Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς το 90% της Βασικής Ενίσχυσης - πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς το 90% της Βασικής Ενίσχυσης - πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα

Μεγάλες αποκλίσεις και... ορισμένους αποκλεισμούς επιφύλαξε η πληρωμή του 90% της βασικής ενίσχυσης για πρώτη φορά φέτος με βάση τις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνουν ότι οι λογαριασμοί πιστώθηκαν ήδη στο σύνολό τους από το απόγευμα της Δευτέρα με τα χρήματα της πρώτης δόσης των αμέσων ενισχύσεων συνολικού ύψους 1.010.217.964,51 € που αφορά 564.624 παραγωγούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από δικαιούχους ενισχύσεων που πήγαν στο ΑΤΜ αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τα χρήματα kondulia agrotesμπήκαν πράγματι στους λογαριασμούς, αλλά είναι διαθέσιμα για ανάληψη από το πρωί της Τρίτης, εφόσον έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Για τις άλλες τράπεζες τα χρήματα είναι διαθέσιμα από την Τετάρτη.

Από τα ποσά που είδαν αναρτημένα ως αξία δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πλειοψηφία των παραγωγών πήρε περίπου το 90% και υπολείπεται ένα 10% για τον Ιούνιο. Τον Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα δοθεί η "πράσινη ενίσχυση", που αυτή τη στιγμή είναι ακόμα αδύνατον να προσδιοριστεί το ποσό ανά στρέμμα. Στη συνέχεια, μέσα στην Άνοιξη θα δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και το πριμ των νέων αγροτών.

Για να αποφευχθεί η σύγχυση θα πρέπει να σημειωθεί το εξής: Με βάση τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ η «βασική ενίσχυση» (της οποίας οι δικαιούχοι παίρνουν σήμερα το 90%) αντιστοιχεί στο 60% των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή του συνόλου του τσεκ. Το υπόλοιπο 40% είναι το «πρασίνισμα» που αντιστοιχεί στο 30%, οι συνδεδεμένες (8%) και το πριμ των νέων γεωργών (2%).

Άρα οι αγρότες σήμερα δεν παίρνουν, σε καθαρό ποσό, πάνω από το 50% - 55% των συνολικών ενισχύσεων που δικαιούνται.

Σύμφωνα με όσα έχουν πεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα δοθεί το «πρασίνισμα», περί την άνοιξη θα δοθούν οι συνδεδεμένες και το πριμ των νέων αγροτών και περί τον Ιούνιο θα δοθεί το υπόλοιπο 10% της βασικής ενίσχυσης (όπως είπαμε σήμερα πληρώνεται το 90%).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφτάνουν από αγρότες, όσοι κτηνοτρόφοι είχαν ειδικά δικαιώματα δεν πήραν το 90% της βασικής ενίσχυσης και θα περιμένουν την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Επίσης, περισσότεροι είναι αυτοί που είχαν δέντρα και πήραν χρήματα για αροτραία, γιατί δεν επέλεξαν το αντίστοιχο "κουτί" της αίτησης που θα τους μετέτρεπε τα δικαιώματα, χάνοντας ένα ποσοστό της βασικής ενίσχυσης. Ακόμη περιμένουμε να δούμε περισσότερες αντιδράσεις και ενστάσεις από τους δικαιούχους.

Σε σχέση με πέρυσι πάντως, οι μειώσεις είναι εμφανείς και ξεκινούν από το 15%, που είναι οριζόντια μείωση για όλες τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ και φτάνουν ως και το 45%, σε κάποιες περιπτώσεις, για όσους έπαιρναν υψηλές επιδοτήσεις ανά στρέμμα.

 

Πηγή: agro24

 

 

 

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας