Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

Μαργαρόνια της Ελιάς - Ο εχθρός που προσβάλει την τρυφερή βλάστηση

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Μαργαρόνια της Ελιάς - Ο εχθρός που προσβάλει την τρυφερή βλάστηση

Το έντομο προσβάλλει κυρίως την νέα βλάστηση . Οι προνύμφες εγκαθίστανται και παρασιτούν εις βάρος των κορυφών και των φύλλων των νέων βλαστών. 

Έντομο: Palpita unionalis (Lepidoptera,Pyralidae) (συν. Margaronia unionalis, Glyphodes unionalis)

Περιγραφή - Βιολογικός κύκλος

Το ενήλικο έντομο είναι μία μικρή λευκή πεταλούδα μήκους περίπου 11-15mm και άνοιγμα πτερύγων 28-30mm. Το σώμα του είναι καλυμμένο από λευκά λέπια και έχει την χαρακτηριστική λάμψη που έχουν και οι πτέρυγες. Αργότερα, η πλήρως αναπτυγμένη προνύμφη έχει σκούρο πράσινο, λαμπερό χρώμα και διαστάσεις 20-25 x 4mm.

Ο αριθμός των γενεών που παρουσιάζει το έντομο ποικίλει ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, την βλαστική κατάσταση των διαθέσιμων ξενιστών και ίσως παίζουν ρόλο και κάποιοι άλλοι παράγοντες.

Palpita unionalis elia fyllo diabrosi 7

Στην Ελλάδα φαίνεται πως το έντομο έχει 4-5 γενεές το έτος. Η διαχείμαση γίνεται συνήθως στο στάδιο της προνύμφης, αλλά μπορεί να γίνει και σε οποιοδήποτε άλλο ανήλικο στάδιο.

Την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο), συμπληρώνεται η ανάπτυξη του διαχειμάσαντος ατόμου και περνά στην ενηλικίωση. Αφού πραγματοποιηθεί η σύζευξη, τα θηλυκά τοποθετούν τα αυγά τους στα νέα φύλλα του δένδρου, είτε στην επάνω είτε στην κάτω επιφάνεια. Οι νεοεκκολαφθείσες προνύμφες εγκαθίστανται αρχικά στα φύλλα. Ενώνουν με μετάξινα νήματα τα φύλλα και ανάμεσα σε αυτά τρέφονται με τα παρεγχυματικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφη την επιδερμίδα.

Αργότερα, κατά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μετακινούνται στους καρπούς. Όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, νυμφώνονται ανάμεσα στα φύλλα ή σε άλλες προστατευμένες θέσεις, όπως σε ρωγμές του φλοιού του δένδρου.

Συμπτώματα - Ζημία

Το έντομο προσβάλλει κυρίως την νέα βλάστηση. Οι προνύμφες εγκαθίστανται και παρασιτούν εις βάρος των κορυφών και των φύλλων των νέων βλαστών. Τρέφονται από το παρέγχυμα των φύλλων ή τρώνε ολόκληρα φύλλα, τα οποία έχουν ενώσει με μετάξινα νήματα.

Palpita unionalis elia fyllo diabrosi 1

Επίσης προσβάλλουν τα κλειστά άνθη, τους μίσχους των φύλλων και τους πράσινους καρπούς.

Η προσβολή των μίσχων μπορεί να οδηγήσει σε φυλλόπτωση.

Οι προσβεβλημένοι καρποί εμφανίζουν φαγώματα ακανόνιστου σχήματος και η διάβρωση του μεσοκαρπίου μπορεί να είναι ολοκληρωτική.

Συνήθως η ζημιά από την προσβολή δεν είναι σημαντική σε δένδρα μεγάλης ηλικίας, αλλά όταν το έντομο προσβάλλει φυτώρια δενδρυλλίων ελιάς μπορεί να παρατηρηθεί πλήρης καταστροφή των φυτών.

Palpita unionalis elia nimfi 1

Τρόποι καταπολέμησης

Καλλιεργητικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα καλλιεργητικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ

Χημικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα  Χημικά μέτρα αντιμετώπισης  πατώντας ΕΔΩ

Βιολογικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα Βιολογικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ 


 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της Ελιάς και άλλες καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα.

FARMALEARN icon

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας