Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

Συνεχίζονται οι προσβολές Φώμοψης & Πολυστίγμωσης στις Αμυγδαλιές

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Συνεχίζονται οι προσβολές Φώμοψης & Πολυστίγμωσης στις Αμυγδαλιές

Συνεχίζεται η παρουσία της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) καθώς και Πολυστίγμωσης (Polystigma ochraceum) σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας, Ν. Λάρισας και Φθιώτιδας.

ΦΩΜΟΨΗ Η ΕΛΚΟΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ

Phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali)

fomopsh amygdalias

Ενεργός παραμένει ο παθογόνος μύκητας της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αμυγδαλιές.

Έντονες προσβολές παρατηρούνται από το παθογόνο σε Αμυγδαλεώνες της επαρχίας Ελασσόνας, στο Δομένικο και στο Συκούριο του Νομού Λάρισας μετά της βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καθώς επίσης ενεργός παραμένει και σε Αμυγδαλεώνες των Νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας. και Φθιώτιδας, Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση της ασθένειας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό. Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος. Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο-ανεξαρτήτου εποχής) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-360 C (άριστη 27-290 C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ:

Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών του παθογόνου. Όταν τα προσβεβλημένα κλαδιά μετά την αφαίρεση παραμείνουν στον Αμυγδαλεώνα ή ενσωματωθούν στο έδαφος αυτού αποτελούν εστίες για την πραγματοποίηση νέων μολύνσεων.

Χημικά μέτρα: Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της πολυστίγμωσης.boscalid,Iprodione,pyraclostrobin(TRIGRAMM),Fenbuconazolκαι επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ

(Polystigma ochraceum)

polystigmwsh amygdalia

Συνεχίζεται η εμφάνιση της η πολυστίγμωση μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις με έντονες προσβολές σε Αμυγδαλεώνες της επαρχίας Ελασσόνας Δομένικο, καθώς και σε άλλες περιοχές του Ν.Λαρισας Ν. Μαγνησίας ,και Ν.Φθιώτιδας.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Να γίνει ψεκασμός των δένδρων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως tribasic copper sulfate κ.α. Σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φώμοψης.


Δεελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας