Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

«Ζιζάνια – Αναγνώριση, Μορφολογία, Βιολογία, Κατάταξη, Ζημίες, Ωφέλειες, Διαχείριση», το νέο βιβλίο του καθηγητή κ. Πέτρου Χ. Λόλα (M.Sc. - Ph.D.)

«Ζιζάνια – Αναγνώριση, Μορφολογία, Βιολογία, Κατάταξη, Ζημίες, Ωφέλειες, Διαχείριση», το νέο βιβλίο του καθηγητή κ. Πέτρου Χ. Λόλα (M.Sc. - Ph.D.)

Η χώρα μας, λόγω των κατάλληλων και ευνοϊκών εδαφοκλιματικών της συνθηκών, ήταν και εξακολουθεί να είναι γεωργική χώρα, της οποία η οικονομία και η ανάπτυξη στηρίζεται καθοριστικά στον αγροτικό τομέα.

Όμως, αυτές οι ίδιες συνθήκες που ευνοούν την παρουσία μεγάλου αριθμού καλλιεργειών στον Ελλαδικό χώρο (βιομηχανικά φυτά, δενδρώδεις καλλιέργειες, αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, λαχανοκομικά φυτά, αμπέλι κλπ) είναι και εκείνες που ευνοούν την ανάπτυξη και συμβίωση πλήθους ζιζανίων στο ίδιο περιβάλλον με τις καλλιέργειες, προξενώντας, ανάλογα και με τις εκάστοτε κάθε φορά συνθήκες, μικρότερες ή μεγαλύτερες οικονομικές ζημίες σε αυτές.

1-Lolium---a

Τα ζιζάνια, σε αντίθεση με τους εχθρούς και τις ασθένειες, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη γεωργία. Εμφανίζονται κάθε χρόνο - συνήθως σε μεγάλους πληθυσμούς - και η μη αντιμετώπισή τους με διάφορες μεθόδους (προληπτικές, καλλιεργητικές και χημικές), έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων, την ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων, ακόμη και την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε όσους έχουν αλλεργική ευαισθησία.

Το μέγεθος της οικονομικής ζημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά το είδος και ο πληθυσμός των ζιζανίων είναι ο πιο σημαντικός. Πόσα είναι τα ζιζάνια στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταγραφεί επακριβώς αλλά στη βιβλιογραφία αναφέρονται περισσότερα από 150 είδη και σε ορισμένα κείμενα έως και 300, γιατί περιλαμβάνονται και πολλά αυτοφυή είδη εκτός αγρο-οικοσυστημάτων.

Για την κατάστρωση προγραμμάτων αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ζιζανίων είναι απαραίτητη η αναγνώρισή τους, και μάλιστα νωρίς - από το στάδιο του σπορόφυτου - και οπωσδήποτε η γνώση της βιολογίας και της οικολογίας τους. Το καινούριο βιβλίο του κ. Πέτρου Χ. Λόλα (σ. Καθηγητής Ζιζανιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών) με τίτλο «Ζιζάνια – Αναγνώριση, Μορφολογία, Βιολογία, Κατάταξη, Ζημίες, Ωφέλειες, Διαχείριση» που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας εξετάζει όλα τα παραπάνω θέματα.

Είναι ένας χρήσιμος οδηγός αναγνώρισης για περίπου 223 ζιζάνια στην Ελλάδα, μέσα από την παρουσίαση της μορφολογίας και της βιολογίας τους με τη μορφή πινάκων, εικόνων των χαρακτηριστικών τους γνωρισμάτων και έγχρωμου φωτογραφικού υλικού – 1.200 εικόνες ζιζανίων στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους με τα κοινά και τα επιστημονικά τους ονόματα (Κεφάλαιο 1) και μέσω κριτηρίων κατάταξης και ταξινόμησης (Κεφάλαιο 2). Στο Κεφάλαιο 3 παρουσιάζονται ειδικές πληροφορίες όπως οι ζημίες, οι ωφέλειες, οι νεοφανείς χρήσεις των ζιζανίων και κάποιες ιδιότητες τους, χάρη στις οποίες πλεονεκτούν έναντι των καλλιεργούμενων φυτών και στο Κεφάλαιο 4 εξετάζονται οι αρχές και οι μέθοδοι διαχείρισης των ζιζανίων και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, με κύριο στόχο τη διατήρηση και την προστασία του.

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας