Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024

Τι είναι τελικά το Σύστημα Γεωργικής Γνώσης & Καινοτομίας "AKIS";

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Τι είναι τελικά το Σύστημα Γεωργικής Γνώσης & Καινοτομίας "AKIS";
Το Σύστημα Γεωργικής Γνώσης & Καινοτομίας «AKIS» (Agricultural Knowledge & Innovation Systems) δημιουργήθηκε για να επιλύσει το χάσμα μεταξύ των ερευνητών και των παραγωγών. Το σύστημα ΑKIS μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα σύστημα εκπαίδευσης που έχει απώτερο σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων.

 

Θέματα που αφορούν προγράμματα γεωργικών συμβουλών καθώς και εκπαίδευσης/κατάρτισης επάνω στην έρευνα και στη καινοτομία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στοχεύουν στην εφαρμογή του AKIS. Για παράδειγμα το σύστημα περιγράφει καλλιεργητικές πρακτικές, γεωργικές συμβουλές, ερευνητικά προγράμματα κλπ.

Τι περιλαμβάνει το Σύστημα Γεωργικής Γνώσης & Καινοτομίας -AKIS;

1. Συγκέντρωση όλων των πληροφοριών από όλους τους φορείς σχετικά με την έρευνα, τη καινοτομία, την εκπαίδευση, τη κατάρτιση και κυρίως την εφαρμογή των γεωργικών συμβουλών.

2. Παρουσίαση όλων των προβλημάτων που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης των γεωργικών συμβούλων αλλά και των παραγωγών.

3. Απαρίθμηση όλων των συνεργασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων που είχαν θετικά αποτελέσματα με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση τους.

4. Προσδιορισμός της υπάρχουσας κατάστασης του αγροδιατροφικού τομέα καθώς και των μελλοντικών αναγκών του.

AKIS

Πώς τα μέρη ενός συστήματος αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους;

Το AKIS στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου ανταλλαγής γνώσεων με βάση τις ανάγκες των γεωργών. Για το λόγο αυτό, κινητοποιεί τους ερευνητές να υποστηρίξουν τους γεωργούς και να στραφούν σε μελέτες που είναι πιο κοντά στη καλλιεργητική πρακτική. Συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ γεωργικών συμβούλων και γεωργών ώστε οι συμβουλές τους να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τους στον αγρό. Δίνει τη δυνατότητα της μάθησης στους γεωργούς, μέσα από την εκπαίδευση τους με καταρτιζόμενους εκπαιδευτές. Δημιουργεί συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και αγροτών. Στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ίδιων των γεωργών.

Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να σταθούμε;

Ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των γεωργών

Οι γεωργοί έχουν τη συνήθεια να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τυχόν προβλήματα στη καλλιέργεια τους. Αυτό συμβαίνει διότι οι διάφορες έρευνες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πολλές φορές καταφεύγουν είτε σε διάφορες δοκιμές στον αγρό και κρίνουν με τα αποτελέσματα είτε στην αναζήτηση λύσεων από άλλους γεωργούς. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων μπορεί όντως να λύσει κάποια ζητήματα.

Καινοτομία απευθείας στον αγρό

Σε αυτή τη περίπτωση οι γεωργοί συνεργάζονται μεταξύ τους απευθείας στον αγρό. Έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδων παραγωγών και τη συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Με αυτό το τρόπο ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών με άμεσο τρόπο.

Μέσα ενημέρωσης στους γεωργούς

Τα τελευταία έτη ο τομέας της αγροτικής δημοσιογραφίας έχει ενισχυθεί καθώς ο παραγωγός μπορεί να παρακολουθήσει ακόμη και βίντεο για μια καλλιεργητική πρακτική χωρίς να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσφέρονται στο παραγωγό γρήγορα και εύκολα χρήσιμες πληροφορίες και καινοτόμες εφαρμογές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook, Instagram διαθέτουν την ικανότητα στο γεωργό να ανταλλάσσει πληροφορίες για τη καλλιέργεια του.

Συγκριτική Ανάλυση

Η «Συγκριτική Ανάλυση» επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα που αφορούν τη ποιότητα, το χρόνο και το κόστος για μία καλλιέργεια. Γίνεται σύγκριση μεταξύ διάφορων καλλιεργητικών μεθόδων, έτσι οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα προς όφελός τους.

«Η μελλοντική γεωργία θα είναι η γεωργία της γνώσης. Πρέπει όμως να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης επίτροπος της ΕΕ κ. Phil Hogan

Πηγές:

1.https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/fek4081_120724_ya357.pdf

2.https://eu-cap-network.ec.europa.eu/sites/default/files/publication/2023-05/eip-agri_brochure_agricultural_knowledge_innovation_systems_2018_gr_web.pdf

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας