Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Φυτοπροστασία Ελιάς στην έναρξη της βλάστησης 

Περιφερειακό κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων
Φυτοπροστασία Ελιάς στην έναρξη της βλάστησης 

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή (άστατος καιρός), ευνοούν ιδιαίτερα τις μολύνσεις από μύκητες. Κρίνεται αναγκαίος ο προληπτικός ψεκασμός, όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά.

Έτσι παρατηρούνται τα πρώτα ζεύγη νέων φύλλων και ολοκληρώνεται το στάδιοτου σχηματιμσού των ανθοταξιών (στάδιο C) στις παραλιακές και πρώιµες περιοχές. Στις µεσοπρώιµες ξεκινάει η έκπτυξη των οφθαλµών και σταδιακά η πρώτη εµφάνιση των ανθοταξιών (στάδιο Β και έναρξη σταδίου C).

Στους περισσότερους ελαιώνες της πρώιµης ζώνης παρατηρείται ανοµοιόµορφη εξέλιξη της νέας βλάστησης και διαταραγμένη έκπτυξη οφθαλμών.

STADIA B C

DIATARAXES


Κ Α Λ Ο Κ Ο Ρ Η (Calocoris trivialis)

Διαπιστώσεις:

Έντοµο πολυφάγο, ζηµιώνει περιστασιακά και κατά τόπους την ελιά, καταστρέφοντας µέρος ή ολόκληρη την ανθοταξία. Νύµφες και ακµαία τρέφονται στα ζιζάνια που βρίσκονται κάτω από τα ελαιόδεντρα (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, ζοχός, βρούβα). Τα κρίσιµα βλαστικά στάδια της ελιάς που µπορούν να προσβληθούν από την καλόκορη είναι από την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλµών µέχρι λίγο πριν την άνθιση. Συνήθως δεν προκαλεί ζηµιές οικονοµικής σηµασίας.

KALOKORH

Οδηγίες:

►Συστήνεται να μην απομακρύνεται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης, ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τις ελιές, για αναζήτηση τροφής και να περιοριστούν πιθανές προσβολές στην ανθοφορία. Όπου υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης των ζιζανίων νωρίς, να αφήνονται ζώνες ακαλλιέργητες διάσπαρτες μέσα στα περιθώρια του ελαιώνα.

► Έλεγχος πληθυσμού του εντόμου: Μετά την εμφάνιση ανθοταξιών ελέγχετε τακτικά τις ελιές τινάζοντας κλαδιά πάνω σε λευκή επιφάνεια ή λευκό χαρτί (κατάρριψη και καταµέτρηση εντόµων). Οι νύμφες και τα ακμαία έχουν χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα. 

Συστήνεται χηµική αντιµετώπιση µόνο όταν η ανθοφορία είναι περιορισµένη και διαπιστώνετε σηµαντικό αριθµό εντόµων (6–7 έντοµα ανά κλαδί µήκους 50 – 60 εκ), ικανό να προκαλέσει οικονομική ζημιά στην παραγωγή.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Βeta-cyfluthrin, Lamda cyhalothrin, Άλατα λιπαρών οξέων. Επέµβαση πριν την άνθιση.


Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ Η Σ (Prays oleae)

Οι προνύµφες που διαχείµασαν στα φύλλα συµπληρώνουν την ανάπτυξή τους στην ακραία τρυφερή βλάστηση και στις ανθοταξίες.

Διαπιστώσεις:

Οι προσβολές αυτής της περιόδου είναι περιορισµένες και δεν δικαιολογούν καµία επέµβαση.


Κ Ε Ρ Κ Ο Σ Π Ο Ρ Α (Pseudocercospora cladosporioides)

 &

 Κ Υ Κ Λ Ο Κ Ο Ν Ι Ο (Spilocaea oleaginea)

Μυκητολογικές ασθένειες που παρατηρούνται με μεγάλη ένταση σε περιοχές αυξημένης υγρασίας που προκαλούν αρχικά κηλίδωση και στη συνέχεια αποφύλλωση και εξασθένιση των προσβεβληµένων ελαιοδέντρων. Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου ευνοούν νέες μολύνσεις, ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχές.

Το κυκλοκόνιο εκδηλώνεται με το σχηματισμό κυκλικών καστανών κηλίδων γνωστών ως “µάτια παγωνιού” στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλονται τα παλιότερα φύλλα σε κλαδιά χαμηλά στις ποδιές.

KERKOSPORA KYKLOKONIO

Η κερκόσπορα σχηµατίζει σκούρο µεταχρωµατισµό µόνο στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια που εξελίσσονται σε ξηράνσεις και τα φύλλα πέφτουν. Νέες µολύνσεις ευνοούνται σε περιοχές µε υψηλή σχετική υγρασία ή µετά από ανοιξιάτικες βροχές.

Οδηγίες:

► Η αραιή φύτευση και το κλάδεµα συµβάλλουν στην αντιµετώπιση των ασθενειών.

► Σε περιοχές που ευνοούνται οι ασθένειες συστήνεται προληπτικός ψεκασµός µε χαλκούχα και άλλα εγκεκριµένα µυκητοκτόνα για την προστασία της νέας βλάστησης, όταν αυτή είναι 2-5εκ.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

► Χαλκούχα µυκητοκτόνα, fenbuconazole, difenoconazole, dodine, trifloxystrobin, tebuconazole, tebuconazole+trifloxystrobin, kresoximmethyl, pyraclostrobin µόνο σε ε̟ιτρα̟έζιες ̟οικιλίες, macnozeb εκτός των ποικιλιών Κορωνέικη και Καλαµών.

Προσοχή: Αποφύγετε αυστηρά τη χρήση χαλκού κατά την άνθιση.

  • Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
  • Οι επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική.
  • Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, π.χ. βροχή, άνεμος.

 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας