Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023

Τι είναι τα λάδια και οι θερινοί πολτοί;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Τι είναι τα λάδια και οι θερινοί πολτοί;

Τα παρασιτοκτόνα με βάση το πετρέλαιο είναι ένας αποτελεσματικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος αντιμετώπισης πολλών επιβλαβών εντόμων καθώς και μερικών ασθενειών.

Η πλειοψηφία των ελαίων ελέγχου παρασίτων είναι κάποιο είδος ορυκτελαίου, ένα εξευγενισμένο πετρελαϊκό προϊόν.

Το λάδι συνήθως συνδυάζεται με κάποιο τύπο γαλακτωματοποιητή έτσι ώστε να μπορεί να αναμιχθεί με νερό και να χρησιμοποιηθεί μέσω του ψεκασμού.

Τα λάδια έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλή ως ένας τρόπος για τον έλεγχο των προβλημάτων των παρασίτων στα οπωροφόρα δέντρα.

Τα οπωροφόρα δέντρα αποτέλεσαν μοναδική περίπτωση επειδή ήταν από τη μία επιρρεπή σε εχθρούς και ασθένειες, και από την άλλη, δεν υπήρχε η δυνατότητα να εφαρμοσθεί σε αυτά ένα οποιοδήποτε φυτοπροπροστατευτικό προϊόν την οποιαδήποτε χρονική στιγμή. 

Ο λόγος είναι επειδή φέρουν καρπούς, οι οποίοι είναι βρώσιμα προϊόντα και τα υπολείμματα του εντομοκτόνου θα αποτελούσαν πρόβλημα, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τα ωφέλιμα έντομα-επικονιαστές.

Έτσι, ένα εντομοκτόνο με βάση το πετρέλαιο αναπτύχθηκε για χρήση κατά τη διάρκεια της περιόδου του λήθαργου των οπωροφόρων, πριν την εκκίνηση της άνθησης.

Τα έλαια μπορούν και σκοτώνουν διαχειμάζοντα έντομα, όπως αφίδες, ακάρεα και ψώρες.

horticulturaloil cover

Τα πρώτα έλαια ήταν βαριά και δεν υπήρχε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ενεργά φυτά ή υπήρχε ο κίνδυνος της φυτοτοξικότητας.

Αργότερα, τα έλαια εξευγενίστηκαν περαιτέρω για την παραγωγή ελαίων ελαφρύτερου βάρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου χωρίς να βλάψουν πολλές καλλιέργειες.

Σήμερα αναφερόμενοι σε αυτά τα έλαια εννοούμε σκευάσματα τα οποία εφαρμόζονται σε καλλιέργειες μία συγκεκριμένη περίοδο, την περίοδο του ληθάργου.

Οι θερινοί πολτοί ή οι πολτοί που εφαρμόζονται όλες τις εποχές του χρόνου είναι μια ελαφρύτερη εκδοχή των ελαίων σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του λήθαργου.

Παρόλα αυτά θα πρέπει πάλι η εφαρμογή αυτών των σκευασμάτων να γίνεται με προσοχή διότι τα φυτά στα οποία έχουν εφαρμοσθεί έλαια είναι επιρρεπή στην επίδραση του καυτού ήλιου καθώς επίσης μερικά φυτά είναι μη ανεκτικά στα λάδια γενικά.

Πλέον, τα περισσότερα λάδια εφαρμόζονται σε συνδυασμό με άλλα εντομοκτόνα σκευάσματα ώστε ο έλεγχος των εχθρών να είναι ευρύτερος και η πιθανότητα φυτοτοξικότητας μικρότερη.

phytotoxicity

Πώς ακριβώς τα λάδια ελέγχουν τα έντομα;

Ο βασικός τρόπος που ένα λάδι σκοτώνει τα έντομα είναι η πρόκληση ασφυξίας σε αυτά. Το λάδι μπλοκάρει τις διόδους αναπνοής του εντόμου. Δρα με φυσικό τρόπο δημιουργώντας ένα φιλμ το οποίο προκαλεί ασφυξία των εντόμων στόχων.

Επίσης, διαταράσσεται ο μεταβολισμός των αυγών των εντόμων και η ικανότητα ορισμένων από αυτά να τρέφονται, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους.

horticult1

Πόσο ασφαλή είναι τα λάδια;

Τα γεωργικά λάδια είναι φυτοφάρμακα και γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να εφαρμόζονται βάσει ετικέτας.  Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν τυχόν βλάβες στις καλλιέργειες καθώς επίσης θα πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας στα έντομα ή ακάρεα για να είναι και αποτελεσματική η χρήση τους.

Η περίσσεια αυτών των σκευασμάτων που μένει πάνω στις καλλιέργειες εξατμίζεται και διαλύεται γρήγορα, επομένως και τα τοξικά κατάλοιπα είναι ελάχιστα. Γι’αυτό το λόγο τα έλαια θεωρούνται φυτορποστατευτικά προϊόντα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Πότε εφαρμόζονται τα λάδια;

Υπάρχουν τα λάδια που εφαρμόζονται κατά το λήθαργο, (η ετικέτα του σκευάσματος αναφέρει τα συγκεκριμένα στάδια εφαρμογής).

Επίσης υπάρχουν και τα θερινά λάδια που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επειδή τα λάδια είναι πιο αποτελεσματικά σε έντομα νεαρά, με μαλακό ακόμη σώμα και αργά κινούμενα, θα πρέπει στην ουσία να εφαρμόζονται σε νεαρά έντομα και όχι σε ώριμα. Στην ουσία θα πρέπει να προσέξουμε πότε θα εμφανισθούν τα πρώτα έντομα.

horticultural oil

Πότε είναι απαγορευτική η χρήση των ελαίων;

✔ Κατά τη διάρκεια πολύ υψηλών θερμοκρασιών:

Απαγορευτική η εφαρμογή τους όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περί τους 38 οC . Επίσης, στρεσαρισμένα φυτά ειδικά λόγω ξηρασίας, είναι αυτά που είναι περισσότερο επιρρεπή σε φυτοτοξικότητα λόγω της εφαρμογής των ελαίων.

✔ Κατά τη διάρκεια πολύ χαμηλών θερμοκρασιών:

Απαγορευτική η εφαρμογή τους από τη στιγμή που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, το σκεύασμα δεν συγκρατείται και η κάλυψη του φυτού δεν είναι ομοιογενής.

✔ Όταν τα φυτά είναι βρεγμένα ή όταν επικρατούν συνθήκες πολύ υψηλής υγρασίας:

Κατά την εφαρμογή ελαίων υπό αυτές τις συνθήκες, μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός εξάτμισης, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος καψίματος του φυλλώματος.

✔ Κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου:

Έχει παρατηρηθεί πως η εφαρμογή λαδιών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, θέτει τις καλλιέργειες σε αυξημένο κίνδυνο για βλάβες, αργότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και για αποπληξία.

✔ Όπου έχουν εφαρμοσθεί θειούχα σκευάσματα τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ο συνδυασμός θείου και ελαίου είναι τοξικός για τα φυτά.

✔ Σε φυτά ευαίσθητα στα λάδια.

hortic2

Ποιοι εχθροί και ασθένειες ελέγχονται με τα έλαια; 

Αφίδες, κάμπιες και τα αυγά αυτών, ακάρεα, ψώρες, κοκκοειδή, αλευρώδεις, φυλλοδέτες.

Επίσης τα έλαια είναι αποτελεσματικά κατά του Ωιδίου.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας