Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Ειδικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση

Ειδικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση

Στην δημιουργία Αγροτικού Ταμείου, που θα χρηματοδοτεί τους αγρότες, προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κου. Βαγγέλη Αποστόλου.

Το ταμείο θα είναι ενταγμένο, ως τομέας, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη δημιουργία της οποίας προωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θα είναι έτοιμη τους πρώτους μήνες του 2016.

Ο κ. Αποστόλου, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο αγροτικό, και εξήγησε ότι το υπουργείο προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δια της δημιουργίας του Αγροτικού Ταμείου, το οποίο θα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ούτως ή άλλως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει μεγάλη περιουσία, χωράφια, κτήματα, ακίνητα κλπ.), και ως εκ τούτου θα μπορεί να παρέχει εγγυήσεις.

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, πιο πολύ από ποτέ καθώς σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδας τα τρακτέρ ξαναβγήκαν στους δρόμους, (Λάρισα, Κοζάνη, Τύρναβο κλπ)

apostolou plhrwmesΟ υπουργός απάντησε στα παράπονα των αγροτών ότι η κυβέρνηση τους θυσιάζει για τα 80 δισ. ευρώ, λέγοντας πως είναι δικαιολογημένο να παραπονιούνται από την πλευρά τους δεδομένου ότι η συμφωνία θα έχει επιπτώσεις στο φορολογικό κομμάτι. Δηλώνοντας πως γνωρίζουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους μετατρέψει σε θύματα, αφού υπερασπίζεται τις κοινοτικές ενισχύσεις (πρόγραμμα Κοινοτικής Ανάπτυξης), που αφορούν πάνω από 3,5 δις τον χρόνο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί όσο το επιτρέπουν οι κανονισμοί, να διαχειρίζεται σωστά τις ενισχύσεις, προσπαθώντας να τους βγάλει ακόμη έναν βραχνά, τους καταλογισμούς που συμποσούνται σε πάνω από 3 δις ευρώ.

Στην ερώτηση ότι οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί αγρότες της Ε.Ε. που δεν έχουν φτηνό πετρέλαιο και ρεύμα, ο Υπουργός δήλωσε πως έχουν ακριβότερο ρεύμα, ωστόσο έχουν υπόψη τους την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, να αποκτήσει ο αγροτικός κόσμος αναπτυξιακή δυνατότητα και ειδικά με το καινούριο πρόγραμμα. Η τήρηση βιβλίων Εσόδων – Εξόδων και γενικότερα η διαδικασία καταγραφής όλων όσων επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής θα τους παρέχει μια σχετική ελάφρυνση. Συμπληρώνοντας, πως όταν μιλά για ελαφρύνσεις αναφέρεται πως έχοντας ένα 23% ΦΠΑ το οποίο πρέπει να πληρώσουν, εάν τηρήσουν βιβλία εσόδων - εξόδων, τότε το τμήμα του ΦΠΑ που θα πληρώσουν θα συμψηφισθεί με το εισπραττόμενο ΦΠΑ, ώστε και τους ίδιους θα απαλύνει από πρόσθετο κόστος, και για την πολιτεία θα προκύψει καλό δημοσιονομικό όφελος, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως ισοδύναμο!

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό αν είναι σωστό να φορολογούνται οι ενισχύσεις αφού μπορεί να θεωρηθεί πως από το ένα χέρι τους τα δίνει η κυβέρνηση και από το άλλο τους τα παίρνει, απαντά πως σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπάρχει φορολόγηση και πως θα επιμείνει η κυβέρνηση να μείνει ένα ποσοστό αφορολόγητο και κυρίως θα προσπαθήσει να απαλλάξει από τη φορολογία τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δίνονται ως βοήθεια , ποσό που ανέρχεται στα 500-600 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στη διάρκεια απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος πάνω από 21 ημέρες, και στον κίνδυνο που πιθανόν να επέλθει η χώρα λόγω των αθρόων εισαγωγών από τις βορειο - ευρωπαϊκές χώρες και με πιθανή επίπτωση στην ελληνική αγελαδοτροφία απάντα πως οπωσδήποτε η απελευθέρωση των ποσοστώσεων και η επιμήκυνση κατανάλωσης λόγω παστερίωσης, είναι ένα πρόβλημα, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αν και οι βιομηχανίες και όσοι ασχολούνται με το γάλα φερθούν και λίγο ας πούμε, εθνικά. Δηλαδή: Υπάρχει κανονισμός που επιτρέπει προαιρετικά να μπει η χώρα παραγωγής. Άρα οι βιομηχανίες που επεξεργάζονται το ελληνικό γάλα αν βάλουν την ετικέτα του ΑΓΡΟΣΕ (και εκεί ρητά αναφέρεται ότι πρόκειται για ελληνικό γάλα), βοηθούν πολύ ώστε ο καταναλωτής να το προτιμήσει – άλλωστε ο Έλληνας καταναλωτής θέλει φρέσκο ελληνικό γάλα.

Για το τσίπουρο προς το παρόν ο Υπουργός ανέφερε πως δεν είναι στα προαπαιτούμενα αλλά έχει ανοίξει μια συζήτηση στην Ε.Ε., ενώ υπάρχει και μια τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων! Πλέον καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει ένας διαχωρισμός στα σημεία πώλησης που συνδέονται καθαρά με την αγροτική διαδικασία, το χωριό δηλαδή, τις τοπικές συνήθειες, αλλά γενικώς θα μπούμε σε μια διαδικασία τυποποίησης. Η φορολογία έτσι κι αλλιώς θα γίνει!

Τέλος, για την δυνατότητα αποζημίωσης στους αγρότες που πλήγηκαν από το εμπάργκο της Ρωσίας απαντά πως αυτοί που θίχτηκαν έχουν λάβει κάποια αποζημίωση. Υπάρχει η ελπίδα να ανοίξει ξανά η αγορά αλλά είναι δύσκολο έξω από τις προδιαγραφές της Ε.Ε.. Στις 20 του μηνός έρχεται και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης με σκοπό να γίνει μια συζήτηση για τα αγροτικά. Το πρόβλημα είναι ότι όταν υπάρχει το εμπάργκο, είναι δύσκολο να το παρακάμψουμε, πόσο μάλλον όταν η ίδια η Ρωσία δεν παίρνει μια απόφαση για δυο-τρία προϊόντα. Άρα είμαστε μακριά ακόμη για άνοιγμα εκ νέου της ρωσικής αγοράς.

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας