Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής
Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου , η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή και οι συνέπειές της επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας.

 

Κλιματική αλλαγή και ξηρασία

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο οι ξαφνικές ξηρασίες θα αιφνιδιάζουν τα οικοσυστήματα και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν την εκδήλωση ξαφνικών ξηρασιών ενώ παράλληλα τα οικοσυστήματα ενδέχεται να βρεθούν απροετοίμαστα σε συνδυασμό με την εμφάνιση έντονων ελλείψεων νερού και ακραίων θερμοκρασιών να έχουν ως συνέπεια τη ραγδαία μείωση της παραγωγικότητας των οικοσυστημάτων.

CO2

Κλιματική αλλαγή και έδαφος

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο κύκλος άνθρακα διότι περιλαμβάνει τη συμμετοχή του εδάφους, των φυτών, των ζώων καθώς και του ανθρώπου.

Τα φυτά προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Έπειτα, μέσω της φωτοσύνθεσης, η ενέργεια του φωτός δεσμεύεται στους δεσμούς του άνθρακα και χρησιμεύει στα φυτά ως πηγή ενέργειας, ενώ ο άνθρακας επιστρέφει στην ατμόσφαιρα με τη μορφή CO2. Τα εναπομείναντα οργανικά υλικά αποθηκεύονται προσωρινά ως συστατικά της υπάρχουσας βλάστησης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος προστίθεται στο έδαφος με τη μορφή φυτικών υπολειμμάτων. Μέρος της φυτικής ύλης μπορεί να φαγωθεί από τα ζώα, το υπόλοιπο εκπνέεται στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς η απώλεια οργανικής ύλης του εδάφους συντελεί στην ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

grafima

Πώς τα φυτά αντιμετωπίζουν τη Κλιματική αλλαγή;

Τα φυτά κατά τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου έρχονται αντιμέτωπα με αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και αβιοτικούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και την επιβίωση τους. Οι βασικές στρατηγικές που αναπτύσσουν τα φυτά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες καταπόνησης είναι : η διαφυγή, η ανθεκτικότητα και η αποφυγή.

Διαφυγή: Τη στρατηγική αυτή την αναπτύσσουν τα φυτά προκειμένου να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο σε ευνοϊκές  περιβαλλοντικές συνθήκες, π.χ. φυτά τα οποία κατά τη θερινή περίοδο βρίσκονται μέσα στο έδαφος ως σπέρματα (θερόφυτα).

Ανθεκτικότητα: Τα φυτά παρουσιάζουν υψηλότερη μεταβολική δραστηριότητα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες σε σχέση με την μεταβολική δραστηριότητα που θα παρουσίαζαν σε ευνοϊκές συνθήκες.

Αποφυγή: Στην περίπτωση αυτή τα φυτά αναπτύσσουν μηχανισμούς οι οποίοι μετριάζουν τις επιπτώσεις των δυσμενών συνθηκών.

Πηγές:

1. https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/3305-i-klimatiki-allagi-tha-afksisei-ti-ksirasia-me-epiptosi-sti-meiosi-tis-paragogikotitas

2. https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/3620-to-fainomeno-tou-thermokipiou-to-edafos-kai-i-klimatiki-allagi

3. https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/3323-pos-symperiferontai-ta-fyta-stis-antiksoes-kairikes-synthikes

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας