Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022

Κερασιά: Άμεση αντιμετώπιση για Μύγα της Κερασιάς και Κηλιδόπτερη δροσόφιλα (Drosophila suzukii)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κερασιά: Άμεση αντιμετώπιση για Μύγα της Κερασιάς και Κηλιδόπτερη δροσόφιλα (Drosophila suzukii)

Η Μύγα της Κερασιάς αποτελεί πολύ σοβαρό εχθρό των κερασιών. Εμφανίζεται συνήθως προς τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και εναποθέτει τα αυγά της στο εσωτερικό των μικρών καρπών.

Μύγα της κερασιάς (Rhagoletis cerasi)

myga ths kerasias

Από τα αυγά αυτά αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών. Οι προνύμφες αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξη τους βγαίνουν από το κεράσι, πέφτουν στο χώμα και διαχειμάζουν.

Συστάσεις – Χημική καταπολέμηση

Συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και επανάληψη μετά από δέκα (10) ημέρες κυρίως στις όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής.

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των ημερών πριν τη συγκομιδή, όπου για πρώιμες ποικιλίες θα ήτανε καλύτερο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά σκευάσματα.

Κηλιδόπτερη δροσόφιλα (Drosophila suzukii)

Η κηλιδόπτερη δροσόφιλα είναι ένα πολυφάγο είδος που προσβάλει τους καρπούς μεγάλου αριθμού καλλιεργειών.

Η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δεύτερη ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προσβολή παρατηρείται κατάρρευση των καρπών. Στις τροφικές παγίδες της ΔΑΟΚ Δράμας, διαπιστώθηκε η παρουσία πληθυσμού του εντόμου.

Συστάσεις – Χημική καταπολέμηση

Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν στο παρελθόν προσβολές κηλιδόπτερης δροσόφιλας συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση με τη ραγολέτιδα κυρίως στις όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής, με δραστικές ουσίες που έχουν δράση και στους εχθρούς.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δυο εχθρών

Να μην αφήνονται στα δένδρα ασυγκόμιστοι καρποί στο τέλος της περιόδου και να ενσωματώνονται στο έδαφος τυχόν υπολείμματα καρπών.

Κατάλληλο κλάδεμα δένδρων ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός τους και να μην δημιουργούνται ευνοϊκές για το έντομο θερμοκρασίες.


 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας