Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Έως και 90% οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. για προώθηση αγροτικών προϊόντων

Έως και 90% οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. για προώθηση αγροτικών προϊόντων

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα 13.10.2014 στο Συμβούλιο Γεωργίας, το σχέδιο κανονισμού για τα μέτρα στήριξης της προώθησης αγροτικών προϊόντων. Ο νέος κανονισμός που κατατέθηκε από την Κομισιόν βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., και αφού είχε προηγηθεί η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου και η καταρχήν συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

apidothseisΗ κοινοτική χρηματοδότηση για τα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, αφορά την εσωτερική αγορά της Ε.Ε., κυρίως κράτη μέλη που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης και στις Τρίτες χώρες, ύψους 200 εκατ. ευρώ και θα έχει δράση έως το 2020.Η αρχική πρόταση της κομισιόν ήταν τα ποσοστά κοινοτικής χρηματοδότησης να ανέρχονται στο 50-60%, πρόταση όμως που απέρριψαν οι ευρωβουλευτές. Βέβαια υπήρξαν και χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία που καταψήφισαν το σχέδιο.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η κατάργηση της Εθνικής χρηματοδότησης , γεγονός που θα βοηθήσει στην ευελιξία των προγραμμάτων , αφού απαγκιστρώνονται από την κρατική γραφειοκρατία. Ακόμη, κατατέθηκε πρόταση από την κομισιόν περικοπής των άμεσων ενισχύσεων του 2014, κατά 1,3 %, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων για τη σύσταση του Ταμείου Κρίσεων το 2015. Από την περικοπή αυτή εξαιρούνται αγρότες που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις έως και 2000 ευρώ.

Σημαντικό σημείο του νέου κανονισμού μέτρων προώθησης αγροτικών προϊόντων είναι ότι επιτρέπει να οριστούν ως δικαιούχοι Ομάδες Παραγωγών , ενώ ταυτόχρονα δίνει και νέες δυνατότητες στην προώθηση των προϊόντων αφού επιτρέπει την αναγραφή της προέλευσης του.
Ο κανονισμός θα αφορά:
• Προϊόντα του παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε.
• Τρόφιμα που προστέθηκαν στο παράρτημα του κανονισμού με βάση τον 1151/2012 για τα σχήματα ποιότητας (ΠΟΠ/ΠΓΕ κ.λπ.), καθώς και το βαμβάκι και το γλυκό καλαμπόκι
• Οινοπνευματώδη ποτά και κρασί (ΠΟΠ/ΠΓΕ), αλλά και τη μπίρα υπό προϋποθέσεις
• Προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας


Η κοινοτική χρηματοδότηση για τα προγράμματα προώθησης θα είναι ως εξής:
-70% της επιλέξιμης δαπάνης στις περιπτώσεις απλών προγραμμάτων για την εσωτερική αγορά.
-80%της επιλέξιμης δαπάνης στις περιπτώσεις πολλαπλών ή διακρατικών προγραμμάτων για την εσωτερική αγορά και για όλα τα προγράμματα στις Τρίτες χώρες
-85%της επιλέξιμης δαπάνης στις περιπτώσεις κρίσεων, χωρίς διάκριση μεταξύ απλών και πολλαπλών προγραμμάτων και τέλος
-75%, 85% και 90% της επιλέξιμης δαπάνης στις περιπτώσεις χωρών , όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται υπό μηχανισμό στήριξης.

 

Πηγή: www.paseges.gr

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας