Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022

Γεωργικά λάδια και η χρήση τους στην φυτοπροστασία των καλλιεργειών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Γεωργικά λάδια και η χρήση τους στην φυτοπροστασία των καλλιεργειών

Τα ορυκτέλαια που χρησιµοποιούνται στην γεωργία προέρχονται από απόσταξη του ακάθαρτου πετρελαίου για την απομάκρυνση τυχόν µη επιθυμητών ενώσεων.

Συνήθως, περιέχουν υψηλό ποσοστό ολεφινών, ακόρεστων ναφθενίων (κυκλενίων) και αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Για να απομακρυνθούν όσο είναι δυνατόν οι φυτοτοξικοί παράγοντες διενεργείται η λεγόμενη "θειώνωση" των ακάθαρτων ορυκτελαίων, µε την επεξεργασία τους µε πυκνό θειικό οξύ, υγρό διοξείδιο του θείου ή φουρφουράλης.

Τα ορυκτέλαια στη γεωργία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στη συνέχεια σταδιακά βελτιώνοντας την τεχνολογία παραγωγής τους εφαρμόζονται με ασφάλεια και με πολύ καλά αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό καλλιεργειών για την αντιμετώπιση των επιζήμιων ακάρεων, εντόμων και μυκήτων. Οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες και η απαίτηση των καταναλωτών για γεωργικά προϊόντα ασφαλή και υψηλής ποιότητας αναβάθμισαν την χρήση τους στην γεωργία εξαιτίας των πλεονεκτημάτων τους σαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Τα ορυκτέλαια είναι μείγματα χημικών ενώσεων και παράγονται από την διύλιση του αργού πετρελαίου. Οι χημικές ενώσεις τους περιέχουν διάφορους τύπους υδρογονανθράκων με τα παράγωγά τους.

SPRAY

Είναι μείγματα οργανικών ενώσεων των οποίων οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν δηλαδή τον χρόνο εφαρμογής, τη δόση, τους εχθρούς που θα καταπολεμήσουν, γι’ αυτό και κατατάσσονται σε τρεις τύπους:

► χειμερινά

► θερινά

► και ανώτερα λάδια

Είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα που δρουν δια της επαφής, δεν αφήνουν υπολείμματα, γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τη συγκομιδή. Η προσθήκη τους σε ψεκαστικό διάλυμα εντομοκτόνου ή ακαρεοκτόνου αυξάνει την προσκολλητικότητα και την καλύτερη κατανομή του μείγματος στη φιλική επιφάνεια, εμποδίζει το ξέπλυμα με αποτέλεσμα να αυξάνει την διάρκεια δράσης και την αποτελεσματικότητα του ψεκαστικού μείγματος.

Χειμερινά λάδια ή χειμερινοί πολτοί

Τα χειμερινά λάδια ή χειμερινοί πολτοί συνήθως χρησιμοποιούνται την περίοδο του λήθαργου και νωρίς την άνοιξη πριν από το φούσκωμα των ματιών μόνοι τους ή σε μείγματα οργανοφωσφορικά, για την καταπολέμηση διάφορων μορφών εντόμων (κοκκοειδή, ψύλλες) και ακάρεων κυρίως εκείνων των ειδών που διαχειμάζουν στο στάδιο του χειμερινού ωού και προσβάλλουν διάφορες πολυετής καλλιέργειες οπωροφόρων, καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων.

Θερινά λάδια

Τα θερινά λάδια που ονομάζονται και θερινοί πολτοί χρησιμοποιούνται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα θερινά λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μόνα τους ή με συνδυασμό ακαρεοκτόνου και εντομοκτόνου για την βελτίωση της δράσης τους έναντι πολλών ακάρεων και εντόμων (κοκκοειδή, φυλλοδέτη, ψύλλες, ανθονόμο, φυλλορίχτης, καρποκάψα).

Ανώτερα λάδια

Τα ανώτερα λάδια χρησιμοποιούνται συνήθως σε ευαίσθητες καλλιέργειες όπως είναι τα καλλωπιστικά και τα κηπευτικά. Αυτά όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους δίνουν αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα εναντίον των τετράνυχων και του αλευρώδη, όταν εφαρμόζονται με ένα εκλεκτικό ακαρεοκτόνο ή εντομοκτόνο για την βελτίωση της δράσης του και τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Ο βασικός τρόπος που ένα λάδι σκοτώνει τα έντομα είναι η πρόκληση ασφυξίας σε αυτά. Το λάδι μπλοκάρει τις διόδους αναπνοής του εντόμου. Δρα με φυσικό τρόπο δημιουργώντας ένα φιλμ το οποίο προκαλεί ασφυξία των εντόμων στόχων. Επίσης, διαταράσσεται ο μεταβολισμός των αυγών των εντόμων και η ικανότητα ορισμένων από αυτά να τρέφονται, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους.

Ορυκτέλαια χαρακτηριζόμενα ως παραφινικά, για τον λόγο ότι περιέχουν υψηλό ποσοστό αλειφατικών υδρογονανθράκων µε ανοικτή αλυσίδα, θεωρούνται γενικά σαν ισχυρότερα ενάντια στα αυγά των ακάρεων.

 

ΠΗΓΕΣ

Σταυράκη, Ε. (2015). Προκαταρτικές παρατηρήσεις επί της πληθυσμιακής διακύμανσης του Eutetranychus orientalis (Klein) σε εσπεριδοειδή του νομού Αττικής.

Πάκος, Κ. (2011). Η ανθεκτικότητα των ακάρεων στα ακαρεοκτόνα.

Λεβεντάκης, Χ., & Βαγιανός, Α. (2008). Εισροές φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη βιολογική γεωργία με βάση τον κανονισμό 2092/91.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας