kg/στρ.

Φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας