Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023

Η Κλιματική Αλλαγή θα αυξήσει την ξηρασία με επίπτωση στη μείωση της παραγωγικότητας

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Η Κλιματική Αλλαγή θα αυξήσει την ξηρασία με επίπτωση στη μείωση της παραγωγικότητας

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο οι ξαφνικές ξηρασίες θα αιφνιδιάζουν τα οικοσυστήματα και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν την εκδήλωση ξαφνικών ξηρασιών και τα οικοσυστήματα ενδέχεται να βρεθούν απροετοίμαστα και η εμφάνιση έντονων ελλείψεων νερού και ακραίων θερμοκρασιών να έχουν ως συνέπεια τη ραγδαία μείωση της παραγωγικότητας των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αναφέρεται ότι η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας, εντείνει την εμφάνιση ξαφνικών ξηρασιών , που τις καθιστά πιο απειλητικές για τις καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα φαινόμενα ξηρασιών στις μέρες μας χαρακτηρίζονται πιο έντονα και εμφανίζονται ταχύτερα και απρόβλεπτα. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στην εμφάνιση ενός φαινομένου ξηρασίας που το αποκαλούν ως "flash droughts". Οι αιφνίδιες ξηρασίες δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στις καλλιέργειες των φυτών, καθώς οι βροχοπτώσεις που πραγματοποιούνται στη διάρκεια μιας ξερικής περιόδου είναι ανεπαρκής και τα εδάφη διαβρώνονται.

Η μελέτη έδειξε ότι η εντατικοποίηση της ξηρασίας συνδέεται άρρητα με την κλιματική αλλαγή και όσο θα αυξάνονται τα επίπεδα θερμοκρασιών, τόσο θα αυξάνονται και οι απρόβλεπτες ξηρασίες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, καθώς και στην υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι εκπομπές των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου ενισχύουν την εμφάνιση ξηρασιών. 

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν το φαινόμενο αυτό με αφορμή την καταστροφική ξηρασία των ΗΠΑ το 2012, όπου μια απρόβλεπτη ξηρασία που τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν μπόρεσαν να προβλέψουν, προκάλεσε οικονομικές απώλειες άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης στην Κίνα η λεκάνη του ποταμού Yangtze στέρεψε λόγω ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα ενέργειας καθώς δε λειτούργησαν οι μονάδες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο φαινόμενο, καθώς ολοένα και αυξάνεται. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν τα ανάλογα μέτρα και σχέδια προστασίας από την ξηρασία, ώστε ο πληθυσμός και οι αγρότες να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των φαινομένων.

 

Yuan, X., Wang, Y., Ji, P., Wu, P., Sheffield, J., & Otkin, J. A. (2023). A global transition to flash droughts under climate change. Science, 380(6641), 187-191.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας