Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015

Οι έξι αλλαγές και η εκκρεμότητα στη φυτοπροστασία που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι έξι αλλαγές και η εκκρεμότητα στη φυτοπροστασία που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε έξι αλλαγές που θα ολοκληρωθούν είτε άμεσα είτε μέσα στο επόμενο τρίμηνο, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον τομέα της φυτοπροστασίας, όπως αποκάλυψε χθες στέλεχος του υπουργείου σε άτυπη συνάντηση με τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας.

  fytoprostasiaΟι αλλαγές είναι οι εξής:

  • Υπογράφτηκε η απόφαση και θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα που επιτρέπει να γίνονται απλές τροποποιήσεις στις εγκρίσεις των αδειών γεωργικών φαρμάκων χωρίς να παρεμβάλεται το Μπενάκειο Ινστιτούτο, μειώνοντας αρκετά τη γραφειοκρατία και το χρόνο που χρειάζονται αυτές οι τροποποιήσεις.
  • Αλλάζει, όπως έχει ήδη αναγγείλει το υπουργείο, η εξέταση για το πιστοποιητικό χρήσης γεωργικών φαρμάκων. "Θα εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό σύστημα με την ευθύνη των ΔΑΟΚ, θα έχουν λόγο και τα ΚΕΚ αλλά η ευθύνη των εξετάσεων θα είναι στις ΔΑΟΚ", αναφέρθηκε από το στέλεχος του υπουργείο, εξηγώντας την πιο βασική αλλαγή, ενώ δεσμεύτηκε ότι το νέο έντυπο ερωτηματολόγιο εξέτασης θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες μέρες.
  • Αναμορφώνεται το σύστημα συνταγογράφησης. Η βασική λογική είναι ότι όλοι οι πυλώνες του εφαρμοστικού νόμου σε σχέση με τα φυτοπροστατευτικά θα έχουν έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Το υπουργείο θα ακολουθήσει μία άνα τρίμηνο steb by step αναθεώρηση της εφαρμογής της συνταγογράφησης, ώστε η ολοκλήρωσή της να γίνει μέχρι το Νοέμβρη του 2016. Ήδη είναι έτοιμη και θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα εξαιρεί από τη συνταγογράφηση τα δασικά και τα αρωματικά φυτά και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας.
  • Το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους για τη χρήση και διάθεση ερασιτεχνικών φαρμάκων, οπότε εκτιμάται ότι μέσα στο Γενάρη θα κλείσει και αυτό το θέμα.
  • Το Γενάρη "θα ανοίξει η κουβέντα για τις κατ' εξαίρεση άδειες κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών. Πρέπει να βρούμε έναν θεσμικό τρόπο. Αυτό συζητάμε, υπάρχουν ιδέες, πιστεύω ότι μέχρι το Φλεβάρη θα το λύσουμε".
  • Τέλος Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη θα ανοίξει και το θέμα με τα ψεκαστικά μηχανήματα και πώς θα εφαρμοστούν όλες αυτές οι διατάξεις του νέου κανονισμού περί βαθμονόμησης, ελέγχων κ.λπ..

Το μόνο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και ως προς αυτό δεν έχει βγει ακόμα καμία ανακοίνωση, είναι το θέμα των ληγμένων γεωργικών φαρμάκων.

Η διάταξη που ήταν να ψηφιστεί μαζί με το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες αποσύρθηκε και έκτοτε δεν θέλει κανείς να μιλήσει δημοσίως για το συγκεκριμένο θέμα. Παρ' όλο που όλοι συμφωνούν ότι τόσο ο όρος "ληγμένα γεωργικά φάρμακα" ήταν λάθος όσο και οι αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

Πηγή: agro24

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας