Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017

Γλίτωσαν από τον παγετό, κάηκαν από τον καύσωνα!

Γράφει: ο Γιώργος Ρούστας | eleftheria.gr
Γλίτωσαν από τον παγετό, κάηκαν από τον καύσωνα!

Ανελέητα και συνεχή είναι τα χτυπήματα που δέχονται οι παραγωγοί του νομού από τις καιρικές συνθήκες, καθώς τα χιόνια του Ιανουαρίου, έδωσαν τη θέση τους στον παγετό του Μαρτίου και τώρα ήρθε πρώιμα ο καύσωνας με θερμοκρασίες που τρέλαναν και αποσυντόνισαν τα δέντρα και τα φυτά, σκορπίζοντας θλίψη και απογοήτευση στους παραγωγούς.

Μπορεί τα 40άρια στον υδράργυρο του θεσσαλικού κάμπου να είναι συνηθισμένα αλλά όχι τόσο νωρίς, τέλος Ιουνίου.

Ο φόβος των παραγωγών είναι ότι επειδή είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται κυρίως τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, ίσως προκύψουν κι άλλες τέτοιες σαχάριες θερμοκρασίες που θα αποτελειώσουν την παραγωγή.

Ας καταγράψουμε ανά προϊόν τις επιπτώσεις του καύσωνα στις καλλιέργειες:

Βαμβάκι:

Οι βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου έχουν να αντιμετωπίσουν δύο προβλήματα στην παρούσα φάση:

1. τον καύσωνα και

2. την αναμενόμενη εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού

Οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες επίσπευσαν τα ποτίσματα και αύξησαν την έντασή τους, χωρίς μέχρι στιγμής να επηρεάζονται τα φυτά.

Αντιθέτως πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση με το πράσινο σκουλήκι, για την αντιμετώπιση του οποίου κάποιοι αγρότες ξεκίνησαν τους χημικούς ψεκασμούς, αναγκάζοντας το Τμήμα Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία καλούνταν οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί και να μην βιάζονται με τους ψεκασμούς, διότι καταστρέφουν και τα ωφέλιμα έντομα των φυτών.

Δέντρα:

Στα οπωροφόρα δέντρα (μήλα και αχλάδια) εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα από τον πρόσφατο καύσωνα, αφού οι γεωπόνοι μιλούν για φαινόμενο εγκαύματος του δέντρου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα όταν δέσει το φρούτο να εμφανίζει μώλωπες και μαυρίσματα στην όψη, μειώνοντας την εμπορικότητά του και δυσχεραίνοντας την προώθησή του στην αγορά.

Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουμε ακόμη 1 μήνα πριν τη συγκομιδή του αχλαδιού και δύο μήνες για το μήλο.

Σημειώνεται ότι αυτά τα δέντρα επλήγησαν για πρώτη φορά φέτος στην ανθοφορία τους, με τον παγετό του Μαρτίου.

Ελιές: 

Στις ελιές υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί καρπόπτωση.

Αμπέλι:

Ενώ στην αμπελοκαλλιέργεια παρατηρείται αφυδάτωση και τα φύλλα έχουν μαραθεί, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα του προϊόντος.

Όσπρια:

Ο καύσωνας επίσπευσε τον αλωνισμό σε πρώτη φάση στο ρεβίθι (κανονικά οι μηχανές έπιαναν δουλειά μέσα Ιουλίου) και ακολουθούν και τα φασόλια, με τους παραγωγούς να ανησυχούν για την ποσότητα της σοδειάς τους.

Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συμβουλές του Περιφερειακού Κέντρου Προστ. Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προέκυψαν, λόγω του καύσωνα.

Σύμφωνα λοιπόν με την Υπηρεσία «έναρξη της προσβολής από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις καλλιέργειες της πεπονιάς στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ανάλογη προσβολή από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις καλλιέργειες της μελιτζάνας στο νομό Μαγνησίας και αναμένεται στους άλλους νομούς.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς.

Σχετικά με τον δάκο στις ελιές

«τα τελευταία χρόνια λόγω μη έγκαιρης καταπολέμησης, έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Παρακαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας) και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς».

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας