Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

BIOFROST: Νέο προϊόν βιοτεχνολογίας από τη HUMOFERT ενάντια στις συνέπειες του παγετού

HUMOFERT
BIOFROST: Νέο προϊόν βιοτεχνολογίας από τη HUMOFERT ενάντια στις συνέπειες του παγετού

H HUMOFERT αντιλαμβανόμενη το οξύ πρόβλημα του παγετού που απασχολεί πολλούς καλλιεργητές, ανέπτυξε μετά από συστηματική έρευνα έναν καινοτόμο μικροβιακό βιοδιεγέρτη προστασίας από τον παγετό, το BIOFROST.  

 

Ο παγετός αποτελεί μία από τις κύριες δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες για τις καλλιέργειες.

Ειδικά για τους καλλιεργητές ευαίσθητων στο κρύο καλλιεργειών (π.χ. μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, πατάτα, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, ελιά κ.α.) που αντιμετωπίζουν συχνά απώλεια παραγωγής και κατά συνέπεια εισοδήματος εξαιτίας χιονιού, παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών που συμβαίνουν όταν οι καλλιέργειές τους βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της ανθοφορίας, της καρπόδεσης ή ακόμα και της πλήρους καρποφορίας νεαρών καρπιδίων. Η κλιματικά αλλαγή μάλιστα έχει επιδεινώσει την κατάσταση προκαλώντας πολύ συχνά ακόμα και ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής με αποτέλεσμα να τίθεται το δίλημμα της αλλαγής καλλιέργειας.

H HUMOFERT αντιλαμβανόμενη το οξύ αυτό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς καλλιεργητές, ανέπτυξε μετά από συστηματική έρευνα έναν καινοτόμο μικροβιακό βιοδιεγέρτη προστασίας από τον παγετό, το BIOFROST.  

Τρόπος δράσης

✔ Ενώ αντιλαμβανόμαστε τον παγετό ως την αιτία της καταστροφής, στην πραγματικότητα δεν είναι ο πάγος ή οι χαμηλές θερμοκρασίες αυτές καθ’ αυτές που προκαλούν τη ζημιά, αλλά μια ομάδα βακτηρίων που βρίσκονται στην επιφάνεια του υπέργειου μέρους των φυτών (βλαστοί, φύλλα, άνθη, καρποί). Αυτά τα βακτήρια έχουν την ιδιότητα να αποδεσμεύουν μια πρωτεΐνη η οποία προκαλεί την κρυστάλλωση του νερού, δηλαδή τον πυρήνα του πάγου, ο οποίος τελικά προκαλεί τη ζημιά. To BIOFROST περιέχει μικρόβια που παρότι ζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα βακτήρια που δημιουργούν τον πυρήνα του πάγου.  Όταν το BIOFROST εφαρμοστεί διαφυλλικά στην καλλιέργεια, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που περιέχει ενεργοποιούνται και αποικίζουν σύντομα την επιφάνεια του υπέργειου μέρους των φυτών και των δέντρων και αρχίζουν να απομακρύνουν τα ζημιογόνα «κρυσταλλοποιητικά» βακτήρια επιφέροντας ανθεκτικότητα των φυτών στον παγετό.

✔ Τα φυτικά κύτταρα περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό νερό. Όταν επικρατεί παρατεταμένος παγετός και θερμοκρασίες υπό το μηδέν για μεγάλη χρονική περίοδο, το νερό των φυτικών κυττάρων πήζει με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να μην μπορούν να μετακινηθούν από τη ρίζα στα υπέργεια τμήματα (βλαστούς, φύλλα, καρπούς) επιφέροντας τη νέκρωσή τους. Το BIOFROST περιέχει σάκχαρα ως μέρος του υποστρώματος της μικροβιακής καλλιέργειας. Όταν εφαρμόζεται διαφυλλικά στα φυτά, τα σάκχαρα απορροφώνται από τους φυτικούς ιστούς και παραμένουν διαλυμένα μέσα στο νερό των φυτικών κυττάρων μειώνοντας το σημείο πήξης του. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα καταστροφής τους όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέσει σε χαμηλά επίπεδα.

✔ Το BIOFROST έχει την καινοτομία να διατηρεί τη μικροβιακή του καλλιέργεια σε ένα υπόστρωμα πλούσιο σε φυσικές φυτορρυθμιστικές ουσίες. Οι τελευταίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων και στη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης σε συνθήκες ολικού παγετού. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτικά κύτταρα είναι πιο δυνατά με αποτέλεσμα να μπορούν να διατηρούν το νερό που περιέχουν, να θερμοαπομονώνονται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην συνθλίβονται κάτω από συνθήκες πήξης. Ως αποτέλεσμα τα μεταχειρισμένα με BIOFROST φυτά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα χλώρωσης, έχουν μειωμένες καταστροφές των φυτικών ιστών τους και έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν σύντομα μετά το στρες του παγετού.

✔ Η μοναδική σύνθεση του BIOFROST διεγείρει τα φυτά με αποτέλεσμα οι φυτικοί ιστοί να παράγουν κρυοπροστατευτικές ουσίες που μειώνουν το σημείο πήξης του νερού και δημιουργούν ένα θερμομονωτικό φιλμ που επιτρέπει στους φυτικούς ιστούς να λειτουργούν σε θερμοκρασίες υπό τους 0ο κελσίου. Αυτή η κατάσταση είναι το κλειδί για την γρήγορη ανάκαμψη των φυτών από το στρες μόλις υποχωρήσει η παγωνιά ενώ παράλληλα προσδίδει ενέργεια στα φυτικά κύτταρα που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ανάπτυξής τους χωρίς υποβάθμιση των φυτικών ιστών.

✔ Μετά την περίοδο του παγετού, οι καταπονημένοι ή/και κατεστραμμένοι ιστοί του υπέργειου μέρους των φυτών αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων. Αυτοί με τη σειρά τους ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος των καταστροφών που εμφανίζονται αμέσως μετά την παγωνιά, μιας και τα φυτά είναι στρεσσαρισμένα και δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν.

Οι ωφέλιμοι μικροβιακοί πληθυσμοί του BIOFROST έχουν την ιδιότητα να παράγουν δευτερογενώς μεταβολίτες που δρουν ως αντιβιοτικά ενάντια στους παθογόνους μύκητες με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν την αποτροπή της προσβολής των καρπών, των ανθών και των βλαστών από αυτού του είδους τα παθογόνα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της υποβάθμισης της παραγωγής και σύντομη ανάκαμψη της καλλιέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω ιστότοπο:  ΕΔΩ 


 LOGO HUMOFERT

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας