Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο «Κτήμα Μαλίτα» το εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος TOPPS

Γράφει: ο Χρήστος Αθανασίου - Αναπληρωτής Καθηγητής | Επιστημονικός Υπεύθυνος
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο «Κτήμα Μαλίτα» το εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος TOPPS

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο «Κτήμα Μαλίτα» στον Τύρναβο το Σάββατο 14-10-2017 εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος TOPPS.

Προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση που θα συμβάλλει στην αλλαγή αυτών των εσφαλμένων πρακτικών και νοοτροπιών, εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και κατάρτισης των παραγωγών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο αντικείμενο της εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων με την επωνυμία TOPPS (από τα αρχικά Train Operators to Promote Best Practices and Sustainability).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) πραγματοποιούν σειρά ενημερώσεων και εκπαιδεύσεων, με στόχο να αναδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να εκπαιδεύσουν τους παραγωγούς στην τήρηση των ορθών πρακτικών σε όλα τα στάδια της εφαρμογής ενός φυτοπροστατευτικού.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρουσίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα επιφανειακά ύδατα, αλλά και έκθεσης των παραγωγών στα φυτοπροστατευτικά, εστιάζεται στο στάδιο πριν και μετά την εφαρμογή και όχι κατά την εφαρμογή (ψεκασμό). Η τήρηση όμως συγκεκριμένων βημάτων προετοιμασίας και η χρήση του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο αυτό.

Αυτές οι πηγές ρύπανσης, που είναι γνωστές και ως σημειακές πηγές, αφορούν πρωτίστως τα στάδια πριν και μετά τον ψεκασμό, τα οποία όμως, αν λάβουν χώρα σωστά, συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην επιτυχία του ψεκασμού, όσο και στην καλύτερη προστασία των εφαρμοστών.

Οι παραγωγοί που συμμετείχαν στην εκπαίδευση ενημερώθηκαν για τις σωστές πρακτικές σε όλα τα στάδια ενός ψεκασμού, παρακολούθησαν τη διαδικασία που αποδεικνύει αν το ψεκαστικό λειτουργεί σωστά ή διανέμει όχι ισομερώς το ψεκαστικό υγρό, παρέλαβαν υποστηρικτικό υλικό που θα τους βοηθά να υπολογίζουν εκ των προτέρων με ακρίβεια τον όγκο του ψεκαστικού υγρού που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των καλλιεργειών τους και βίωσαν, ίσως για πρώτη φορά, τον ορθό τρόπο πλύσης του ψεκαστικού μετά την εφαρμογή.

Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν για νέου τύπου ακροφύσια (μπεκ) που χρησιμοποιούνται προκειμένου να ελαχιστοποιείται η διασπορά του ψεκαστικού νέφους μακριά από την καλλιέργεια-στόχο, παράγοντας πολύ επιβαρυντικός για τη μόλυνση των γειτονικών επιφανειακών νερών.

Ταυτόχρονα, η μη ορθή βαθμονόμηση του ψεκαστικού είναι σαφές ότι προκαλεί τη μη σωστή κάλυψη των καλλιεργειών απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες. Έτσι, συχνά δίνεται η εντύπωση ότι τα φυτοπροστατευτικά δεν είναι αποτελεσματικά, ενώ στην πραγματικότητα, είναι η εφαρμογή τους που δεν έγινε σωστά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το site του προγράμματος στη διεύθυνση topps.agr.uth.gr

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας