Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017

Η πολυεπίπεδη αξιοποίηση του Ροδάκινου - Προτάσεις & προοπτικές

Παναγιώτης Γ. Ξαφάκος - Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Instituto Sperimentale di Frutticoltura (Verona, Italia)
Η πολυεπίπεδη αξιοποίηση του Ροδάκινου - Προτάσεις & προοπτικές

H καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες καλλιέργειες στην Ελλάδα.

Εκτός, όμως, από την Ελλάδα, άλλες χώρες οι οποίες παράγουν σημαντικές ποσότητες του φρούτου είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για το 2012, η Κίνα είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων, ακολουθούν η Ιταλία, οι Η.Π.Α με μεγάλες καλλιέργειες στο Τέξας και τη Βιρτζίνια, η Ελλάδα, η Ισπανία , η Τουρκία και το Ιράν.

Παρόλα αυτά, το ροδάκινο αποτελεί ένα από τα δημοφιλή φρούτα της περιοχής της Σκύδρας, ίσως και το δημοφιλέστερο, καθότι η καλλιέργειά του παρουσίαζε και παρουσιάζει θεαματική αύξηση του όγκου και της έκτασης παραγωγής του, ενώ φαίνεται ότι συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τα τελευταία, όμως, χρόνια, αν και η παραγωγή του ροδάκινου είναι μεγάλη, η τιμή πώλησής του είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους παραγωγούς αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι: υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη, για αύξηση των τιμών πώλησης του επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου; Κανείς πραγματικά δε γνωρίζει.

Πέρα, όμως, από το οικονομικό κομμάτι σχετικά με το ροδάκινο, το οποίο είναι και το σημαντικότερο, πρέπει να δούμε και άλλες διαστάσεις του, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τελικά την οικονομική ανάπτυξη, διότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι κομμάτι της ζωής μας. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολλά επίπεδα, προκειμένου να αποκτήσει της προσοχής που του αξίζει και να διαδραματίσει ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην ουσία, το ροδάκινο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα κομμάτι της τοπικής κουλτούρας μας. Ίσως τελικά με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποτελέσει μέσο ουσιαστικής ανάπτυξης της περιοχής μας.

Προτάσεις:

✔ Το ροδάκινο της ευρύτερης περιοχής της Σκύδρας, θα πρέπει να αποκτήσει ΠΟΠ (Προϊόν Ονομαστικής Περιοχής).

✔ Μουσείο ροδάκινου (φωτογραφικό υλικό από διαλογητήρια τα οποία μεσουρανούσαν πριν μερικές δεκαετίες, εργάτες, παλιές μηχανές επεξεργασίας του ροδάκινου κλπ.)

✔ Φεστιβάλ ροδάκινου.

✔ Προώθηση προϊόντων με βάση το ροδάκινο από τοπικούς φορείς (π.χ. μαρμελάδα, λικέρ, γλυκά, έκδοση βιβλίων μαγειρικής κλπ)

Θέλουμε και απαιτούμε να αποκτήσει το ροδάκινο τη θέση που του ανήκει και αξίζει. Θέλουμε να αποκτήσει την πολιτισμική του ταυτότητα και να προβληθεί, διότι τα αποτελέσματα πρόκειται να είναι θετικά.

 

Σκύδρα, Σεπτέμβριος 2017

Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ
Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura (Verona, Italia)

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας