Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Φρενάρει η αγορά φυτοπροστατευτικών λόγω έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών

Φρενάρει η αγορά φυτοπροστατευτικών λόγω έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών

Συγκρατημένη ήταν η ζήτηση για προϊόντα φυτοπροστασίας το 2015 εξαιτίας της ελλιπούς ρευστότητας των αγροτών.

Η έλλειψη αυτή που χαρακτήρισε το σύνολο του γεωργικού κλάδου ήταν πιο εμφανής σε περιοχές που επηρεάστηκαν είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε από υποχώρηση των τιμών παραγωγού.

Τα παραπάνω σημειώνει, μεταξύ άλλων, μελέτη της IBHS A.E. για την εγχώρια αγορά φυτοπροστασίας. Η εγχώρια αγορά της φυτοπροστασίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 παρατηρήθηκε επίσης καθυστέρηση στην έναρξη της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου, γεγονός που σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία που παρατηρήθηκε στην καταγραφή των δεδομένων κατά την πώληση ενός φυτοφαρμάκου, δυσχέρανε τη λειτουργία της αγοράς, ειδικά σε επίπεδο λιανικής πώλησης.

Η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο είχε αρνητική επίδραση, καθώς δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν άμεσα οι συναλλαγές με τους προμηθευτές του εξωτερικού, ενώ οι περισσότεροι αγρότες δεν είχαν τη δυνατότητα να προπληρώσουν τις προμήθειές τους.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η πρώιμη εαρινή περίοδος, γεγονός που έφερε ταχύτερα τις πρώτες παραγγελίες αγροχημικών.

Επομένως, το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε ελαφρώς αυξητική τάση στην αγορά. Αντιθέτως, η δεύτερη φάση των καλλιεργειών καθυστέρησε, γεγονός που συνδέεται και με την καθυστερημένη πίστωση της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και τη συγκρατημένη πολιτική πιστώσεων των μεγάλων εταιρειών του κλάδου και των καταστημάτων εφοδίων.

Η ρευστότητα εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ γενικά επικρατούν χαμηλές προσδοκίες για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι. Επίσης, η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών θα συντηρήσει και στο άμεσο μέλλον την πολιτική χαμηλών εισροών.

Σημαντικό πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές μη πιστοποιημένων αγροχημικών, πρακτική η οποία έχει ενταθεί λόγω της ύφεσης της οικονομίας και της αύξησης της φορολόγησης.

Σύμφωνα με την κα Αντιγόνη Αμπελακιώτη, Customer Support Manager της IBHS, «Η θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης αγροχημικών στα τέλη του 2015 αποτέλεσε σαφώς θετικό βήμα. Ωστόσο η μέχρι στιγμής εφαρμογή συνοδεύτηκε από γραφειοκρατία και υψηλό κόστος για τα καταστήματα αγροεφοδίων. Προκειμένου να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, απαιτείται βελτιστοποίηση της λειτουργίας, ενώ οι γεωπόνοι προτείνουν την αποσύνδεση της συνταγογράφησης από την πώληση γεωργικών φαρμάκων από τα καταστήματα».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 26 επιχειρήσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε κατά 9,3% στα €467,1 εκ.

Τα ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 64%, στα €35,11 εκ. Αντιθέτως, τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές €11,35 εκ., έναντι κερδών €3,313 εκ. το 2013

Tα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 7% και 2,6% αντίστοιχα.

 

Πηγή: ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας