Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΟΣΟΧΗ! Νέα εμφάνιση Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη στην Αργολίδα – εξάπλωση στην Ελλάδα!

ΔΑΟΚ Αργολίδας
ΠΡΟΣΟΧΗ! Νέα εμφάνιση Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη στην Αργολίδα – εξάπλωση στην Ελλάδα!
Σε επίσημο δείγμα φύλλων λεμονιάς που λήφθηκε από την Υπηρεσία μας, από ιδιωτικό κήπο στο Άργος, επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η ύπαρξη του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη.

Με Δελτίο Τύπου την άνοιξη του 2017  (δείτε εδώ την σχετική παλαιότερη δημοσίευση)  η Υπηρεσία είχε ενημερώσει του καλλιεργητές και τους πολίτες για τον νέο αλευρώδη που απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα το φθινόπωρο του έτους 2016 επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας με την κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus). Ο Αλευρώδης αυτός εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσβολές σε πορτοκαλιές, αμπέλια και τριανταφυλλιές.

Στη συνέχεια βρέθηκε το 2017 στην πόλη της Ηγουμενίτσας, το 2019 και το 2021 σε εσπεριδοειδή, αμπέλι και τριανταφυλλιάς, κορομηλιάς και σεφλέρας στην Αιτωλοακαρνανία και τέλος το Νοέμβριο του 2022 στην Αχαΐα σε δείγματα βλαστών εσπεριδοειδών στην πόλη της Πάτρας.

Είναι σαφές ότι το έντομο αυτό καραντίνας είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ επειδή προσβάλλει καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, αμπέλια, αχλαδιές) και καλλωπιστικά φυτά.

Έτσι, εκτός από τους αγρούς, μπορεί να βρίσκεται σε ιδιωτικούς κήπους με εσπεριδοειδή ή καλλωπιστικά, στο αστικό πράσινο, σε πάρκα ή φυσική βλάστηση. Όμως, αν δεν γίνει έγκαιρος εντοπισμός μπορεί από μολυσμένα δέντρα των πόλεων που συνορεύουν με εμπορικούς εσπεριδοειδώνες με τις κινητές μορφές του εντόμου να υπάρξει διασπορά.


Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας ΔΑΟΚ Αργολίδας


Διαβάστε εδώ πως θα αναγνωρίσετε τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη, τα συμπτώματα προσβολής και τους Τρόπους αντιμετώπισης του.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας