Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Αντιμετώπιση σημαντικότερων ασθενειών Πυρηνοκάρπων

Αντιμετώπιση σημαντικότερων ασθενειών Πυρηνοκάρπων

Oι καλλιεργητές Πυρηνοκάρπων πρέπει να μεριμνήσουν για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές και χημικές επεμβάσεις με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση σοβαρών μυκητολογικών αθσθενειών που προσβάλλουν τους οπωρώνες πυρηνοκάρπων κατά την περίοδο αυτή.

Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο και έπειτα από τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, αρχίζουν τα κλαδέματα των οπωροφόρων δέντρων.

Οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες κατά το κλάδεμα των δένδρων τους, όπως:

1. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός. Αυξημένη υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών.

2. Τα κλαδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να απολυμαίνονται (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 10%)

3. Αφαίρεση των αποξηραμένων κλαδίσκων και των μουμιοποιημένων καρπών που βρίσκονται πάνω στα δένδρα και καταστροφή αυτών.

4. Αφαίρεση των κλάδων που φέρουν έλκη, καθαρισμός και απολύμανση των ελκών των μεγαλύτερων κλάδων των δένδρων

5. Μετά το κλάδεμα άμεση επικάλυψη των μεγάλων τομών των κλάδων με κατάλληλο μυκητοκτόνο.

Εξώασκος

(Tarphrina deformans)
exoaskos

Γενικά

Ο εξώασκος, γνωστός και ως «καρούλιασμα των φύλλων» λόγω της χαρακτηριστικής παραμόρφωσης που προκαλεί στο φύλλωμα των δέντρων, αποτελεί μετά το κορύνεο την σπουδαιότερη ασθένεια των πυρηνοκάρπων και ιδιαίτερα της ροδακινιάς.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή σχετική υγρασία ευνοούν την εξέλιξη της αθένειας.

Ο μύκητας δεν ευνοείται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 7ο C , ενώ μολύνσεις παρατηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 20ο C.

Οι ζημιές από την προσβολή του μύκητα είναι:

  • Απώλεια του φυλλώματος κατά την άνοιξη που οδηγεί στην εξάντληση των δένδρων με αποτέλεσμα την επανάληψη των προσβολών κάθε έτος και την βαθμιαία μείωση της παραγωγής
  • Νέκρωση των βλαστών και μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους και
  • Ανθόρροια και καρπόπτωση που οδηγεί στην μείωση της παραγωγής

Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Χημική καταπολέμηση

Η καταπολέμηση του εξώασκου είναι σχετικά εύκολη και βασίζεται στην καταστροφή των σπορίων του μύκητα κατά την περίοδο της διαχείμασης του, πριν τη μόλυνση της νέας βλαστησης των δένδρων.

Στους οπωρώνες και ιδίως σε αυτούς που δεν έγινε επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα το φθινόπωρο και δεν τηρήθηκαν οι καλλιεργητικές πρακτικές κατά την προηγούμενη βλαστική περίοδο συνίσταται οι καλλιεργητές να προχωρήσουν σε:

  • Ένα (1) ψεκασμό πριν τη διόγκωση των οφθαλμών με εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο μυκητοκτόνο, ο οποίος είναι αποτελεσματικός για την καταστροφή των βλαστοσπορίων του μύκητα τα οποία παραμένουν στους οφθαλμούς.
  • Ο ψεκασμός καλό είναι να είναι επιμελημένος και να γίνεται με καλή διαβροχή όλων των κλάδων και βλαστών των δένδρων και να γίνει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες μετά το κλάδεμα των δένδρων και μέχρι το φούσκωμα των ματιών.

Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες αναφέρονται στον συνημμένο πίνακα

Κορύνεο

(Clasterosporium carpophilum)

ΚΟΡΥΝΕΟ

Γενικά

Το κορύνεο προσβάλλει αρκετά συχνά τα πυρηνόκαρπα. Ιδιαίτερα για τη ροδακινιά αποτελεί σοβαρή ασθένεια γιατί μπορεί να προκαλέσει ξήρανση κλάδων, μικρών ή μεγάλων, ή ακόμη και ολόκληρων δέντρων.

Αρχικές μολύνσεις της άνοιξης προκαλούνται από τα σπόρια του μύκητα τα οποία διατηρούνται ή αναπτύσσονται στους βλαστούς και τους οφθαλμούς.

Το κορύνεο προσβάλλει πιο συχνά το έλασμα των τρυφερών φύλλων και το φλοιό των νεαρών βλαστών.

Μονίλια

(Monilia fructicola M. Laxa M. fructigena)

MONILIA

Γενικά

Η φαιά σήψη (μονίλια) προκαλείται από τους παραπάνω μύκητες και προσβάλλει τα άνθη, τους κλάδους και τους καρπούς.

Οι αρχικές μολύνσεις κατά την άνοιξη πραγματοποιούνται από τα σπόρια του μύκητα που αναπτύσσονται στους μουμιοποιημένους καρπούς που βρίσκονται στο έδαφος ή έχουν παραμείνει προσκολλημένοι πάνω στα δένδρα.

Οι οπωρώνες που βρίσκονται σε χαμηλές, κακώς αεριζόμενες θέσεις, καθώς και τα κακώς κλαδεμένα δένδρα ή αυτά που φέρουν πολλούς ξηρούς κλάδουν και μουμιοποιημένους καρπούς, είναι περισσότερο ευάλωτα στις προσβολές.

Χημική καταπολέμηση

Βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι οι ανοιξιάτικοι ψεκασμοί που αρχίζουν με την έκπτυξη των οφθαλμών.

Επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα στο τέλος του χειμώνα που μπορούν να συνδυαστούν με τις επεμβάσεις για το κορύνεο και τον εξώασκο, συμβάλουν στον περιορισμό της ασθένειας μειώνοντας τα αρχικά μολύσματα από τη διαχειμάζουσα μορφή του μύκητα.

Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες αναφέρονται στον συνημμένο πίνακα.


Δείτε εδώ το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας